Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Komputer uruchamia się tylko po resecie biosu.

Bios awaria reset

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 zyszczak

zyszczak
  • Nowicjusz

  • 1 postów

Napisano 10 październik 2015 - 20:22

Witam,

posiadam komputer o podzespołach:

Msi z77a-g43

i7 2600

8gb ram corsair 1600mhz

zasilacz Deus M1 650W

Evga Gtx 980

 

Specyfikacja problemu:

Jak w temacie komputer udaję się uruchomić wyłącznie po resecie biosu (poprzez wyjęcie baterii) lub dłuższym odłączeniu go od zasilania. W innym przypadku komputer włącza się na sekundę po czym wyłącza i się w ten sposób zapętla. Zero dźwięków z głośniczka płyty głównej i brak jakichkolwiek informacji na ekranie monitora. Próbowałem czekać aż może wystartuje ale niestety bez skutku. Natomiast po resecie wszystko działa bez zastrzeżeń, można obciążyć cpu i gpu w różnych grach i programach bez żadnych problemów. Wszystko działa elegancko. A i w biosie wszystko jest ustawione na opcje domyślne.

 

Ogólnie komputer jest wyczyszczony z kurzu, i nic się nie przegrzewa. Procesor był podkręcony mnożnikiem tyle ile się dało w wersji "bez k" (czyli 400mhz) , ale wszystko zostało zresetowane jak pisałem wyżej. Próbowałem już wymienić baterię oraz odłączać niepotrzebne podzespoły ale bez skutku. Obejrzałem również kondensatory na płycie głównej i wewnątrz zasilacza i wszystkie wyglądają na normalne.

Zasilacz był też przełożony do innego komputera w celu sprawdzenia działania i drugi komputer startuje bezproblemowo. Niestety nie mogłem podłączyć drugiego zasilacza pod moją płytę główną, gdyż posiada złącza molex i nie mam w tą stronę przejściówek. Winna też nie jest karta graficzna bo po przełączeniu na zintegrowaną problem nadal występuje. 

 

Problem pojawił się dzisiaj z rana, wczoraj wieczorem jeszcze działał.

 

 

Proszę o pomoc. Dodam jeszcze że aktualizację biosu chciałbym potraktować jako ostateczność, ponieważ słyszałem że jest to dość niebezpieczny zabieg.

Pozdrawiam Bartek


Aktualizacja biosu nie pomogła.


Up

Sprawdziłem też napięcia miernikiem na zasilaczu. Wyniki zarówno w stresie jak i w normalnym trybie są praktycznie idealne. Aczkolwiek zauważyłem że zasilacz lekko piszczy podczas obciążenia. Jednak słyszalny jest tylko przy otwartej obudowie, więc myślę że będzie to w granicach normy.


Temat do zamknięcia

Dla innych osób, które mogą mieć podobny problem niech sprawdzą czy po resetach biosu prawidłowo ustawiają się timingi oraz taktowania pamięci ram. Wyłączyłem też opcje fast memory boot. Komputer uruchamia się już za każdym razem prawidłowo. Aczkolwiek działa tak dopiero kilka godzin i z pewnością wymaga więcej testów.

I nie dajcie sobie wmówić że to wina bateryjki, którą ja niestety głupio kupiłem nową. Skupcie się wpierw na pomiarze napięć zasilacza miernikiem, którym też można sprawdzić czy bateryjka zdycha czy też nie.


Użytkownik zyszczak edytował ten post 10 październik 2015 - 15:54

  • 0

#2 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3736 postów

Napisano 10 październik 2015 - 20:45

Kolego problem może powrócić gdy braknie napięcia w sieci. Płyty MSI mają taką przypadłość. Choć przyczyn dokładnie nie ustalono(przewertowałem wiele stron)to Ja podejrzewam, że przyczyną mogą być zainstalowane na płycie zabezpieczenia antyprzepięciowe. W moim przypadku odłączenie zasilanie powoduje, że na chwile płyta odpali i potem gaśnie. Ten problem udaje mi się rozwiązać dłuższym przytrzymaniem przycisku Power na obudowie ok 3 sek. Płyta odpali prawidłowo i działa bez zarzutu. Tak jakby impuls z przycisku Power był za krótki(na innej płycie nie ma tego problemu). Co do zmiany ustawień pamięci zapisz wszystkie ustawienia bios jako profil OC, i załaduj ten profil. Mnie takie ustawienie pomaga z resetem ustawień pamięci. 


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Bios, awaria, reset

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych