Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Dobry komputer, dobre podzespoły, wydajność systemu słaba, wydajność w grach bardzo dobra.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 aljoppok

aljoppok
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 00:06

Witam.

Oto komputer:

Proc: Intel i7 6700K Skylake

MOBO: MSI Z170 M3 Gaming

RAM: Corsair Vengeance 2x4GB 2666MHz CL16 

Grafika: Gigabyte GTX660 2gb 

Zasilacz: be quiet! Pure Power 630 W

HDD: Seagate ST2000DM001-1CH164 2TB

Obudowa: SilentumPC PAX M70

Chłodzenie Procesora: be quiet! Shadow Rock Slim BK010

System: Win10, 64bit. 

 

Wydajność w grach:

LoL - 1920x1080 full detale, ~ 300 FPS

Fallout 4 - 1920x1080 średnio-wysokie detale ~ 60FPS

CS -  1920x1080 full detale ~300FPS

 

Wydajność działania systemu:

Słaba. Jakiś czas po uruchomieniu działa bez zarzutów, ale sam proces uruchomiania i ogólna sprawność to raczej tak w skali poprawności 6+/10. Komputer jest doby i sprawny, ale OPORNY. Nie ma ani jednego uruchomienia sprzętu bez "zacięcia". Nie trwa ono długo, za zwyczaj ok. 2 sekundy, ale przy takich parametrach nie powinno być ich wcale. Na przykład, używam aplikacji Spotify. Czasem jak chcę sobie zmienić piosenkę to klikam na pasku zadań na ikonę a ona ładuje się przez około 5 sekund zanim będę mógł cokolwiek zrobić w aplikacji.

 

Jakieś pomysły?

Temperatury nie stanowią problemu.

 

Wina HDD ?

Jego czas pracy to około 10 miesięcy.

 

Dodam jeszcze że we wtorek 29.12.2015r. zainstalowane będą dodatkowe 4gb ramu. 

Pozdrawiam.


  • 0

#2 nos_tro

nos_tro
  • Winter has come

  • 4274 postów
  • Miejscowość:Łódź
  • 3DMark 06:

Napisano 27 grudzień 2015 - 00:20

Nie masz SSD to nie spodziewaj się startu systemu nie wiadomo jak szybko.
  • 0

#3 Jerry220476

Jerry220476
  • Entuzjasta

  • 522 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 27 grudzień 2015 - 01:38

Zgadzam się z przedmowca brak ssd z pewnością stanowi tu waskie gardlo z tad delikatne przycinki systemu i programów

Użytkownik Jerry220476 edytował ten post 27 grudzień 2015 - 01:39

  • 0

#4 JorgesLSM

JorgesLSM
  • Amator

  • 31 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 02:38

Zdecydowanie za wolne działanie systemu odpowiedzialny jest brak dysku SSD. Dokup jakiś, chociażby 120 gb model na sam system + programy użytkowe jak Spotify itp a zauważysz ogromną różnicę. 


  • 0

Intel Core i7-6700K | Asus Z170 PRO GAMING | Kingston 8GB 2800MHz HyperX | Thermaltake 730W Smart SE | Patriot 120GB 2,5'' SATA SSD Blast | Seagate 1TB 7200obr. 64MB | SilentiumPC Fortis 3 | Zalman Z11 PLUS HF1 | Gigabyte Radeon R9 390X |


#5 lewiis

lewiis
  • Samuraj

  • 7043 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 10:48

jak wyżej, wolne działanie systemu i aplikacji to wina nośnika, w tym przypadku hdd. Chcesz szybkości to inwestuj w ssd. 

Ew. zrób jakiś skan czy jakieś śmiecie Ci nie zalegają na dysku 


  • 0

Spoiler

#6 aljoppok

aljoppok
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 12:35

miałem w planach zakup, ale odwiedziłem niedawno kuzyna i mocno mnie tknęło. on również nie posiada ssd, ma w miarę podobne parametry i również ten sam dysk HDD, komputer działał mu płynnie. stąd moje zastanowienie. 


  • 0

#7 kajtek.

kajtek.
  • yyyyyyyy ?

  • 31803 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 12:38

Wrzuć screena z menedżera zadań z zakładki "Wydajność". Może Ci coś po CPU jedzie cały czas albo po HDD


  • 0

#8 lewiis

lewiis
  • Samuraj

  • 7043 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 12:39

Zrób skan, poczyść kompa za pomocą np. Ccleaner, powywalaj to co niepotrzebne a zalega na kompie. Wejdź tez w msconfig i wyłącz uruchamianie zbędnych programów przy starcie systemu
  • 0

Spoiler

#9 aljoppok

aljoppok
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 14:28

4ea7915b0eb1cadbgen.png

ec344e474f451366gen.png

4b913a3611c7fb20gen.png


  • 0

#10 kajtek.

kajtek.
  • yyyyyyyy ?

  • 31803 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 14:30

I te screeny były robione na samym pulpicie ? Wykorzystanie pamięci ram na poziomie 7 GB ? 


  • 0

#11 aljoppok

aljoppok
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 14:33

I te screeny były robione na samym pulpicie ? Wykorzystanie pamięci ram na poziomie 7 GB ? 

dokładnie. spotify w tle włączone, steam też w tle. i tyle. nic więcej


  • 0

#12 kajtek.

kajtek.
  • yyyyyyyy ?

  • 31803 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 14:34

Zakładka procesy i przesortuj tam wg największego zużycia pamięci ram. To samo w zakładce "Szczegóły" i wrzuć jeszcze zawczasu zakładkę "Uruchamianie"


  • 0

#13 aljoppok

aljoppok
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 14:38

145863ed599c4daagen.png

8a16a725caab127a.png

ced2e11a426ec58bgen.png


kajtek, 7GB jest przy włączonej przeglądarce, po wyłączeniu spada do 6,4. mój błąd


  • 0

#14 kajtek.

kajtek.
  • yyyyyyyy ?

  • 31803 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 14:47

Coś zżera Ci pamięć ram. Czekaj przeniesiemy ten temat do diagnostyki. 


  • 0

#15 aljoppok

aljoppok
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 15:05

w grze Rocket leauge ramu zciąga 7,6 


  • 0

#16 rolandwally83

rolandwally83
  • BAKROL

  • 2044 postów
  • GG:6532489
  • Miejscowość:Bielawa
  • 3DMark 06:13555

Napisano 27 grudzień 2015 - 15:57

Wyłącz update windows w usługa uruchom ponownie i pokaż użycie ramu 

 

44mavk.jpg


Użytkownik rolandwally83 edytował ten post 27 grudzień 2015 - 15:59

  • 0

#17 aljoppok

aljoppok
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 16:47

ea201a1664c7b9eagen.png

 

Mam wyłączone cały czas. Mogę tylko włączyć 


  • 0

#18 rolandwally83

rolandwally83
  • BAKROL

  • 2044 postów
  • GG:6532489
  • Miejscowość:Bielawa
  • 3DMark 06:13555

Napisano 27 grudzień 2015 - 16:56

Z obrazka wynika że masz włączone 

 

Windows Search też wyłącz 


  • 0

#19 aljoppok

aljoppok
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 22:55

b612368a52dbf80dgen.png

Wybacz gałgaństwo z mojej strony... 

Jak na razie użycie ramu spadło do 3,5 GB. Znaczna poprawa. Wyniki jeszcze dogłębniejsze podam jutro pod wieczór. 


  • 0

#20 Warren1987

Warren1987
  • ♫ ♪ ♫...Do The Evolution???...♪ ♫ ♪

  • 2004 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 23:23

EsetOnlineScanner, Malwarebytes Anti Malware, AdwCleaner - testy tak dla pewności...


  • 0

Intel i7 4790 @ 3,6 GHz, Raijintek Aidos, MSI H87-G43, Gigabyte GTX 1660 OC

A-DATA 4x4GB XPG 1600 MHz, ADATA SU800 256GB, WD Caviar Blue 1TB, Seagate Barraqcuda 1TB & 2TB

Zalman Z3, Tacens Valeo V 800W 80+ Silver, AOC G2460VQ6

Logitech G402 Hyperion Fury, Gigabyte K7 Force

Gigabyte MP100, Sharkoon Skiller SGH2





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych