Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z kartą graficzną (błąd: Sterownik ekranu przestał odpowiadać...)

karta graficzna problem sterownik ekranu odzyskał sprawność zasilacz nie działają gry błąd podczas grania czarny ekran dźwięk w głośnikach awaria

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 vrongol116

vrongol116
  • Amator

  • 52 postów

Napisano 10 luty 2016 - 23:34

1.Konfiguracja komputera: 

Płyta główna: AS Rock Fatal1ty H87 Performance
Zasilacz: Cooler Master G550M ATX 550W
Procesor: Intel Core i5-4670K 3.4GHz

Pamięć RAM: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz

Karta graficzna: Gigabyte GTX960 Windforce 2X 4GB

Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue (WD10EZEX) 1TB

Komponent, którego dotyczy problem: Prawdopodobnie jest to karta graficzna. Od jakiegoś czasu grając w obojętnie jaką grę wywala mi błąd:
"Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność. Sterownik ekranu NVIDIA Windows Kernel Mode Driver, Version 361.75 przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność."

2.System operacyjny: Windows 10 Enterprise x64

3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów:
Z początku format dysku, instalacja ponownie Windowsa 7 Home Premium x64. Na tym systemie instalacja sterowników do karty graficznej różnymi sposobami: Program Slimdrivers, potem z płyty CD, potem z głównej strony producenta i za każdym razem nic się nie zmieniło. Kolejną zmianą było odesłanie karty graficznej na gwarancji, czekałem na nią 2 tygodnie, po 2 tygodniach przysłali mi ją i zdecydowałem się zmienić system z Windowsa 7 Home Premium x64 na Windows 10 Enterprise x64. Z początku było wszystko jak należy, grałem trochę w różnego typu gry, ale potem znów zaczął się ten sam błąd pojawiać. Znów zacząłem przeinstalowywać sterowniki, ale nadal bez skutku. Czytałem w Internecie na różnych forach, że to może być zasilacz. Za mało mocy? Nie mam pojęcia... Również czytałem o napięciu karty graficznej by je jakoś zmniejszyć czy jakoś tak... Nie wiem o co chodziło dokładnie bo nigdy tego nie robiłem i nawet nie wiem gdzie to zrobić i w jaki sposób. Proszę o pomoc bo mam już dosyć tego błędu. Nie mogę w nic pograć, czasem podczas siedzenia na samym facebooku zrobi mi się czarny ekran, w głośnikach słychać dźwięk podobny do "wiertarki" i muszę użyć tylko twardego resetu. Podczas wchodzenia w np. Wiedźmina 3 pogram chwilkę, a potem robi mi się czarny ekran, czasem wyrzuca do pulpitu i pojawia mi się błąd, który napisałem wcześniej, z tym sterownikiem ekranu, który ponoć przestał działać, ale odzyskał sprawność... Nie rozumiem tego, naprawdę. Proszę o pomoc :) Pozdrawiam serdecznie.

4.Używany program antywirusowy: ESET Smart Secirity

5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu:
Jak opisałem wcześniej: Kilkukrotna reinstalacja systemu Windows. Dwa razy format na Windows 7, a potem po przyjściu karty graficznej od producenta (bo oddałem na gwarancji) zmiana na Windows 10. Reinstalacja sterowników przez program Slimdrivers, potem z płyty CD, a także z głównej strony producenta. (Oczywiście przed każdym innym sposobem instalacji odinstalowałem wszystkie sterowniki by zainstalować na czysto)

 

  • 0

#2 seldo97

seldo97
  • Nowicjusz

  • 15 postów

Napisano 11 luty 2016 - 00:15

Możliwe, że karta działa niestabilnie na taktowaniach ustawionych przez Gigabajta.

Ściągnij Msi Afetrburner i zmniejsz częstotliwość rdzenia i pamięci o 50MHz.


  • 0

#3 vrongol116

vrongol116
  • Autor tematu
  • Amator

  • 52 postów

Napisano 11 luty 2016 - 01:08

Możliwe, że karta działa niestabilnie na taktowaniach ustawionych przez Gigabajta.

Ściągnij Msi Afetrburner i zmniejsz częstotliwość rdzenia i pamięci o 50MHz.

 

A nie zepsuje to karty? Nie będzie z tym żadnych problemów? 


  • 0

#4 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10066 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 11 luty 2016 - 04:53

https://support.micr...l-pl/kb/2665946-Zapoznaj się i wypróbuj metodę 1. U mnie kiedyś pomogło....


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#5 seldo97

seldo97
  • Nowicjusz

  • 15 postów

Napisano 11 luty 2016 - 14:23

A nie zepsuje to karty? Nie będzie z tym żadnych problemów? 

Nie ma szans żeby zmniejszenie taktowań w jaki sposób uszkodziło kartę.
Gigabyte często za wysoko taktuje swoje karty zwłaszcza jeżeli chodzi o NV. Nie jesteś pierwszy i ostatni, który ma problem ze stablinym działaniem karty od Gigabajta po ich OC.


  • 0

#6 vrongol116

vrongol116
  • Autor tematu
  • Amator

  • 52 postów

Napisano 11 luty 2016 - 16:42

Nie ma szans żeby zmniejszenie taktowań w jaki sposób uszkodziło kartę.
Gigabyte często za wysoko taktuje swoje karty zwłaszcza jeżeli chodzi o NV. Nie jesteś pierwszy i ostatni, który ma problem ze stablinym działaniem karty od Gigabajta po ich OC.

Rozumiem :) Czyli w tym programie MSI Afterburner mam ustawić niżej: Core Clock i Memory Clock? 


  • 0

#7 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3897 postów

Napisano 11 luty 2016 - 17:27

Pobierz GPU-Z i HWiNFO64. W GPU-Z z  pytajnika uruchom Render test i przełącz na zakładkę Sensors, a HWiNFO uruchom z zakładki Sensor- only. Zrób screen w czasie testu i z widocznymi wartościami jak niżej7EgS7Yo.jpg?1


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#8 vrongol116

vrongol116
  • Autor tematu
  • Amator

  • 52 postów

Napisano 11 luty 2016 - 18:38

Pobierz GPU-Z i HWiNFO64. W GPU-Z z  pytajnika uruchom Render test i przełącz na zakładkę Sensors, a HWiNFO uruchom z zakładki Sensor- only. Zrób screen w czasie testu i z widocznymi wartościami jak niżej7EgS7Yo.jpg?1

 

To mój test z tych dwóch programów. Zrobiłem jak napisałeś:

229f296a5b29f.jpg


  • 0

#9 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10066 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 11 luty 2016 - 18:54

Zaglądałeś do linka,który podałem? U mnie było to samo a po zmianie pewnej wartości w rejestrze systemu problem minął....


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#10 seldo97

seldo97
  • Nowicjusz

  • 15 postów

Napisano 11 luty 2016 - 19:26

Rozumiem :) Czyli w tym programie MSI Afterburner mam ustawić niżej: Core Clock i Memory Clock? 

tak


  • 0

#11 vrongol116

vrongol116
  • Autor tematu
  • Amator

  • 52 postów

Napisano 11 luty 2016 - 20:09

Zaglądałeś do linka,który podałem? U mnie było to samo a po zmianie pewnej wartości w rejestrze systemu problem minął....

tak :) zrobiłem to z tym rejestrem :) ale obniżyłem również za pomocą programu taktowanie karty ;) na razie nie ma problemów, zobaczymy dalej


tak

a o ile dać w dół obie opcje? bo mam na 0 i obniżyłem Core Clock na -20 i Memory Clock na -90. Czy to wystarczy?


  • 0

#12 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3897 postów

Napisano 11 luty 2016 - 21:51

Sprzętowo masz wszystko w porządku. Myślę, że możesz przetestować tylko zgodnie z zaleceniem jarrino odnośnie rejestru, a obniżanie parametrów karty odłóż na później. Kupiłeś kartę za ponad 1000 PLN, a zrobisz taką za 700.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#13 vrongol116

vrongol116
  • Autor tematu
  • Amator

  • 52 postów

Napisano 12 luty 2016 - 00:59

Sprzętowo masz wszystko w porządku. Myślę, że możesz przetestować tylko zgodnie z zaleceniem jarrino odnośnie rejestru, a obniżanie parametrów karty odłóż na później. Kupiłeś kartę za ponad 1000 PLN, a zrobisz taką za 700.

Właśnie zrobiłem to z tym rejestrem i też z obniżeniem parametrów i nadal to samo. Przed chwilą wywaliło mnie z Wiedźmina 3 i wyświetliło ten błąd. Może niżej te parametry dać? Jeśli tak to na ile? Bo sam nie mam pojęcia :(
Tak to obniżyłem z 0 na:
f86253fbc977e.jpg
 


  • 0

#14 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10066 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 12 luty 2016 - 05:55

Masz wszystkie aktualizacje systemu ?


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#15 vrongol116

vrongol116
  • Autor tematu
  • Amator

  • 52 postów

Napisano 12 luty 2016 - 12:51

Masz wszystkie aktualizacje systemu ?

Tak, wszystko poinstalowane. Każde sterowniki mam zaktualizowane do najnowszej wersji.


  • 0

#16 Marqvs

Marqvs
  • 0x74 = 0

  • 445 postów
  • Miejscowość:PL

Napisano 12 luty 2016 - 16:03

Czy BIOS dla płyty jest aktualny? Podaj jego wersję.

 

Przywrócić ustawienia fabryczne karty graficznej. Zainstalować sterownik główny+PhysX - żadnych innych dodatków, które domyślnie się z tym instalują. Jeśli nadal nie pomoże spróbuj poprzedniej wersji sterownika NVidia.Do deinstalacji sterów uzywaj http://www.guru3d.co...r-download.html


Użytkownik Marqvs edytował ten post 12 luty 2016 - 16:10

  • 1

MS Windows 10 Home x64 | Fractal Design R5 Blackout | MSI Z270 Gaming M3 | Intel i3-6100 3,7 GHz  + SilentiumPC Fera 2 HE1224 | 2x4GB G.Skill Ripjaws 4 3200 MHz DDR4 CL16 | Intel Graphics HD 530 | SSD Patriot Hellfire M.2 NVMe 240 GB | DVD/RW Asus DRW-24D5MT | DVB-T: AverTV Volar HD 2 | BeQuiet Pure Power L8 500W | Be Quiet! Silent Wings 2  140mm | Iiyama ProLite XU2290HS 21,5'' | Motorola Moto G LTE.

 


#17 vrongol116

vrongol116
  • Autor tematu
  • Amator

  • 52 postów

Napisano 14 luty 2016 - 00:45

Czy BIOS dla płyty jest aktualny? Podaj jego wersję.

 

Przywrócić ustawienia fabryczne karty graficznej. Zainstalować sterownik główny+PhysX - żadnych innych dodatków, które domyślnie się z tym instalują. Jeśli nadal nie pomoże spróbuj poprzedniej wersji sterownika NVidia.Do deinstalacji sterów uzywaj http://www.guru3d.co...r-download.html

Bios zaktualizowałem. Przywróciłem ustawienia fabryczne karty graficznej i nadal nic.... :( Nie mam już pojęcia co się dzieje...


  • 0

#18 Marqvs

Marqvs
  • 0x74 = 0

  • 445 postów
  • Miejscowość:PL

Napisano 14 luty 2016 - 08:22

Zakładam, że integra jest wyłączona w BIOSie a ster VGA nie był instalowany.

 

Pozostaje przełożyć kartę do innego komputera z PCI 3.0 x16 z tą wersją sterownika lub poprzednią i sprawdzać jak się zachowa.


  • 0

MS Windows 10 Home x64 | Fractal Design R5 Blackout | MSI Z270 Gaming M3 | Intel i3-6100 3,7 GHz  + SilentiumPC Fera 2 HE1224 | 2x4GB G.Skill Ripjaws 4 3200 MHz DDR4 CL16 | Intel Graphics HD 530 | SSD Patriot Hellfire M.2 NVMe 240 GB | DVD/RW Asus DRW-24D5MT | DVB-T: AverTV Volar HD 2 | BeQuiet Pure Power L8 500W | Be Quiet! Silent Wings 2  140mm | Iiyama ProLite XU2290HS 21,5'' | Motorola Moto G LTE.

 


#19 kaaasia

kaaasia
  • Nowicjusz

  • 1 postów

Napisano 25 wrzesień 2016 - 00:51

Witam. Ja rownież mam taki problem. Komunikat brzmi tak samo tylko napisane jest sterownik ekranu intel hd przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność . i niewiem czy to ma cos wspolnego z tym ze podczas ogladania filmów mam po jednej stronie paski takie lagi. i to nie przy kazdym filmie. np na yt kazdy film. ale np seriale jak ogladam na vod to tylko reklamy maja taki paski. czy to ma cos wspolego? dodam jeszcze ze mam nowy swiezy komputer vaio z firmy ktora wgrala swiezo wind 10 a poprzednio byl tu wind 8.  oraz zauwazylam jeszcze ze gdy odlacze kabl zasilania to paskow i komunikatow nie ma. gdy laptop pracuje na kabli to jest ciagle taki blad. Prosze o pomoc.


  • 0

#20 bronkel

bronkel
  • Nowicjusz

  • 1 postów

Napisano 22 styczeń 2017 - 09:07

Czy BIOS dla płyty jest aktualny? Podaj jego wersję.

 

Przywrócić ustawienia fabryczne karty graficznej. Zainstalować sterownik główny+PhysX - żadnych innych dodatków, które domyślnie się z tym instalują. Jeśli nadal nie pomoże spróbuj poprzedniej wersji sterownika NVidia.Do deinstalacji sterów uzywaj http://www.guru3d.co...r-download.html

Witam-Powiem tylko tyle :ta rada sprawiła ,że mój komp wrócił do normalnej pracy i już się nic nie dzieje . Odinstalowałem tym programem sterowniki do nvidi .potem zainstalowałem sam sterownik główny a na koniec osobno physx. Wielkie dzięki - wszystko przez ten syf z nvidi w dodatku zasłaniały mi w czasie gry takie ikonki mikrofonu minimapki .Komp 9 roczek  po wymianie dysku i grafy postawiłem nowy system win 8.1 ,śmigał jak ta lala ,niestety pod koniec gwarancji dysku wykryłem bady na dysku ,dostałem nowy i znowu zainstalowałem system ,po instalacji na czystym systemie pokazała mi się ta zmora :sterowni ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność - nic nie pomagało ,instalowałem starsze wersje bo na poprzednim dysku ten numer wyszedł a tu nic ,myślałem ,że przyszedł już czas na tego dziadka a tu niespodzianka i teraz śmiga jak nowy .Jeszcze raz wielkie dzięki .


  • 1





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: karta graficzna, problem, sterownik ekranu, odzyskał sprawność, zasilacz, nie działają gry, błąd podczas grania, czarny ekran, dźwięk w głośnikach, awaria

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych