Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

creative x-fi titanium sb0880 problem 5.1 win 8.1

x-fi sb0880 5.1 creative

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 pzilk

pzilk
  • Gaduła

  • 417 postów
  • Miejscowość:WLKP Leszno

Napisano 01 wrzesień 2016 - 12:34

Witam,
mam problem. Po przejściu z win 7 na 8.1 nie sprawdzałem opcji 5.1 bo korzystałem tylko ze słuchawek.
Dziś mnie natchnęło puścić sobie film na głośnikach.
Wchodzę w ustawienia a tam brak opcji 5.1 :( 
9QiYCxd.jpg

W ustawieniach panelu od creative mam wybór ale po zmianie na cokolwiek innego niż 2.1 lub słuchawki wraca na poprzednie ustawienia tzn 2.1/słuchawki.
9s3jSRP.jpg 

Na win7 działało to bez problemu.
Ktoś ma pomysł co może być? 


  • 0

* Ryzen7 2700 * Asus TUF b450 Gaming Plus * Gigabyte Aours RX 580 8GB * Patriot Viper 2x8GB 3200MHz *


*WD WD5000AAKX & WD10EZEX & WD1003FZEX & 850 Evo 250Gb *


* SteelSeries Siberia Elite * Edifier R2600 *


#2 bleck55

bleck55
  • Maniak

  • 4536 postów
  • Miejscowość:Dąbrowa Górnicza

Napisano 01 wrzesień 2016 - 14:37

no spoko ale czemu nie używasz sterowników od creativa ?


  • 0

AUNE S6 -> Dt 990 Pro (open mode), audio technica r70x, Brainwavz hm5, Takstar ts 671 ,AUDEZE LCD2 CLASIC

nuforce DAC 80 ( burson v6 clasic)  -> FOCAL Alpaha 80
xDuoo XD-05


#3 Szarik

Szarik
  • Miłośnik kiełbasy podwawelskiej

  • 2061 postów
  • Miejscowość:Fabryka Samochodów Osobowych Warszawa Żerań

Napisano 01 wrzesień 2016 - 19:36

Zainstaluj PAX-y. Solidne sterowniki do x-fi pod win 8.1, znajdziesz je tu.


  • 1

Spoiler

#4 pzilk

pzilk
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 417 postów
  • Miejscowość:WLKP Leszno

Napisano 01 wrzesień 2016 - 20:02

no spoko ale czemu nie używasz sterowników od creativa ?

tzn?
mam takie coś 
g6s7DBD.jpg
Pobrałem PAXy 
Ustawiłem 5.1 ale i tak aktywne są tylko dwa głośniki 
fduBdbK.jpg


Użytkownik pzilk edytował ten post 01 wrzesień 2016 - 20:30

  • 0

* Ryzen7 2700 * Asus TUF b450 Gaming Plus * Gigabyte Aours RX 580 8GB * Patriot Viper 2x8GB 3200MHz *


*WD WD5000AAKX & WD10EZEX & WD1003FZEX & 850 Evo 250Gb *


* SteelSeries Siberia Elite * Edifier R2600 *


#5 Szarik

Szarik
  • Miłośnik kiełbasy podwawelskiej

  • 2061 postów
  • Miejscowość:Fabryka Samochodów Osobowych Warszawa Żerań

Napisano 01 wrzesień 2016 - 21:10

Dlaczego masz w audio realtek? nie wyłączyłeś w biosie zintegrowanej karty muzycznej? wyłącz i usuń jej sterowniki. Znajdź też program "Audio Device Selection Unicode" powinien być w folderze "Creative" w "program files (x86)". Zaznacz w nim x-fi. Jeśli to nic nie da to zobacz jak będzie po zresetowaniu przyciskiem "default" w srebrnym panelu creative. Ustaw 5.1 i naciśnij ręcznie przycisk wyłącz na obudowie komputera, jak się wyłączy to włącz go normalnie powinno zapisać ustawienia creative. Bywało tak, że czasami po ustawieniu danych opcji audio z x-fi i ponownym normalnym rozruchu nie wszystkie ustawienia były zapisane w win 8.1. Jeśli wszystko na pewno dobrze podłączyłeś to powinno być ok.


  • 1

Spoiler

#6 pzilk

pzilk
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 417 postów
  • Miejscowość:WLKP Leszno

Napisano 01 wrzesień 2016 - 21:24

lipa 
D9YhneB.png

default również nic nie daje.


Użytkownik pzilk edytował ten post 01 wrzesień 2016 - 21:28

  • 0

* Ryzen7 2700 * Asus TUF b450 Gaming Plus * Gigabyte Aours RX 580 8GB * Patriot Viper 2x8GB 3200MHz *


*WD WD5000AAKX & WD10EZEX & WD1003FZEX & 850 Evo 250Gb *


* SteelSeries Siberia Elite * Edifier R2600 *


#7 Szarik

Szarik
  • Miłośnik kiełbasy podwawelskiej

  • 2061 postów
  • Miejscowość:Fabryka Samochodów Osobowych Warszawa Żerań

Napisano 02 wrzesień 2016 - 08:48

Czy zrobiłeś kompletny reinstall sterowników?


  • 1

Spoiler

#8 pzilk

pzilk
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 417 postów
  • Miejscowość:WLKP Leszno

Napisano 02 wrzesień 2016 - 20:42

Ok, dałem rade. Dzięki wielkie! 
:)

Z jakiego trybu korzystać Entertainment, Game czy Audio? Czy to są po prostu profile które mogę dowolnie ustawić.
Np. do gier skonfiguruje tryb game a do muzyki tryb Audio z włączonymi opcjami CMSS 3D. Oto w tym chodzi czy tryby różnią się czymś od siebie? 

 


Użytkownik pzilk edytował ten post 02 wrzesień 2016 - 21:00

  • 0

* Ryzen7 2700 * Asus TUF b450 Gaming Plus * Gigabyte Aours RX 580 8GB * Patriot Viper 2x8GB 3200MHz *


*WD WD5000AAKX & WD10EZEX & WD1003FZEX & 850 Evo 250Gb *


* SteelSeries Siberia Elite * Edifier R2600 *


#9 Szarik

Szarik
  • Miłośnik kiełbasy podwawelskiej

  • 2061 postów
  • Miejscowość:Fabryka Samochodów Osobowych Warszawa Żerań

Napisano 02 wrzesień 2016 - 21:04

Napisz jaką masz przeglądarkę i czy dzieje się to ogólnie czy tylko przy korzystaniu z flash-a/html5.

 

Tryb Enterainment - filmy, muzyka, internet. Tryb game, wiadomo gry. Tryb Audio Creation Mode, tutaj teoretycznie "uaktywniane są funkcje dedykowane tworzeniu muzyki, w tym nagrywanie ASIO z zerowym obciążeniem procesora". Można tego trybu używać do słuchania muzyki lub nawet do wszystkiego z tym, że jest trochę bardziej chaotyczny w ustawieniach. Używaj trybu jaki Ci pasuje, zgodnie z jego przeznaczeniem lub nie. Dziś to nie ma aż takiego znaczenia bo np. nowych gier z eax już nie robią. W różnych kartach x-fi między trybami słychać różnicę w dźwięku ale nie zawsze, po prostu w większości przypadków softwarowo są podbite mniej lub bardziej dane rejony pasma.


  • 0

Spoiler

#10 pzilk

pzilk
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 417 postów
  • Miejscowość:WLKP Leszno

Napisano 02 wrzesień 2016 - 23:39

Mam chroma ale poradziłem sobie zmieniając w Audio Mode, zakładke Multi-Channel Wave 
OI4Vc0Q.png

 

Jutro zobaczę jak ustawić tryb Entertainment żeby w filmie 5.1 grało jak powinno. 


  • 0

* Ryzen7 2700 * Asus TUF b450 Gaming Plus * Gigabyte Aours RX 580 8GB * Patriot Viper 2x8GB 3200MHz *


*WD WD5000AAKX & WD10EZEX & WD1003FZEX & 850 Evo 250Gb *


* SteelSeries Siberia Elite * Edifier R2600 *


#11 Szarik

Szarik
  • Miłośnik kiełbasy podwawelskiej

  • 2061 postów
  • Miejscowość:Fabryka Samochodów Osobowych Warszawa Żerań

Napisano 04 wrzesień 2016 - 16:35

Dużo do ustawiania tam nie ma, więcej jest opcji w odtwarzaczu do filmów. Jak chcesz zmusić 5.1 do pracy w filmie stereo to przez cmss3d xpand w panelu creative lub przez kodeki audio z odpalonym pro-logic a film ze ścieżką 6 kanałową najlepiej już bez tych dopalaczy audio bezpośrednio do głośników 5.1.


Użytkownik Szarik edytował ten post 04 wrzesień 2016 - 16:51

  • 0

Spoiler





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: x-fi, sb0880, 5.1, creative

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych