Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Wydajność DarkRock3

6700k podkręcanie wysoka temperatura

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 prowler

prowler
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 15 maj 2016 - 14:20

Witam, męczyłem dzisiaj swój procesor 6700k na chłodzeniu jak w temacie, udało mi się ustabilizować go na 4,8Ghz przy napięciu 1,52[v]   :peace:  wszystko było w porządku, temperatura w spoczynku w granicach 30 stopni. Problem zaczął się gdy uruchomiłem,OCCT temperatura po chwili już wynosiła blisko 90 stopni.  %-) ale w sumie nie o tym chciałem.

 

Moja rozkmina polega na tym dlaczego chłodzenie było caly czas zimne? Ciepłowody wraz z małym radiatorkiem najbliżej IHSu. Pomijam już resztę radiatora i wieży ale ciepłowody z radiatorkiem powinny chociaż troche w palucha zaparzyć przy takiej temperaturze. Albo czegoś nie rozumiem albo coś jest nie tak. Moze ktoś pomoże? %-)


Użytkownik prowler edytował ten post 15 maj 2016 - 14:22

  • 0

#2 Fanbooj

Fanbooj
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 15 maj 2016 - 14:25

Według mnie to źle zamontowane chłodzenie, skoro nie musiałeś czekać długo na tak wysoką temperaturę. Radzę sprawdzić dwa razy czy wszystko jest dobrze i solidnie przykręcone, a wtedy sprawdzić temperatury w OCCT.

 

Jeden kumpel przeczyszczał komputer i nie przykręcił dobrze dwóch śrubek od jego Fery PRO. Chłodzenie całe zimne, temperatury w spoczynku nie były aż tak złe, ale po włączeniu jakiejkolwiek gry od razu spadek wydajności i z 3,4Ghz robiło się 300Mhz. Ponowny montaż zadziałał jak zaklęcie. ;)


Użytkownik Fanbooj edytował ten post 15 maj 2016 - 14:27

  • 0

CPU: Intel i7-7700k OC@4,5Ghz 1.2v // Cooler: BQ Dark Rock 3 + 2x eLoop B12-P PWM // MOBO: ASUS Z170-A // RAM: ADATA XPG Z1 Red 2x8GB OC@3400Mhz CL16 1.4v DDR4 // Audio: AIM SC808 // SoMiC V2 + HM5 Hybrid Pads // GPU: EVGA GTX1070 FTW ACX3.0 // SSD: Plextor M8Pe 128GB // HDD: Seagate ST2000DM006 // PSU: Corsair RM550X 80+ Gold // Fans: 4x Be Quiet Pure Wings 2 140mm + 1x 120mm // CASE: Be Quiet Silent Base 600 // Monitor: Philips BDM3270QP

Oficjalny temat serwera Discord forum.benchmark.pl >> http://forum.benchma...markpl-discord/


#3 prowler

prowler
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 15 maj 2016 - 14:28

Według mnie to źle zamontowane chłodzenie, skoro nie musiałeś czekać długo na tak wysoką temperaturę. Radzę sprawdzić dwa razy czy wszystko jest dobrze i solidnie przykręcone, a wtedy sprawdzić temperatury w OCCT.

też zaczynam to brać pod uwagę, nie zaczynałbym testów gdyby chociaż wspoczynku temperatury były znacznie wyższe. nic tu nie ma sensu


  • 0

#4 Fanbooj

Fanbooj
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 15 maj 2016 - 14:28

też zaczynam to brać pod uwagę, nie zaczynałbym testów gdyby chociaż wspoczynku temperatury były znacznie wyższe. nic tu nie ma sensu

 

W jego sytuacji też nie miało. Sprawdź te chłodzenie, dla pewności. Jak to nie to, wtedy będziemy kombinować.


  • 0

CPU: Intel i7-7700k OC@4,5Ghz 1.2v // Cooler: BQ Dark Rock 3 + 2x eLoop B12-P PWM // MOBO: ASUS Z170-A // RAM: ADATA XPG Z1 Red 2x8GB OC@3400Mhz CL16 1.4v DDR4 // Audio: AIM SC808 // SoMiC V2 + HM5 Hybrid Pads // GPU: EVGA GTX1070 FTW ACX3.0 // SSD: Plextor M8Pe 128GB // HDD: Seagate ST2000DM006 // PSU: Corsair RM550X 80+ Gold // Fans: 4x Be Quiet Pure Wings 2 140mm + 1x 120mm // CASE: Be Quiet Silent Base 600 // Monitor: Philips BDM3270QP

Oficjalny temat serwera Discord forum.benchmark.pl >> http://forum.benchma...markpl-discord/


#5 prowler

prowler
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 15 maj 2016 - 14:34

wygląda na to, że zamontowałem je odwrotnie hahaha WTF!

 

z tego co widzę w googlach napis be quiet powinien być czytany od dołu  u mnie jest od góry. Biorę się za demontaż, mam tylko nadzieję ze laminat nie jest jeszcze wypaczony  %-)


  • 0

#6 Fanbooj

Fanbooj
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 15 maj 2016 - 15:01

Odwrotnie? Jasna cholera... :D


Swoją drogą, dlaczego wrzuciłeś aż 1,52V na 4,8Ghz? Spróbuj zrzucić to do 4,6Ghz i 1.4-1.45V, różnicy w wydajności i tak duzej nie odczujesz.


  • 0

CPU: Intel i7-7700k OC@4,5Ghz 1.2v // Cooler: BQ Dark Rock 3 + 2x eLoop B12-P PWM // MOBO: ASUS Z170-A // RAM: ADATA XPG Z1 Red 2x8GB OC@3400Mhz CL16 1.4v DDR4 // Audio: AIM SC808 // SoMiC V2 + HM5 Hybrid Pads // GPU: EVGA GTX1070 FTW ACX3.0 // SSD: Plextor M8Pe 128GB // HDD: Seagate ST2000DM006 // PSU: Corsair RM550X 80+ Gold // Fans: 4x Be Quiet Pure Wings 2 140mm + 1x 120mm // CASE: Be Quiet Silent Base 600 // Monitor: Philips BDM3270QP

Oficjalny temat serwera Discord forum.benchmark.pl >> http://forum.benchma...markpl-discord/


#7 prowler

prowler
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 15 maj 2016 - 15:07

Oki, spróbuje gdy tyllko poskręcam sprzet. Chłodzenie bylo o 180 stopni odwrotnie zamontowane haha w sumie i tak pasuje, laminat procesora jest w porzadku dociśnięte było tez...poskladam i dam znac
  • 0

#8 Fanbooj

Fanbooj
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 15 maj 2016 - 15:20

Wiesz, jeżeli wentylatory wdmuchiwały więcej gorącego powietrza do obudowy (ułożenie wentylatorów), a przy tym miałeś zdecydowanie (jak dla mnie) za wysokie napięcia... No cóż, dla mnie to idealny przepis na potężne problemy z temperaturami.


Użytkownik Fanbooj edytował ten post 15 maj 2016 - 15:51

  • 0

CPU: Intel i7-7700k OC@4,5Ghz 1.2v // Cooler: BQ Dark Rock 3 + 2x eLoop B12-P PWM // MOBO: ASUS Z170-A // RAM: ADATA XPG Z1 Red 2x8GB OC@3400Mhz CL16 1.4v DDR4 // Audio: AIM SC808 // SoMiC V2 + HM5 Hybrid Pads // GPU: EVGA GTX1070 FTW ACX3.0 // SSD: Plextor M8Pe 128GB // HDD: Seagate ST2000DM006 // PSU: Corsair RM550X 80+ Gold // Fans: 4x Be Quiet Pure Wings 2 140mm + 1x 120mm // CASE: Be Quiet Silent Base 600 // Monitor: Philips BDM3270QP

Oficjalny temat serwera Discord forum.benchmark.pl >> http://forum.benchma...markpl-discord/


#9 5891michal

5891michal
  • Dyskutant

  • 242 postów

Napisano 15 maj 2016 - 16:02

Nawet z chłodzeniem "na odwrót " nie powinno być tak szybko 90°. Zmniejsz napiecie (chyba ze masz słabą sztukę ) oraz nałóż odpowiednią ilość pasty. Gdy pasty jest zbyt dużo to również temperatury szaleją. 


  • 0

    CPU: 4790k 5,1Ghz, MOBO: MSI Z97 MPOWER,Chłodzenie: Custom LC,  PSU:  Corsair CS750M, GPU PALIT GTX 1080,  RAM: Team Group 2400Mhz, Buda: Be Quiet Dark Base 900, SSD: Samsung 850 pro, 840 evo, HDD: Seagate 2TB, Urządzenia wskazujące: Logitech G502, Corsair k70, Steelseries 9hd, AUDIO: AiM SC808, Beyerdynamic dt990 Edition 250Ohm, Novox nc-1


#10 prowler

prowler
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 15 maj 2016 - 16:11

Nawet z chłodzeniem "na odwrót " nie powinno być tak szybko 90°. Zmniejsz napiecie (chyba ze masz słabą sztukę ) oraz nałóż odpowiednią ilość pasty. Gdy pasty jest zbyt dużo to również temperatury szaleją. 

tak jak kolega wyżej pisał ustawiłem teraz 4,6GHz przy 1,45V po 4 minutach temperatura wynosila juz blisko 70 stopni z pikami do powyżej 80.... po to żeby na pare chwil spadła do 65 i tak w kółko, sam nie wiem co o tym myśleć moze rzeczywiście kiepska sztuka. obciążałem programem OCCT a temperature czytałem z AI Suite, swoją drogą ze może pokazywać głupoty

 

Ktoś powie że i tak tego zegara nie wykorzystam, to prawda nie wykorzystam nawet nominalnych 4ghz ale tu chodzi o czystą ciekawość i zainteresowanie tematem :D


Użytkownik prowler edytował ten post 15 maj 2016 - 16:12

  • 0

#11 5891michal

5891michal
  • Dyskutant

  • 242 postów

Napisano 15 maj 2016 - 16:28

Up. Mam podobnie  8-) chodzi o to co można uzyskać a nie czy można to wykorzystać... Zjeżdżaj z napięciem jak najniżej to i temperatury się obniżą. Ja dodatkowo swojego "oskalpowałem" co obniżyło średnio temperatury o ok 13°


  • 0

    CPU: 4790k 5,1Ghz, MOBO: MSI Z97 MPOWER,Chłodzenie: Custom LC,  PSU:  Corsair CS750M, GPU PALIT GTX 1080,  RAM: Team Group 2400Mhz, Buda: Be Quiet Dark Base 900, SSD: Samsung 850 pro, 840 evo, HDD: Seagate 2TB, Urządzenia wskazujące: Logitech G502, Corsair k70, Steelseries 9hd, AUDIO: AiM SC808, Beyerdynamic dt990 Edition 250Ohm, Novox nc-1


#12 Fanbooj

Fanbooj
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 15 maj 2016 - 16:33

U mnie marzeniem będzie zrobić 4,7Ghz na powietrzu z moim FXem i Fortisem 2. Już mam nowe śmigiełka zamówione (2x NF-P12 PWM) co by sobie je zamontować na radiatorze, wentylatorek 40mm na VRMach i sockecie założony, teraz tylko przejść tak z 10min OCCT. :D

 

Wiem, że się odpala. Problem polega na zbyt szybkim nagrzewaniu się VRMów.

 

@autor

Tak jak kolega wyżej napisał, obniżaj napięcia jak tylko możesz.


  • 1

CPU: Intel i7-7700k OC@4,5Ghz 1.2v // Cooler: BQ Dark Rock 3 + 2x eLoop B12-P PWM // MOBO: ASUS Z170-A // RAM: ADATA XPG Z1 Red 2x8GB OC@3400Mhz CL16 1.4v DDR4 // Audio: AIM SC808 // SoMiC V2 + HM5 Hybrid Pads // GPU: EVGA GTX1070 FTW ACX3.0 // SSD: Plextor M8Pe 128GB // HDD: Seagate ST2000DM006 // PSU: Corsair RM550X 80+ Gold // Fans: 4x Be Quiet Pure Wings 2 140mm + 1x 120mm // CASE: Be Quiet Silent Base 600 // Monitor: Philips BDM3270QP

Oficjalny temat serwera Discord forum.benchmark.pl >> http://forum.benchma...markpl-discord/


#13 prowler

prowler
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 15 maj 2016 - 16:40

U mnie marzeniem będzie zrobić 4,7Ghz na powietrzu z moim FXem i Fortisem 2. Już mam nowe śmigiełka zamówione (2x NF-P12 PWM) co by sobie je zamontować na radiatorze, wentylatorek 40mm na VRMach i sockecie założony, teraz tylko przejść tak z 10min OCCT. :D

 

Wiem, że się odpala. Problem polega na zbyt szybkim nagrzewaniu się VRMów.

 

@autor

Tak jak kolega wyżej napisał, obniżaj napięcia jak tylko możesz.

swoją drogą PWMy drogie jak szlag :D powodzenia w kręceniu :D

 

gratuluje odwagi w skalpowaniu, ja za skarby świata się na to nie odważe przynajmniej na razie  %-)


  • 0

#14 Fanbooj

Fanbooj
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 15 maj 2016 - 16:43

swoją drogą PWMy drogie jak szlag :D powodzenia w kręceniu :D

 

gratuluje odwagi w skalpowaniu, ja za skarby świata się na to nie odważe przynajmniej na razie  %-)

A te PWMy od znajomej za 40zł/sztuka wyłapałem, jeszcze nie zwariowałem, żeby wentylatorki za 90zł/sztuka kupywać. :D


  • 0

CPU: Intel i7-7700k OC@4,5Ghz 1.2v // Cooler: BQ Dark Rock 3 + 2x eLoop B12-P PWM // MOBO: ASUS Z170-A // RAM: ADATA XPG Z1 Red 2x8GB OC@3400Mhz CL16 1.4v DDR4 // Audio: AIM SC808 // SoMiC V2 + HM5 Hybrid Pads // GPU: EVGA GTX1070 FTW ACX3.0 // SSD: Plextor M8Pe 128GB // HDD: Seagate ST2000DM006 // PSU: Corsair RM550X 80+ Gold // Fans: 4x Be Quiet Pure Wings 2 140mm + 1x 120mm // CASE: Be Quiet Silent Base 600 // Monitor: Philips BDM3270QP

Oficjalny temat serwera Discord forum.benchmark.pl >> http://forum.benchma...markpl-discord/


#15 FeX

FeX
  • Nieudaczny parapet audiofilski

  • 4225 postów

Napisano 15 maj 2016 - 16:44

PWM 140mm od Gelida kupiłem ostatnio za 29zł nowe, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły, szczególnie w tej cenie.
  • 0

#16 Fanbooj

Fanbooj
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 15 maj 2016 - 16:49

@up Fajno, fajno.

 

Mi te śmigła jutro powinny dojść, więc będę próbował coś zrobić z tym swoim FXem.

 

A autor niech da znać czy udało mu się jakieś dobre napięcia znaleźć.


  • 0

CPU: Intel i7-7700k OC@4,5Ghz 1.2v // Cooler: BQ Dark Rock 3 + 2x eLoop B12-P PWM // MOBO: ASUS Z170-A // RAM: ADATA XPG Z1 Red 2x8GB OC@3400Mhz CL16 1.4v DDR4 // Audio: AIM SC808 // SoMiC V2 + HM5 Hybrid Pads // GPU: EVGA GTX1070 FTW ACX3.0 // SSD: Plextor M8Pe 128GB // HDD: Seagate ST2000DM006 // PSU: Corsair RM550X 80+ Gold // Fans: 4x Be Quiet Pure Wings 2 140mm + 1x 120mm // CASE: Be Quiet Silent Base 600 // Monitor: Philips BDM3270QP

Oficjalny temat serwera Discord forum.benchmark.pl >> http://forum.benchma...markpl-discord/


#17 prowler

prowler
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 15 maj 2016 - 17:38

4,6Ghz przy 1,36 Volta (bios) chociaz CPUZ pokazuje ze zostawiłem automat i skacze napiecie. Z kolei AI Suite pokazuje stale 1,376  temperatura 60 do max 60 pare stopni. OCCT, leci dziesiąta minuta 

 

o teraz nawet poniżej 60  %-) i to przy włączonej operze z kilkunastoma zakładkami  %-)

 

pełen sukces  :D


Użytkownik prowler edytował ten post 15 maj 2016 - 17:39

  • 0

#18 Fanbooj

Fanbooj
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 15 maj 2016 - 17:49

4,6Ghz przy 1,36 Volta (bios) chociaz CPUZ pokazuje ze zostawiłem automat i skacze napiecie. Z kolei AI Suite pokazuje stale 1,376  temperatura 60 do max 60 pare stopni. OCCT, leci dziesiąta minuta 

 

o teraz nawet poniżej 60  %-) i to przy włączonej operze z kilkunastoma zakładkami  %-)

 

pełen sukces  :D

 

 

bVlPapa.jpg


  • 1

CPU: Intel i7-7700k OC@4,5Ghz 1.2v // Cooler: BQ Dark Rock 3 + 2x eLoop B12-P PWM // MOBO: ASUS Z170-A // RAM: ADATA XPG Z1 Red 2x8GB OC@3400Mhz CL16 1.4v DDR4 // Audio: AIM SC808 // SoMiC V2 + HM5 Hybrid Pads // GPU: EVGA GTX1070 FTW ACX3.0 // SSD: Plextor M8Pe 128GB // HDD: Seagate ST2000DM006 // PSU: Corsair RM550X 80+ Gold // Fans: 4x Be Quiet Pure Wings 2 140mm + 1x 120mm // CASE: Be Quiet Silent Base 600 // Monitor: Philips BDM3270QP

Oficjalny temat serwera Discord forum.benchmark.pl >> http://forum.benchma...markpl-discord/






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: 6700k, podkręcanie, wysoka temperatura

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych