Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Dokupienie pamięci RAM

hyperx ram kingston 4gb blu fury savage mixing łączenie

Najlepsza odpowiedź wojtello123, 04 czerwiec 2016 - 17:09

Zakupiłem tego GoodRam Play 4GB 1600MHz DDR3 CL9 i wszystko działa bezproblemowo w dual channel przy 1400MHz. Dzięki za pomoc  :P

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojtello123

wojtello123
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 19 maj 2016 - 12:19

Witam forumowiczów

 

Aktualnie w swoim komputerze posiadam pamięć RAM : Kingston 4GB DDR3 1600MHz CL9 HyperX Blu RED w jednej kości i chciałbym dokupić drugą, jednak teraz są nowsze i takiej samej nie mogę już dostać, więc moje pytanie czy jeśli dokupie drugie 4GB ale z nowszej serii Fury lub Savage to czy będą one współpracować w dual channel i czy w ogóle komputer bedzie widział 8GB? moja płyta głowna to ASUS H81M-E
Pytam też ponieważ wyczytałem że seria Blu którą posiadam ma napięcie 1,65V przy 1600mhz (choc u mnie na biosie mam napisane że pracuje przy 1333mhz wnioskuję że przy mniejszym napięciu?) , a Savage i Fury mają 1,5V przy 1600mhz, mam już mętlik w głowie.. proszę o pomoc.

Pozdrawiam


  • 0

#2 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 10920 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 19 maj 2016 - 20:11

podaj dokładny model ( numer modelu aktualnej kostki ) 

(choc u mnie na biosie mam napisane że pracuje przy 1333mhz wnioskuję że przy mniejszym napięciu?)


To może włącz XMP to będą pracować jak należy  
  • 0

Spoiler

#3 wojtello123

wojtello123
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 19 maj 2016 - 22:37

khx1600c9d3/4gx - chodzi o to?


  • 0

#4 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 10920 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 19 maj 2016 - 23:58

ok rank 1 

możesz sobie dokupić jakiekolwiek 4GB 1600MHz cl 9 rank 1 
najtańsze jakie znalazłem, to te (68zł


ogólnie zabawa z rankiem jest ( bo tylko to może przeszkadzać przy dual channel, resztę da się ustawić, bo nie zależy od fizycznej budowy kostki, jak rank ) 


  • 1

Spoiler

#5 wojtello123

wojtello123
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 20 maj 2016 - 21:10

ok rank 1 

możesz sobie dokupić jakiekolwiek 4GB 1600MHz cl 9 rank 1 
najtańsze jakie znalazłem, to te (68zł


ogólnie zabawa z rankiem jest ( bo tylko to może przeszkadzać przy dual channel, resztę da się ustawić, bo nie zależy od fizycznej budowy kostki, jak rank ) 

o co chodzi z tym ''rank''? i co to w ogóle oznacza? nigdy o tym nie słyszałem :) szczerze mówiąc wolałbym z tej samej firmy co mam ale niekoniecznie, jak szukać modeli z tym 'rank1' ?


  • 0

#6 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 10920 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 21 maj 2016 - 01:25

o co chodzi z tym ''rank''? i co to w ogóle oznacza? nigdy o tym nie słyszałem

 chodzi o ilość kostek pamięci ( IC's  ) umieszczoną na PCB RAM ( determinuje ona gęstość IC's oraz architekturę samej kostki, rank 2 są szybsze ) ogólnie odradza się mieszanie różnych rank-ów, jak chcesz mieć dual channel 


oczywiści możesz szukać z tej samej firmy, ale to i tak jest stara generacja DDR3 więc problemy i tak mogą być 

np tu masz trochę drożej kostkę od kingstone 1600MHz cl 9 rank 1 1.5V ( będzie musiała działać przewoltowana )


Użytkownik kokosnh edytował ten post 21 maj 2016 - 01:26

  • 0

Spoiler

#7 wojtello123

wojtello123
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 21 maj 2016 - 10:00

Korekta
rozkręciłem kompa i wyjąłem kostke RAM i numer modelu jest inny ( ten który podałem wcześniej wziąłem z CPU-Z - nie wiem czemu nie odczytał prawidłowo)
Numer napisany na kosci: KHX16C9B1R/4
Przesyłam zdjęcie:
 

 

3a2767a3fad319f8gen.jpg

 

 

 

 

Apropos XMP - probowałem włączyć ta opcje w Biosie ale wtedy po zapisaniu i resecie pojawia sie to,  wiec rozumiem ze na tej plycie glownej nie da sie tego wlaczyć? czy to nie bedzie kolidowało z tą drugą kostką np. podaną przez Ciebie wcześniej Goodram?

 

 

 

ac96ea588d1834eagen.jpg


Użytkownik wojtello123 edytował ten post 21 maj 2016 - 11:32

  • 0

#8 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 10920 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 21 maj 2016 - 18:32

Korekta rozkręciłem kompa i wyjąłem kostke RAM i numer modelu jest inny ( ten który podałem wcześniej wziąłem z CPU-Z - nie wiem czemu nie odczytał prawidłowo) Numer napisany na kosci: KHX16C9B1R/4


to też rank 1 więc nie ma problemu 

 

Apropos XMP - probowałem włączyć ta opcje w Biosie ale wtedy po zapisaniu i resecie pojawia sie to,  wiec rozumiem ze na tej plycie glownej nie da sie tego wlaczyć? czy to nie bedzie kolidowało z tą drugą kostką np. podaną przez Ciebie wcześniej Goodram?
 

Ok tu trochę się schody zaczynają, bo to oznacza, że albo ustawienia XMP są złe ( lub się żle wgrywają ), albo kostka jest zła i nie spełnia własnej specyfikacji 

Daj mi screenm z CPU-z z zakładki SPD z tabelką JEDEC tej kostki ( najpierw spróbujemy ją ustawić, aby działała prawidłowo, abyś później nie mówił, że po położeniu nie działa ( bo już teraz nie działa ))  
  • 0

Spoiler

#9 wojtello123

wojtello123
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 21 maj 2016 - 21:47

Powiem jeszcze że ten sam błąd pokazuje się gdy włącze wbudowaną funckję Asus Optimal ( na stronie głownej Biosu - Asus EZ mode), gdy włącze normal wszystko działa prawidłowo,
Tak wygląda to mniej więcej (zdj z neta):
http://i1.wp.com/pcd...EFI-EZ-Mode.jpg
 

 
przesyłam screen z cpu-z:
 

9979397e9749652fgen.png


  • 0

#10 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 10920 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 21 maj 2016 - 22:22

bios płyty najnowszy ? 


po update BIOS-a ( uefi ) jeśli nie był najnowszy 

wejdź w advance mode 

- ustaw MHz ram na 1600MHz 
- opóźnienia/timingi ( cl ) RAM ustaw zgodnie z tabelką ( powinny być u samej góry ) ( zrób sobie jej zdjęcie, będzie łatwiej ) 
CAS na 9 
RAS na 9 
itd resztę na auto zostaw 
- napięcie RAM zwiększ z 1.5V do 1.65V 
- daj zapisz i zrestartuj 

 


Użytkownik kokosnh edytował ten post 21 maj 2016 - 22:23

  • 0

Spoiler

#11 wojtello123

wojtello123
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 22 maj 2016 - 23:46

Zaktualizowałem BIOS płyty głównej ( był praktycznie najstarszą wersją, sprzed 3 lat) z wersji 0302 do najnowszej 2203.
Wszedłem w advanced mode, ustawiłem wszystko, ale nie da się ustawić MHz na 1600 (max to 1400) , wygląda to tak:
http://images77.foto...1d82db9515d.jpg

Więc anulowałem i postanowiłem sprawdzić czy XMP działa i faktycznie - teraz funkcjonuje prawidłowo (tak samo jak wcześniej wspomniana funkcja ASUS Optimal)  Jednak XMP ustawia rowniez taktowanie na 1400MHz wydaje mi sie że płyta główna więcej nie obsługuje...

Zrobiłem zdjęcie zmian jakie wprowadza XMP:
25dba4ebd46b6199gen.jpg

 

 

 

Ogólnie po update BIOSu ekran główny wygląda tak:

http://images75.foto...d5f94410198.jpg

A więc u góry wyświetla się domyślnie 1400mhz (wcześniej było to 1333mhz o czym pisałem w 1szym poście)
Taktowanie procesora wskoczyło na 3010mhz (wcześniej było 3000mhz) 


Użytkownik wojtello123 edytował ten post 22 maj 2016 - 23:50

  • 0

#12 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 10920 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 23 maj 2016 - 14:36

a pokaż mi tą opcję BCLK frequency : DRAM frequency ratio


  • 0

Spoiler

#13 wojtello123

wojtello123
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 23 maj 2016 - 15:57

http://images78.foto...6846b7b0785.jpg


  • 0

#14 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 10920 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 23 maj 2016 - 20:40

Spróbuj obu i zobacz czy się zmieniły możliwości na więcej niż 1400MHz 


  • 0

Spoiler

#15 wojtello123

wojtello123
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 23 maj 2016 - 21:20

Niestety zmiana tego parametru daje do wyboru tylko te częstotliwości co wcześniej czyli:

100:133  -  800MHz, 1066MHz lub 1333MHz

100:100  - 1400MHz

 

Auto  - 1400MHz


Czytałem na zagranicznych forach że dużo ludzi ma ten sam problem i piszą że jest to wina procesora, który obsługuje max 1400Mhz...


Użytkownik wojtello123 edytował ten post 23 maj 2016 - 21:39

  • 0

#16 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 10920 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 24 maj 2016 - 13:01

a jaki ty masz procesor ? 


ogólnie wygląda na to, że nadal możesz kupić tak jak podałem ( ale będą działać max 1400MHz :(


  • 0

Spoiler

#17 wojtello123

wojtello123
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 24 maj 2016 - 14:24

Intel Pentium G3220 3.00GHz (jest tam wcześniej na screenie z ekranu głownego BIOSu)

Ja sie aż tak tymi MHz nie przejmuję bo to pewnie marginalna różnica w prędkości, bardziej mi zależy na pamięci bo obecnie 4GB to zdecydowanie za mało dla mnie, już nawet nie musi działać ten dual channel (choć lepiej żeby był) ale żeby mi system po prostu widział te 8GB..


Użytkownik wojtello123 edytował ten post 24 maj 2016 - 14:27

  • 0

#18 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 10920 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 24 maj 2016 - 18:49

kupo jakiekolwiek 1600 cl 9 ( w sprzedaży zostały praktycznie same jednostronne więc nie ma problemu  ) lub te które podałem 


  • 0

Spoiler

#19 wojtello123

wojtello123
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 04 czerwiec 2016 - 17:09   Najlepsza odpowiedź

Zakupiłem tego GoodRam Play 4GB 1600MHz DDR3 CL9 i wszystko działa bezproblemowo w dual channel przy 1400MHz. Dzięki za pomoc  :P


Użytkownik wojtello123 edytował ten post 04 czerwiec 2016 - 17:11

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: hyperx, ram, kingston, 4gb, blu, fury, savage, mixing, łączenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych