Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

System nie startuje po podłączeniu 2 dysku

system nie uruchamia wlacza startuje po podłaczeniu drugiego dysku

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 xMarianOx

xMarianOx
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 07:33

Siemka
Mam taką sytuację, że robiłem format komputera, i wcześniej przegrałem sobie ważniejsze rzeczy na drugi dysk, dodatkowo zamontowałem sobie 4GB RAM-u, po formacie i montażu i podłączeniu drugiego dysku komputer zatrzymuje się na ,,Uruchamianie systemu windows'' . Komputer wydaje dźwięk takiego przeskoku/trzasku, nie jest to piknięcie i jednocześnie mając podświetlaną klawiaturę i mysz gasną, ale za chwile się zapala jednak komputer nie uruchamia się dalej. Wyjęcie RAM-u nic nie dało. Zasilacz to XFX 550W a płyta główna ASRock b75 PRO3. Tak to wygląda w biosie -

 

34xnjf4.jpg


  • 0

#2 kamil_18_19

kamil_18_19
  • Maniak

  • 2668 postów
  • Miejscowość:Zgierz
  • 3DMark 06:Nie wiem po zmianie sprzętu nie testowałem.

Napisano 28 sierpień 2015 - 10:45

Odgłos głowicy dysku po opsie mi przypomina, głowica w dysku ci umarła. Jak odłaczysz ten dodatkowy dysk to system ruszja, jak tak to ten dodatkowy dysk padł nie spadł ci lub coś takiego. Podłaćz najpierw ten systemem i posłuchaj czy są takie odgłosy odkręc bok kompa najlepeij jak nie to ten dodatkowy co zgrałeś dane blokuje start pC bo jest zwalony.

A i włącz opcje SMART


Użytkownik kamil_18_19 edytował ten post 28 sierpień 2015 - 10:49

  • 0

Pc do gier. 

Cpu: i3-8100 Cooler: SPC Fortis 3 MC Mobo: MSI Z370 Tomahawk Ram: 16GB DDR4 Godram Play 2x8GB 2133MHz Hdd1: Crucia M550 128GB Hdd2: 1TB Seagate Gpu: GTX 1060 Xtre.6GB@1980 boost 2150/9500 mem Case: SPC M35W PSU: Corsair TX650 Monitor AOC i2369Vm Os: Win 10 Home x64 Fon Samsung Galaxy S9 PLUS

Spoiler

#3 xMarianOx

xMarianOx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 12:04

Mówisz, że dźwięk dysku? Mi się wydaje że ten dźwięk dobiega gdzieś z płyty głównej lub zasilacza, mogę to dokładnie sprawdzić, ale zajmę się jutro wszystkim i dam znać, bo dzisiaj nie będę miał czasu.


  • 0

#4 sowix71

sowix71
  • spokojny nerwus.

  • 798 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 sierpień 2015 - 12:13

Spróbuj podłączyć mu kabelek sata po starcie systemu w sensie że zasilanie masz podłączone a sata dopiero jak będziesz w pulpicie wkładasz, dopiero po starcie systemu może pomoże.


Użytkownik sowix71 edytował ten post 28 sierpień 2015 - 12:14

  • 0

ASRock 970 Pro3 12GB Ram FX 8320E 4ghz Spartan LT GTX 960 4GB WF X2 OC  Iridium Pro 240GB  SAMSUNG UE40J5100 Mionix Avior 7000 SS QcK+ logitech K120 / AiM SC808 + SuperLux HD-330 + welur cloud1 + VE Monk+ Candy + JLB LSR 305 + AKG K550 MK1 / LG G4 32GB


#5 Warren1987

Warren1987
  • ♫ ♪ ♫...Do The Evolution???...♪ ♫ ♪

  • 1999 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 12:52

Zrób mu boota manualnie. 

 

Jak wygląda sprawa z kontrolerem dysków? Masz IDE, AHCI - może coś z tym nie gra. 


  • 1

Intel i7 4790 @ 3,6 GHz, Raijintek Aidos, MSI H87-G43, Gigabyte GTX 1660 OC

A-DATA 4x4GB XPG 1600 MHz, ADATA SU800 256GB, WD Caviar Blue 1TB, Seagate Barraqcuda 1TB & 2TB

Zalman Z3, Tacens Valeo V 800W 80+ Silver, AOC G2460VQ6

Logitech G402 Hyperion Fury, Gigabyte K7 Force

Gigabyte MP100, Sharkoon Skiller SGH2


#6 kamil_18_19

kamil_18_19
  • Maniak

  • 2668 postów
  • Miejscowość:Zgierz
  • 3DMark 06:Nie wiem po zmianie sprzętu nie testowałem.

Napisano 28 sierpień 2015 - 13:06

Czy dysk z tym nowym systemem staruje sam normalnie i jest problem po podłączeniu 2 jak tak to wymuś manulane botowanie z tego nowego. W takim przypadku ma dobrze ustawione na AHCI. Dzwięk nie powinien być wydawany taki jak opisujesz defakto.


Użytkownik kamil_18_19 edytował ten post 28 sierpień 2015 - 13:06

  • 1

Pc do gier. 

Cpu: i3-8100 Cooler: SPC Fortis 3 MC Mobo: MSI Z370 Tomahawk Ram: 16GB DDR4 Godram Play 2x8GB 2133MHz Hdd1: Crucia M550 128GB Hdd2: 1TB Seagate Gpu: GTX 1060 Xtre.6GB@1980 boost 2150/9500 mem Case: SPC M35W PSU: Corsair TX650 Monitor AOC i2369Vm Os: Win 10 Home x64 Fon Samsung Galaxy S9 PLUS

Spoiler

#7 xMarianOx

xMarianOx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 14:40

@Sowix71 właśnie myślałem o takiej opcji, to jest bezpieczne ? :D

Z kabelkami musi być wszystko wporzo, bo wypinam je z nagrywarki dvd

A bootować manualnie, w jaki sposób mam to zrobić ? :( Nie rozumiem za bardzo :D 


Użytkownik xMarianOx edytował ten post 28 sierpień 2015 - 16:32

  • 0

#8 sowix71

sowix71
  • spokojny nerwus.

  • 798 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 sierpień 2015 - 14:58

Tak to jest bezpieczne sprawdzone info ;).


  • 1

ASRock 970 Pro3 12GB Ram FX 8320E 4ghz Spartan LT GTX 960 4GB WF X2 OC  Iridium Pro 240GB  SAMSUNG UE40J5100 Mionix Avior 7000 SS QcK+ logitech K120 / AiM SC808 + SuperLux HD-330 + welur cloud1 + VE Monk+ Candy + JLB LSR 305 + AKG K550 MK1 / LG G4 32GB


#9 xMarianOx

xMarianOx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 08:54

@Sowix71 Zrobiłem tak jak napisałeś, podpiąłem SATA gdy pokazał mi się pulpit, i po jakimś czasie wykryło dysk, tylko jak przenosze pliki to jest prędkość 742kb/s i jakby nie szło nic ciagle to samo wszystko pokazuje, czas, prędkość, wczesniej to zajęlo ok. 10min meh. 

Ciezka sprawa bo prędkość jest prawie zerowa, próbowałem też na pendriva zgrywać to zatrzymuje się w pewnym momencie i dalej już nie idzie


Użytkownik xMarianOx edytował ten post 29 sierpień 2015 - 09:20

  • 1

#10 golin

golin
  • Gaduła

  • 296 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 09:19

Przy podpiętych dwóch dyskach, trzeba się upewnić, że dysk systemowy jest na pierwszym miejscu, albo wyżej jak drugi dysk z danymi, w sekcji bootowania. Nie znam tej płyty z uefi, czy pokazany obrazek a w zaszadzie otwarta zakładka. Daje możliwość przesuniecia góra dół, wykryty dysk na danym ponumerowanym sata. Może inna zakładka, widząć że numeracja kontrolerów jest chronologiczna. Ale raczej chyba, powinno gdzieś być ustawianie który dysk, napęd ma być piewrszy w kolejce do bootowania. Ewentualnie dysk systemowy podpiąć pod sata 0 czy 1. Bo nie napisałeś który dysk systemowy a który z danymi. Profilaktycznie możesz pokazać smart obu dysków, np. crystaldiskinfo, opisując który systemowy.


  • 0

#11 xMarianOx

xMarianOx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 09:37

Jest tak, że jak mam ,,uruchamianie systemu windows'' i mam podlaczony drugi dysk od poczatku, to nie idize, gdy odłączam kabel sata w momencie uruchamiania win, poszło, tylko później jest problem z kopiowaniem bo nie chce iść :/


  • 0

#12 golin

golin
  • Gaduła

  • 296 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 10:04

Odłączanie kabla w czasie pracy może być szkodliwe, podłączanie może mniej. Nie odpowiedziałes na pytanie, który dysk jest systemowym i na której pozycji jest z pokazanego obrazka. Wyszukaj obczaj miejsce do ustaiwania boot w uefi i zmiana kolejności aby dysk systemowy był wyżej. Dla pewności przepnij dysk systemowy pod sata 0 czy 1 i sprawdź ustawienia aby był wyżej w ustawieniach do bootowania. Pokaż screny z crystaldiskinfo obu dysków i który jest który. Bez odpowiedzi, będzie ciężko coś wyrokować.


  • 0

#13 sowix71

sowix71
  • spokojny nerwus.

  • 798 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 29 sierpień 2015 - 11:58

Masz zainstalowany cały chipset pł.gł sterowniki SATA usb itd te Intelowskie?? może problem tkwi w sterach :)


Użytkownik sowix71 edytował ten post 29 sierpień 2015 - 12:00

  • 0

ASRock 970 Pro3 12GB Ram FX 8320E 4ghz Spartan LT GTX 960 4GB WF X2 OC  Iridium Pro 240GB  SAMSUNG UE40J5100 Mionix Avior 7000 SS QcK+ logitech K120 / AiM SC808 + SuperLux HD-330 + welur cloud1 + VE Monk+ Candy + JLB LSR 305 + AKG K550 MK1 / LG G4 32GB


#14 xMarianOx

xMarianOx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 20:10

@golin system nawet nie chce się normalnie wyłączyć, dopiero po odpięciu sata się wyłącza :v 

@sowix71 właśnie od razu po systemie instalowałem wszystkie sterowniki z płyty dołączonej do płyty gł. da się jakoś sprawdzić czy są zainstalowane ? co ciekawe przed formatem raczej nie instalowałem tej płytki :v

P.S niedługo dodam screeny z cristaldisk

fn44pqemjzdx.jpg


c6zwx4fakks5.jpg1ovxf6pdfrdu.jpg


Użytkownik xMarianOx edytował ten post 29 sierpień 2015 - 12:19

  • 0

#15 kamil_18_19

kamil_18_19
  • Maniak

  • 2668 postów
  • Miejscowość:Zgierz
  • 3DMark 06:Nie wiem po zmianie sprzętu nie testowałem.

Napisano 29 sierpień 2015 - 23:47

Dysk umiera, zgrywaj z niego dane i niebawem kosz.


Użytkownik kamil_18_19 edytował ten post 29 sierpień 2015 - 23:47

  • 0

Pc do gier. 

Cpu: i3-8100 Cooler: SPC Fortis 3 MC Mobo: MSI Z370 Tomahawk Ram: 16GB DDR4 Godram Play 2x8GB 2133MHz Hdd1: Crucia M550 128GB Hdd2: 1TB Seagate Gpu: GTX 1060 Xtre.6GB@1980 boost 2150/9500 mem Case: SPC M35W PSU: Corsair TX650 Monitor AOC i2369Vm Os: Win 10 Home x64 Fon Samsung Galaxy S9 PLUS

Spoiler

#16 golin

golin
  • Gaduła

  • 296 postów

Napisano 30 sierpień 2015 - 02:06

gdy odłączam kabel sata w momencie uruchamiania win, poszło, tylko później jest problem z kopiowaniem bo nie chce iść

Odłączanie czy też włączanie w czasie pracy, kabla sygnałowego czy zasilającego, jest w większości przypadków szkodliwe. Czasem się uda bez szkody. Ale w tym przypadku masz znaczne pogorszenie działanie, bezpośredni po zabawie włączając wcześniej, w czasie paracy komputera. Znacznie zwolnienie kopiowania , zapisywania jest efektem pojawienia się badów. Możesz zrobić pełne zerowanie dysku i sprawdzić czy przy C5 liczba raw się zmniejszy albo zero. Ustaw na dzięsiętnie w CrystalDiskInfo. Jak to jest jako drugi dysk, przekopij dane na inny sprawny dysk. I zrobić zerowanie pełne programem od WD albo DMDE. Instrukcje do drugiego znajdziesz w internecie. Jak zerowanie nie pomoże to zrobić remap. Zerowanie czy remap, nie z pod systemu a z dos, zrobisz np. MHDD albo Vivard. Oba programy są w paczce hirens boot cd.  Możesz pokazać smart drugiego dysku, domniemam systemowego.

Czy dysk umiera, jak poprzednik zasugerował ?. Jak odłączałeś kabel sygnałowy w trakcie pracy, mogły powstać bady logiczne. Powinno to naprawić zerowanie, o ile są to bady logiczne, to jak zrobisz operacje zerowania, to się przekonasz.


Użytkownik golin edytował ten post 30 sierpień 2015 - 05:14

  • 0

#17 xMarianOx

xMarianOx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 30 sierpień 2015 - 07:39

@golin Ale sprawa wygląda tak, że to jest dysk z laptopa 7-letniego, i nie jest on mi do niczego potrzebny, wcześniej działał jak normalny dysk, sformatowałem go i sobie leżał, aż sformatowałem swój dysk i był mi potrzebny drugi żeby skopiować na niego 30gb zdjęć i filmów, i normalnie podłączyłem dysk przy odłączonym komputerze, przekopiowałem w ok. 20min. i tyle. Ale jak mi juz przyszlo skopiować z powrotem, to już przy wyłączonym komputerze się nie włączał system. Więc dało rade uruchomić dysk jak juz system się włączył. Ja tylko chcę pliki z powrotem, ale jest to bardzo ciężkie, bo nie dość że musze podłączać przy włączonym to jeszcze prędkość jest prawie zerowa. Jest na to jakiś sposób ale to tylko przyspieszyć ? Albo uruchomić go przy wyłączonym komputerze?


  • 0

#18 golin

golin
  • Gaduła

  • 296 postów

Napisano 30 sierpień 2015 - 13:59

Jeśli zapisane dane są dosyć ważne, to zostaje zrobić kopię posektorową, z dysku uszkodzonego na dysk sprawny o takim samym rozmiarze albo większym. I na kopi zobaczyć dostępność danych. Jak dysk jest uszkodzony to może być problem i wybrany program może się zatrzymać na pierwszym albo którymś napotkanym błędzie. Wskazane by było zrobić taką kopię posektorową z pod dos.

Acronis True Image dosyć dobrze sobie radzi z uszkodzonymi dyskami. Ale pełna wersja, bo darmowa wersja może zachować się jak pisałem wyżej, że zatrzyma się na pierwszym błędzie bez możliwości z ignorowania. Spróbuj może dmde czy hdclone albo hdd raw copy tool. Po odzyskaniu danych, możesz wyzerować dysk uszkodzony i zobaczyć efekty.  


  • 1

#19 xMarianOx

xMarianOx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 30 sierpień 2015 - 17:51

60716204281528116340.jpgNie chce tu niczego zepsuć, klikać START ? :D Dobrze zrozumiałem  że source ma być dysk z którego przegrywam, a target, na który przegrywam ? Dobrze się to zapisze? bo tutaj chyba nie ma mozliwosci wyboru partycji na ktora chce zapisac


Użytkownik xMarianOx edytował ten post 30 sierpień 2015 - 17:53

  • 0

#20 golin

golin
  • Gaduła

  • 296 postów

Napisano 30 sierpień 2015 - 18:22

Jeśli przegrywasz dysk - dysk. To dysk na który przegrywasz żeby nie był ten na którym masz system. Tylko jako trzeci dysk, jak program uruchamiasz z pod systemu.

Chyba że jest opcja przegrania do pliku  jako obraz. Bo na screenie jest chyba dysk - dysk. Bo w opcji dysk do pliku,  wybierasz miejsce, wolumin / katalog który ma odpowiednio wolnego miejsca na zapisanie dysku mniejszego do pliku na dysku większym. Tylko nie wiem jak potem, z podglądem zamontowaniem , żeby zrobic podgląd. Tego programu nie używałem, to szczegółów nie znam.

Jeśli dysk docelowy wskazałeś dysk z systemem nie rób tego. Dysk docelowy jest nadpisywany, wymazywane dane. Nie wiem czy program nawet pozwoli dac zapis dysk na dysk, z ktorego program jest uruchamiany. Sam się nie wymaże. Chyba że do pliku jak pisałem wyżej. Ale jak program nie montowania zapisanego obrazu, to prawie nic ci to nie da. Chyba że masz na tyle miejsca, to można zapisać do pliku pod własną nazwą plik,w wybranym katalogu na dysku większym. Zabezpieczysz wtedy ,jakby stan dysku uszkodzonego się pogorszył w następnych uruchomieniach. Ale wymagana odpowiednia duża ilośc miejsca jak pisałem. Jak chcesz dysk na dysk, to postaraj się o trzeci dysk. I pamiętaj że ten 3 dysk będzie nadpisany, zostaną wymazane dane, zastąpione danymi z którego kopiowałeś.


Użytkownik golin edytował ten post 30 sierpień 2015 - 19:14

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: system, nie, uruchamia, wlacza, startuje, po, podłaczeniu, drugiego, dysku

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych