Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z rozdzielczością monitora.

Monitor Rozdzielczość Samsung Komputer S22D300

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 wizla555

wizla555
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 15:19

Witam, niedawno zakupiłem monitor "Samsung S22D300", lecz po pewnym czasie zauważyłem, że komputer co pewien czas Zacina się, tak jakby po prostu się zatrzymał bez powodu, po kilku minutach komputer od nowa zaczyna działać tylko, że i tak po kilku minutach znowu się zatrzyma. Myślałem na początku, że mam zawalony komputer jakimiś śmieciami. Połowę dysku usunołęm i przeskanowałem w poszukiwaniu wirusów ale i to nie pomogło, ale zauważyłem, że jak zmniejszam rozdzielczość to komputer chodzi płynie i nie zacina się co kilka minut, mógł bym używać mniejszej rozdzielczości, ale na jakości mniejszej niż 1920x1080 ekran jest rozciągnięty co bardzo źle wygląda i ciężko co kol wiek zrobić.
Miałem zamiar zanieść komputer do jakiegoś informatyka, żeby sprawdził komputer ale to za sobą ciągnie pieniądze więc wole najpierw spytać się na jakiś dobrym forum czy jest to coś dużego do naprawy czy coś małego. 

Krótko mówiąc:
komputer zacina się na rozdzielczości 1920x1080 nie wiem dlaczego, a na mniejszej rozdzielczości nie mogę czego kol wiek zrobić bo ekran jest rozciągnięty. 
Proszę o pomoc :(

 
  • 0

#2 worm

worm
  • π

  • 10600 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 15:25

Zacina się podczas normalnego użytkowania? Pulpit, internet...

Rozdzielczość raczej nic tu nie ma do rzeczy. Chyba, że mówimy tutaj o graniu.

Jeśli podasz nam swoją konfigurację i gry (oraz ustawienia na jakich grasz) to bardziej naświetli sprawę.


  • 1

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#3 wizla555

wizla555
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 15:30

Dane komputera:
3.4 ghz 4 rdzeniowy ( AMD Phenom™ II X4 965 Processor 3.40 GHz)
4gb ram
karta graficzna Radeon R7 250x 2gb ddr5

500gb pamieci

 

Zacina się podczas : oglądania filmów np. Youtube, Grania np. Counter Strike Global:Offensive.
Krótko mówiąc podczas normalnego używania komputera

 


  • 0

#4 worm

worm
  • π

  • 10600 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 15:34

przeskanowałem w poszukiwaniu wirusów

Jeśli nie używałeś to przeskanuj jeszcze programami np. Malwarebytes Antimalware, AdwCleaner.

Zerknij czy podczas tych zacięć dysk ostro pracuje. Przeskanuj też dysk dla pewności w HDTune pełny skan i wrzuć screenshota ze statusu Smart w programie Crystal Disk Info.


  • 1

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#5 wizla555

wizla555
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 16:34

Zrobię jak mówisz. Jak skończę to wyśle screen :)


 Tutaj jest screen ze skanu programem CrystalDiskInfo: http://i60.tinypic.com/287qih2.png

Po przeskanowaniu tymi antywirusami wykryło aż 20 wirusów i wszystkie od razu usunołem.


  • 0

#6 worm

worm
  • π

  • 10600 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 17:33

To teraz po usunięciu zrestartuj komputer i przeskanuj raz jeszcze tymi programami.

Potem sprawdź czy nadal będzie się działo jak wcześniej.


  • 1

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#7 wizla555

wizla555
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 18:44

no dobra, wszystko zrobiłem
jest dobra i zła wiadomość
Zła: Problem nie zginął

Dobra: przedtem co 10-15 min zacinał się, teraz zacina się co 30-40 min.

Nie wiem, może mój zasilacz jest za słaby lub ramy ?
Chociaż na moim starym monitorze wszystko śmigało tylko, że się przepalił a od kiedy mam ten nowy to wszystko się zaczęło.


  • 0

#8 worm

worm
  • π

  • 10600 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 19:56

W jaki sposób się przepalił? Jaki masz zasilacz?


  • 1

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#9 wizla555

wizla555
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 20:58

Przepalił się prawdopodobnie ze starości bo miał chyba z 10-9 lat (monitor)
A zasilacz... O matko.... Wybacz mi ale niestety nie wiem jaki jest. Jeżeli znasz jakiś program dzięki, któremu będę znał markę mojego zasilacza to proszę podaj mi, ale od razu mówię, że nie jest to "dobry" zasilacz.


  • 0

#10 worm

worm
  • π

  • 10600 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 21:01

Wystarczy, że otworzysz bok obudowy patrząc od przodu to będzie lewy ;) i odczytasz nazwę z naklejki.

Zrób jeszcze skan dysku w HD Tune pełny, tak dla formalności i wrzuć screena z wynikiem.


  • 1

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#11 wizla555

wizla555
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 21:16

Ok mam  "atx 12v 2.2 compatible" to jest nazwa zasilacza Taki od firmy Logic
a screen zaraz zrobie


http://i57.tinypic.com/1taat5.png O to screen


Użytkownik wizla555 edytował ten post 02 sierpień 2015 - 21:16

  • 0

#12 worm

worm
  • π

  • 10600 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 21:22

Zasilacz raczej z tych do wymiany. Zrób jeszcze error skan (nie quick) w HD Tune.


  • 1

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#13 wizla555

wizla555
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 03 sierpień 2015 - 07:45

http://i61.tinypic.com/33ts5s2.png Oto link do skanu "error skan" Wybacz, że następnego dnia wysłałem ale byłem strasznie zmęczony :P 
Tylko, że problem nadal nie zniknął, już nie wiem co robić. Ale zauważyłem, że kiedy włączam komputer to dysk ma temperaturę 30C
a po kilku minutach ( 10-15) już osiąga temperaturę 45C taką samą ma po całym dniu pracy :/

Podejrzewam, że jest to wina zbyt starego zasilacza. Proszę napisz swoją opinie na ten temat bo nie wiem w czym dokładnie leży problem. 


  • 0

#14 worm

worm
  • π

  • 10600 postów

Napisano 03 sierpień 2015 - 07:58

Zasilacz z pewnością przydałoby się wymienić. Może być słaby obieg powietrza w obudowie, stąd taka temperatura dysku.

Dobrze byłoby zrobić porządek z kablami, przedmuchać wszystko delikatnie z kurzu itp. Może jakiś dodatkowy wentylator.

Lecz z czego dokładnie wynikają te zacięcia trudno powiedzieć.


  • 1

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#15 wizla555

wizla555
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 03 sierpień 2015 - 13:08

a doradził byś mi jakiś taki nie za drogi zasilacz :P ?
Nie znam się do końca na tego typu rzeczach. 
Komputer zaraz oczyszczę z brudu. Ale powiedz mi, zanieść go do tego informatyka czy nie ? Bo szkoda mi kasy


Jak sądzisz ? Zanosić go czy nie, do tego informatyka ?


Użytkownik wizla555 edytował ten post 03 sierpień 2015 - 10:16

  • 0

#16 drachenfeles

drachenfeles
  • Let the Galaxy Burn!

  • 19606 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 03 sierpień 2015 - 13:26

jakiś taki nie za drogi zasilacz

 

http://forum.benchma...ałach-cenowych/

 

 

 

Nie znam się do końca na tego typu rzeczach

 

zacznij czytać forum, szczególnie poradniki / FAQ

 

PS 45o jest do przeżycia na HDD, nic mu od tego nie powinno być


  • 1





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Monitor, Rozdzielczość, Samsung, Komputer, S22D300

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych