Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z zawieszaniem się komputera

Software Hardware

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krystian D.

Krystian D.
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 28 czerwiec 2016 - 15:58

Witam,

10 miesięcy temu przeprowadziłem aktualizację z Win7 do Win10 i przez miesiąc nie było żadnych problemów. Potem mój PC zaczął się ścinać bez powodu i w różnych odstępach czasowych. Na początku zawieszał się podczas np.: grania w gry. Czasami obraz przywiesił się na ułamek sekundy i wyskakiwał komunikat: "Sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność" i wszystko wracało  do normy. Jakiś tydzień później było jeszcze gorzej, potrafił się zaciąć nawet przy oknie logowania,słuchaniu muzyki i przeglądaniu stron www. Przez około dwa miesiące się tak z nim męczyłem,przeinstalowałem system, zaktualizowałem wszystkie możliwe sterowniki, przeczyściłem go bardzo dokładnie z kurzu, zmieniłem pastę na procesorze i częstotliwość zawieszeń spadła na jakiś czas. Po około miesiącu znowu wróciłem do punktu wyjścia i mój ojciec zaniósł go do serwisu. Po 3 dniach w serwisie dowiedziałem się że prawdopodobnie to może być sterownikami od płyty głównej.

Gdy już serdecznie podziękowałem za taki serwis postanowiłem rozwiązać problem samemu, ale nie pomogło. Sprawdziłem części PC pod kątem problemów i nic nie znalazłem. Dysk sprawdziłem 3-krotnie pod kątem bad sector-ów (HD Tune) i nawet sformatowałem i nadpisałem jeden raz zerami (DBAN). BIOS zaktualizowałem do najnowszej wersji, RAM dałem 2 razy na MemTest i wszystko jest ok. Zmieniłem obudowę z jakiegoś taniego ATX LOGIC A32 na Silentium PC Regnum RG1 Pure Black i dokupiłem wiatraczek 120mm. Wszystkie najnowsze aktualizacje mam zainstalowane i już nie wiem co mam robić. Proszę o pomoc, jeśli ktos już spotkał się z podobnym problemem lub ma pomysł co mógłbym jeszcze zrobić.

 

Mój sprzęt to:

 

  • procesor AMD FD6300WMHKBOX FX-6300 6-Core Processor Black Edition 
  • Frequency: 3.5/4.1GHZ (Base/Overdrive)
  • Cores: 6
  • Cache: 6/8MB (L2/L3)
  • Socket Type: AM3+
  • Power Wattage: 95W
  • -karta graficzna ASUS gtx660 2Gb 198bit

    - RAM Patriot Viper 2x4Gb 1600Mhz

    -dysk WD Blue 1T

    -płyta główna MSi 970A-G46

    -zasilacz LOGIC 600W

 


  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10065 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 28 czerwiec 2016 - 17:11

"

  1. Zakończ działanie wszystkich programów opartych na systemie Windows.
  2. Kliknij przycisk Start, w polu Wyszukaj wpisz tekst regedit, a następnie kliknij dwukrotnie pozycję regedit.exe w wynikach wyszukiwania. Jeśli zostanie wyświetlony monit o hasło administratora lub potwierdzenie, wpisz hasło lub potwierdź operację.
  3. Odszukaj i kliknij następujący podklucz rejestru:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers
  4. W menu Edycja kliknij polecenie Nowy, a następnie wybierz następującą wartość rejestru z menu rozwijanego odpowiednio do używanej wersji systemu Windows (32- lub 64-bitowej):

    32-bitowy system Windows
    1. Wybierz pozycję Wartość DWORD (32-bitowa).
    2. Wpisz tekst TdrDelay w polu Nazwa i naciśnij klawisz Enter.
    3. Kliknij dwukrotnie pozycję TdrDelay i dodaj wartość 8 jako Dane wartości, a następnie kliknij przycisk OK.

    64-bitowy system Windows

    1. Wybierz pozycję Wartość QWORD (64-bitowa).
    2. Wpisz tekst TdrDelay w polu Nazwa i naciśnij klawisz Enter.
    3. Kliknij dwukrotnie pozycję TdrDelay i dodaj wartość 8 jako Dane wartości, a następnie kliknij przycisk OK.
  5. Zamknij Edytor rejestru, a następnie ponownie uruchom komputer, aby zastosować zmiany.

 

Mnie pomogło...


Użytkownik jarrino edytował ten post 28 czerwiec 2016 - 17:13

  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#3 crossek

crossek
  • Gaduła

  • 440 postów

Napisano 28 czerwiec 2016 - 17:20

btw zasilacz z czarnej listy
  • 0

i5 6500

asrock h110m-dgs

GoodRam Play DDR4 2x8 GB 2400MHz CL15

HDD WD10EZEX 1TB

PSU Chieftec IArena Series GPA-500S8


#4 Krystian D.

Krystian D.
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 28 czerwiec 2016 - 20:30

Zrobiłem tak jak napisałeś i nie pomogło. Dalej się zawiesza. Pisząc post zapomniałem dodać że chipset się szybko grzeje i w momencie zawieszenia się jest bardzo gorący(pomacałem go kilka razy z ciekawości bo mam ściągnięty boczny panel obudowy).


Użytkownik Krystian D. edytował ten post 28 czerwiec 2016 - 20:34

  • 0

#5 crossek

crossek
  • Gaduła

  • 440 postów

Napisano 28 czerwiec 2016 - 21:00

 

Zrobiłem tak jak napisałeś i nie pomogło. Dalej się zawiesza. Pisząc post zapomniałem dodać że chipset się szybko grzeje i w momencie zawieszenia się jest bardzo gorący(pomacałem go kilka razy z ciekawości bo mam ściągnięty boczny panel obudowy).

 

to może oznaczać problem z sekcją zasilania płyty głównej


  • 0

i5 6500

asrock h110m-dgs

GoodRam Play DDR4 2x8 GB 2400MHz CL15

HDD WD10EZEX 1TB

PSU Chieftec IArena Series GPA-500S8


#6 Krystian D.

Krystian D.
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 29 czerwiec 2016 - 12:45

to może oznaczać problem z sekcją zasilania płyty głównej

 

Hmm... To co mógłbym sprawdzić żeby mieć pewność że jest to problem z sekcją zasilania płyty głównej ?

Nie dam rady sprawdzić jej stanu wizualnego ponieważ zakrywa ją radiator.


Użytkownik Krystian D. edytował ten post 29 czerwiec 2016 - 12:56

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Software, Hardware

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych