Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

BSoD 0x00000109 / 0x0000003A / 0x00000050


Najlepsza odpowiedź DeathArmy, 08 październik 2015 - 17:20

Problem rozwiązany.

Usunięcie AVG Antyvirus i format systemu + zmiana na Windows 10. Od miesiąca bez bsod'a.

Przejdź do postu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
30 odpowiedzi w tym temacie

#21 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4187 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 08:16

ale pojedynczo na kościach owszem
Jeszcze tu można dopatrywać się problemów. Przyczyna, to coś nie tak z kontrolerem lub kanałami pamięci RAM. Winowajcą może być procesor lub płyta gł. Czy zmieniałeś lokację modułów ram w slotach?
  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#22 DeathArmy

DeathArmy
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 102 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 08:19

Jeszcze tu można dopatrywać się problemów. Przyczyna, to coś nie tak z kontrolerem lub kanałami pamięci RAM. Winowajcą może być procesor lub płyta gł. Czy zmieniałeś lokację modułów ram w slotach?

O ile pamiętam to zmieniałem lokacje z czarnych slotów na te niebieskie, dla pewności mogę to zrobić również teraz.

 

Kartę graficzną obciążam obecnie renderowaniem, może coś coś.. Zaraz zamienię sloty.


  • 0

#23 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4187 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 08:41

Jak będziesz przy slotach, nie wiem czy to robiłeś, to przetestuj Memtestem kość RAM w każdym slocie z osobna. Czy procesor był wyjmowany w okresie używania komputera? Na twoim miejscu zastosowałbym się do porady

Możesz faktycznie,wyjąć procesor i dokładnie (lupa) sprawdzić piny....
Czasami niewielki paproszek na pinach w sockecie może powodować takie problemy.
  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#24 DeathArmy

DeathArmy
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 102 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 08:46

 

Jak będziesz przy slotach, nie wiem czy to robiłeś, to przetestuj Memtestem kość RAM w każdym slocie z osobna. Czy procesor był wyjmowany w okresie używania komputera? Na twoim miejscu zastosowałbym się do porady

 

Czasami niewielki paproszek na pinach w sockecie może powodować takie problemy.

 

Ile cykli MemTestu puścić na każdy slot? po 1 starczy, bo troszkę czasu nie mam, żeby po 5 na każdym slocie robić :(

 

Procesor był wyjmowany, żeby pastę wymienić około 2 miesięcy temu, wcześniej nie, więc przyczyny nie są od momentu wyjęcia procesora, występowały długo przed


  • 0

#25 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4187 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 08:52

Zapuść przynajmniej na trzy przebiegi.


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#26 DeathArmy

DeathArmy
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 102 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 08:58

Spoiler

 

Okej, za ok. 50 min skończy renderować mi film to się za to wszystko zabiorę. Oprócz przymulenia komputera po 30 minutach renderingu stabilne. Wyżej wrzuciłem zdj do wyniku MHDD, żeby nie było, że coś ważnego pomyliłem albo pominąłem.

 

Edit:

 

Temperatury po 55 min renderowania

 

Spoiler

 

Dziwi mnie tylko, dlaczego włączenie pomocy rdzeni CUDA nie powoduje wykorzystywanie karty graficznej. :3

 

@lonialomax

Można to uznać za test procesora? 1,5h obciążenia 95-100%

 

Slot #1 - 3 cykle, bez błędów

Slot #2 - 1 cykl, bez błędów


Użytkownik DeathArmy edytował ten post 11 sierpień 2015 - 12:35

  • 0

#27 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4187 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 16:01

Ad 1. Widocznie rendering nie był aż tak bardzo wymagający. Zależy z jakiego formatu i do jakiego, moje przypuszczenie. U siebie do formatu DVD PC nawet się nie spoci.

Ad 2. Najlepszym testem będą wymagające gry. Z testami jest różnie, czasami sprzęt przechodzi bez błędów największe katusze, a wysypuje się na pulpicie lub przeglądarce internetowej.

Rozumiem, że wszystko do tej pory zadziało się bez bluescreena.


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#28 DeathArmy

DeathArmy
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 102 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 16:26

Ad 1. Widocznie rendering nie był aż tak bardzo wymagający. Zależy z jakiego formatu i do jakiego, moje przypuszczenie. U siebie do formatu DVD PC nawet się nie spoci.

Ad 2. Najlepszym testem będą wymagające gry. Z testami jest różnie, czasami sprzęt przechodzi bez błędów największe katusze, a wysypuje się na pulpicie lub przeglądarce internetowej.

Rozumiem, że wszystko do tej pory zadziało się bez bluescreena.

 

Ad 1. Renderowałem plik nagrany za pomocą ShadowPlay do formatu .mp4 1080p60, także poci się troszkę

 

Ad 2. Przez półtora godziny chodził na 95-100%, ale tak jak mówisz raz bsod wypada w grze a raz na pulpicie.

Tak, obecnie wszystko bez bluescreena. Aktualnie kończę testować 4 slot (ostatni).

 

#1

#2

#3

Działały bez problemów.

 

 

Pytanie jutro mam wysyłać WSZYSTKO na gwarancji czy mogę dysk twardy sobie zostawić? Chodzi o ilość danych, nie mam gdzie ich zgrać a szkoda byłoby je stracić wszystkie. Slot #4 skończy testować za około 1h 50 min

 

 

Edit:

 

Wszystkie sloty sprawdzone, bez błędów.

 

Po odpaleniu komputera na dwóch kościach wyskoczył BSoD jeszcze przed rozpoczęciem wczytywania windowsa, restart i ruszył.


Użytkownik DeathArmy edytował ten post 11 sierpień 2015 - 18:25

  • 0

#29 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4187 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 20:06

Winowajcą może być procesor lub płyta gł
Także te dwa podzespoły możesz reklamować. Co do dysku, to jeżeli zakupiłeś go osobno, nie jako składnik PC to go zostaw- skan MHDD wyszedł poprawnie.
  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#30 DeathArmy

DeathArmy
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 102 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 20:13

Także te dwa podzespoły możesz reklamować. Co do dysku, to jeżeli zakupiłeś go osobno, nie jako składnik PC to go zostaw- skan MHDD wyszedł poprawnie.

Skoro komputera mieć i tak nie będę to mogę spróbować też z kartą graficzną. Przede wszystkim dziękuje za pomoc, odezwę się jeszcze jutro po zdaniu komputera, a potem zobaczy się. Jeszcze raz wielkie dzięki.


  • 0

#31 DeathArmy

DeathArmy
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 102 postów

Napisano 08 październik 2015 - 17:20   Najlepsza odpowiedź

Problem rozwiązany.

Usunięcie AVG Antyvirus i format systemu + zmiana na Windows 10. Od miesiąca bez bsod'a.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych