Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Pomocy !!! Czarny ekran

r9 290 asus czarny ekran

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 28 marzec 2016 - 17:50

Witam, 

Mam poważny problem w grach typu Wot , tr czy innych nagle podczas rozgrywki w wota wyłączył się monitor tzn mrugał przełączał się miedzy analogowym a hdmi (mam go podłączonego przez HDMI bo nie miałem przejściówki na DVI-D) cały dzień było wszystko ok a teraz wariuje nie wiem dlaczego grafika to r9 290 dcu2 nie ma żadnych artefaktów komputer wtedy nie reaguje na nic nawet jak wypne kabel i jeszcze raz podłącze to ciągle to samo zostaje tylko restart. Czy to wina sypiącej  się grafiki ? Póki nie wejdę w grę jest wszystko dobrze. Proszę o pomoc i pozdrawiam 

 

EDIT: chyba po 5 restarcie znów jest wszystko okej czego to może być wina ? 

EDIT2: 30 min w far cry 3 było dobrze w połowie bitwy w wocie zamroziło ekran i monitor znów zaczął wariować ... 


Użytkownik WaltKowalski edytował ten post 28 marzec 2016 - 18:18

  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#2 RastaFaraji

RastaFaraji
  • Bywalec

  • 124 postów

Napisano 28 marzec 2016 - 19:09

sterowniki, temperatura, dysk, procek? Miałem na trochu popsutym dysku stery i wywalało mi różne artefakty, a także czarny ekran, więc sprawdź stan dysku, temp.podzespołów i pisz.


  • 0

I5-4690 @3,5 GHz, Asus R9 290 GTX 1070, 8GB 16 GB Cruicial Ballistix, Win 10 x64, 2560x1080@60Hz

 

AMD Athlon 64 X2 5000+ 2,6 GHZ | Gigabyte M52L-S3 | 3GB RAM DDR2 | NVIDIA GTS 450 | Win 8 32bit


#3 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 28 marzec 2016 - 19:36

sterowniki, temperatura, dysk, procek? Miałem na trochu popsutym dysku stery i wywalało mi różne artefakty, a także czarny ekran, więc sprawdź stan dysku, temp.podzespołów i pisz.

Dysk dobry wota mam na ssdku inne gry na hdd temp ok grafa 81 stopni procek 60 stery nie wiem mam najnowsze i wszystko było git a dziś mam przeboje z tym czarnym ekranem od 2 h ... 


  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#4 RastaFaraji

RastaFaraji
  • Bywalec

  • 124 postów

Napisano 28 marzec 2016 - 20:17

ooooo to to to, najnowsze stery na tej r9, którą sam posiadam i zauważyłem to, powodują pogorszenie działania. To one są winne ;] Polecam wrócić do tych "starych" , tam gdzie jeszcze było catalyst control center. Sam do nich powróciłem i bangla ładnie ;] Nie zawsze nowsze=lepsze.


  • 0

I5-4690 @3,5 GHz, Asus R9 290 GTX 1070, 8GB 16 GB Cruicial Ballistix, Win 10 x64, 2560x1080@60Hz

 

AMD Athlon 64 X2 5000+ 2,6 GHZ | Gigabyte M52L-S3 | 3GB RAM DDR2 | NVIDIA GTS 450 | Win 8 32bit


#5 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 28 marzec 2016 - 20:55

ooooo to to to, najnowsze stery na tej r9, którą sam posiadam i zauważyłem to, powodują pogorszenie działania. To one są winne ;] Polecam wrócić do tych "starych" , tam gdzie jeszcze było catalyst control center. Sam do nich powróciłem i bangla ładnie ;] Nie zawsze nowsze=lepsze.

A powiedziałbyś mi jaki to numerek tych sterów lub wkleił linka do nich w sumie odkąd mam ta r9 to na crimsonach jechałem i nie  było problemów 

 

ściągnąłem 15.7.1, ale to chyba nie wina sterów podczas ponownego uruchamiania kompa kiedy sie stery zainstalowały znów był czarny ekran i przełączało miedzy analogiem a hdmi ... 


Użytkownik WaltKowalski edytował ten post 28 marzec 2016 - 21:26

  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#6 zero-cool

zero-cool
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 28 marzec 2016 - 21:40

Długo masz kartę? Masz backplate do tego? Bywa że te karty z ciężkimi chłodzeniami z czasem "wyginają" się i radiator nierównomiernie jest dociśnięty do GPU przez co karta się przegrzewa. Przyczyną też może być za słaby zasilacz. A procesor podkręcony że ma 60 stopni? Jeżeli tak to może masz niestabilne ustawiania.


  • 0

#7 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 28 marzec 2016 - 22:29

Długo masz kartę? Masz backplate do tego? Bywa że te karty z ciężkimi chłodzeniami z czasem "wyginają" się i radiator nierównomiernie jest dociśnięty do GPU przez co karta się przegrzewa. Przyczyną też może być za słaby zasilacz. A procesor podkręcony że ma 60 stopni? Jeżeli tak to może masz niestabilne ustawiania.

Kartę mam z 2 miechy, procek podkręcony zazwyczaj w grach oscyluje w 50 stopniach grafa ma backplate trochę i tak się wygina, ale jak na 290 to 81 stopni to całkiem niezły wynik zasilacz to chieftec 750w 


  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#8 zero-cool

zero-cool
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 30 marzec 2016 - 17:57

Jak tam ten problem cały czas się powtarza? Ja swego czasu jak miałem w sumie podobny problem z HD 7870XT (tylko że 2 lata po zakupie i bez backplate) to wyjąłem kartę z obudowy, wyczyściłem ją z kurzu wsadziłem z powrotem, problem dalej się powtarzał to podstawiłem coś na końcu karty żeby ją podpierało i śmiga mi bez problemu, ale jak masz backplate to raczej nie powinien być problem.

Moim zdaniem możesz spróbować wyjąć i wyczyścić kartę z kurzu, albo zobaczyć jak będzie się zachowywał pc bez oc w grach w których się wyłącza jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś.


  • 0

#9 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 30 marzec 2016 - 19:10

Grafika jest czyściutka mam bzika na punkcie czystości pcta, niby jest teraz dobrze, fakt nie testowałem na dłuższą metę gier max 2h i było ok ale poprzednio jak się tak zawieszał i był czarny ekran w dzienniku zdarzeń pokazywało ze sterowniki nie odpowiadały
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: r9 290, asus, czarny ekran

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych