Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Q6600 i Skyrim

skyrim ustawienia fps q6600 gry gtx 750 ti oc słaby działa

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 pikmen36

pikmen36
  • Amator

  • 40 postów

Napisano 30 maj 2016 - 15:44

Witam,
Posiadam kompa z płytą Maximus formula Special Edition i prockiem Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz.
Niedawno też zrobiłem upgrade karty graficznej z 9600 GT 1 GB do GTX 750 Ti OC i dokupiłem 4 GB RAM - posiadam teraz 8 GB RAM DDR2 @800MHz.
Nadal jednak jeśli chodzi o gry komputer sprawuje się gorzej niż można by oczekiwać. Według różnych benchmarków w Skyrimie mój procek powinien wyciągać ponad 30 FPS-ów na ustawieniach Ultra przy rozdzielczości 1920x1080, tymczasem nawet na Medium jest ok 20 - 25 klatek. Podobnie jest z innymi grami, nawet Medieval 2 Total War z 2006 roku na ustawieniach wysokich chodzi ok 25 FPS, a spada czasem nawet do kilkunastu...
Mam zainstalowane najnowsze sterowniki do karty, DirectX itd. więc nie wiem w czym leży problem...
Posiadam Windows 10 x64.

ktoś ma jakieś pomysły?


  • 0

#2 Kroniki

Kroniki
  • Amator

  • 55 postów

Napisano 30 maj 2016 - 16:57

Podkręć do 3.2Ghz i powinno śmigać. Mi stockowo Q9550 dawał rade (2.82ghz)


  • 0

#3 Damian47akaQcu

Damian47akaQcu
  • Po prostu - Qcu

  • 936 postów
  • Miejscowość:Głuszyca

Napisano 30 maj 2016 - 17:06

Jaki zasilacz tam masz?


  • 0

Poprzedni nick : Damian47PL


#4 lolekw660i

lolekw660i
  • Gaduła

  • 405 postów
  • GG:19691723
  • Miejscowość:Sianów

Napisano 30 maj 2016 - 19:38

W jakiej rewizji ten quad ? Jak G0 to więcej wyciągniesz. Płytę masz dobrą więc pokręć go do 3,4-5Ghz na boxie i powinieneś odczuć różnice. 


  • 0

MOBO:MSI Z87 G43, CPU:Intel i5 4690k, COOLER: BOX intel, GPU: 1080, RAM: Crucial Ballastix 12gb 1600MHz, PSU: Fotron FSP600-50arn,  HDD: WD blue wd10ezex, CASE: OLD Debut, MOUSE: SS RIVAL,


#5 Damian47akaQcu

Damian47akaQcu
  • Po prostu - Qcu

  • 936 postów
  • Miejscowość:Głuszyca

Napisano 30 maj 2016 - 20:25

Tylko dalej nie wiemy jaki tam siedzi zasilacz, może to on nie wyrabia i stąd mało fps.


  • 0

Poprzedni nick : Damian47PL


#6 pikmen36

pikmen36
  • Autor tematu
  • Amator

  • 40 postów

Napisano 31 maj 2016 - 01:55

zasilacz take me 600 silent 12 cm 600W. wiem, ze produkt zasilaczopodobny itd. mam w planach zresztą zakup dobrego, ale czy to przez niego? moze bardziej przez chlodzenie? w sumie komp nie byl dawno czyszczony a pasty termo nie wymienialem nigdy. procek grzeje sie do 80 - 85 st nawet. jutro zamontuje nowe chlodzenie thermalright 120 ultra extreme, ktore czekalo na nowy zasilacz i dam nowa paste, moze to cos da? na zasilacz mnie w tej chwili nie stac. chociaz czy to moze byc faktycznie wina tego zasilacza?


Użytkownik pikmen36 edytował ten post 31 maj 2016 - 01:56

  • 0

#7 Damian47akaQcu

Damian47akaQcu
  • Po prostu - Qcu

  • 936 postów
  • Miejscowość:Głuszyca

Napisano 31 maj 2016 - 07:07

Nie wykluczam, ale jak mówisz, że kompa nie czyściłeś dawno to wyczyść, zmień pasty. Jeżeli nie pomoże to pożycz od kogoś jakiś lepszy zasilacz i sprawdź.


  • 0

Poprzedni nick : Damian47PL


#8 lolekw660i

lolekw660i
  • Gaduła

  • 405 postów
  • GG:19691723
  • Miejscowość:Sianów

Napisano 31 maj 2016 - 15:55

Wysoka bardzo temp w stocku, sprawdź z nowym chlodzeniem i jeszcze podkręć do 3,0 lub 3,4ghz i daj znać jaka różnica.


  • 0

MOBO:MSI Z87 G43, CPU:Intel i5 4690k, COOLER: BOX intel, GPU: 1080, RAM: Crucial Ballastix 12gb 1600MHz, PSU: Fotron FSP600-50arn,  HDD: WD blue wd10ezex, CASE: OLD Debut, MOUSE: SS RIVAL,


#9 pikmen36

pikmen36
  • Autor tematu
  • Amator

  • 40 postów

Napisano 02 czerwiec 2016 - 22:30

Zamontowałem chłodzenie i komp nie chciał odpalić :D Więc dałem do serwisu i włożyli mi nowy zasilacz Corsair TX 650W  - powiedzieli, że stary się nie nadaje do niczego. Podkręciłem procka do 3,35 GHz (FSB=372, VCore=1.4V), zrobiłem test OCCT Linpack przez 20 min (ustawienia jak na obrazku). Wszystko działa stabilnie, temp procka max. 63oC jedynie temperatury rdzeni mnie zastanawiają - w teście w max. stresie do 81oC. Co sądzicie o tym? Zmniejszyć OC, zostawić czy może zwiększyć? Skyrim już hula do 60 FPS ;) Podczas grania temp. rdzeni max 65oC.
oFUMChN.jpg


Użytkownik pikmen36 edytował ten post 02 czerwiec 2016 - 23:17

  • 1

#10 lolekw660i

lolekw660i
  • Gaduła

  • 405 postów
  • GG:19691723
  • Miejscowość:Sianów

Napisano 04 czerwiec 2016 - 13:13

To jest test syntetyczny w grach nie osiągniesz takich temperatur jakie osiągasz occt z opcją avx. Na Twoim miejscu bym kręcił dalej zasiłkę masz teraz ok więc nic Cię nie ogranicza :P do 3,8ghz powinieneś pokrecić :P


  • 0

MOBO:MSI Z87 G43, CPU:Intel i5 4690k, COOLER: BOX intel, GPU: 1080, RAM: Crucial Ballastix 12gb 1600MHz, PSU: Fotron FSP600-50arn,  HDD: WD blue wd10ezex, CASE: OLD Debut, MOUSE: SS RIVAL,


#11 pikmen36

pikmen36
  • Autor tematu
  • Amator

  • 40 postów

Napisano 05 czerwiec 2016 - 20:17

To jest test syntetyczny w grach nie osiągniesz takich temperatur jakie osiągasz occt z opcją avx. Na Twoim miejscu bym kręcił dalej zasiłkę masz teraz ok więc nic Cię nie ogranicza :P do 3,8ghz powinieneś pokrecić :P

Wyczytałem w jakimś poradniku OC, że temperatury rdzeni w tym teście Linpack nie powinny przekraczać 75C. Max. temperatura Q6600 na stronce Intela to niby 62C, a jak podczas grania temp. mi doszła do 65 to trochę się zdygałem. Pobawiłem się jeszcze i doszedłem do stabilnych 3.24 GHz przy 1,343V i tak zostawiłem. Ktoś mi napisał w innym temacie, że już lepszego chłodzenia potrzebuję do podkręcania na 3.4 i dalej. Ja tam właściwie zaczynam swoją przygodę z OC, więc jak mi ktoś konkretnie nie powie co mogę zrobić, do jakich temperatur dojść itd. to wolę nie ryzykować :P


  • 0

#12 lolekw660i

lolekw660i
  • Gaduła

  • 405 postów
  • GG:19691723
  • Miejscowość:Sianów

Napisano 05 czerwiec 2016 - 21:51

Ja miałem kiedyś tego quada ustawionego na 3,4 na boxie temp dochodziły do 75 stopni i hulał aż miło :P potem go dałem kuzynowi i on go używa dalej i ma wykręconego go do 3,5ghz na jakimś nonamowym chłodzeniu :P 


  • 0

MOBO:MSI Z87 G43, CPU:Intel i5 4690k, COOLER: BOX intel, GPU: 1080, RAM: Crucial Ballastix 12gb 1600MHz, PSU: Fotron FSP600-50arn,  HDD: WD blue wd10ezex, CASE: OLD Debut, MOUSE: SS RIVAL,


#13 pikmen36

pikmen36
  • Autor tematu
  • Amator

  • 40 postów

Napisano 06 czerwiec 2016 - 10:07

Ja miałem kiedyś tego quada ustawionego na 3,4 na boxie temp dochodziły do 75 stopni i hulał aż miło :P potem go dałem kuzynowi i on go używa dalej i ma wykręconego go do 3,5ghz na jakimś nonamowym chłodzeniu :P

Ale temperatury dochodziły do 75C w tym Linpacku czy normalnie pod czas użytkowania? :P


  • 0

#14 lolekw660i

lolekw660i
  • Gaduła

  • 405 postów
  • GG:19691723
  • Miejscowość:Sianów

Napisano 06 czerwiec 2016 - 17:01

Normalnie podczas grania :P w teście syntetycznym bym pewnie miał ze 100 stopni :P


  • 0

MOBO:MSI Z87 G43, CPU:Intel i5 4690k, COOLER: BOX intel, GPU: 1080, RAM: Crucial Ballastix 12gb 1600MHz, PSU: Fotron FSP600-50arn,  HDD: WD blue wd10ezex, CASE: OLD Debut, MOUSE: SS RIVAL,


#15 pikmen36

pikmen36
  • Autor tematu
  • Amator

  • 40 postów

Napisano 07 czerwiec 2016 - 01:38

Normalnie podczas grania :P w teście syntetycznym bym pewnie miał ze 100 stopni :P

No to mi normalnie podczas grania też dochodzą do 72-73 :P A w teście do 75 doszły :) Więc wygląda na to, ze gry tez mogą wyciągnąć prawie tyle co test syntetyczny ;)


A jak przed chwilą test OCCT Linpack włączyłem, to mi w 2 min temperatury do 80C skoczyły! Wcześniej grałem i ogólnie sporo siedziałem przy kompie. Czemu teraz jest inaczej niż wcześniej?


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: skyrim, ustawienia, fps, q6600, gry, gtx 750 ti oc, słaby działa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych