Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Wysokie temperatury GPU, Gigabyte GTX 980 G1.

Gigabyte GTX 980 G1 temperatu

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#21 Michadex

Michadex
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 24 lipiec 2015 - 22:42

Mam najnowszą wersję, F11.

Co dalej...


  • 0

#22 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 24 lipiec 2015 - 23:08

Jak sterowane są wentylatory na froncie obudowy?


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#23 Michadex

Michadex
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 08:10

Jak sterowane są wentylatory na froncie obudowy?

Chodzi o prędkość obrotów ?


Mam najnowszy bios dla mojej karty ale nie mogę go zaktualizować.

Wyskakuje błąd :((((

 

http://www.fotosik.p...a74dceaae1.html

 

Ktoś wie o co chodzi ?


  • 0

#24 broodeeck

broodeeck
  • Zapaleniec

  • 1065 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 08:26

Sciagnij nowszy nvflash. 

 

https://mega.co.nz/#...FXahT3rQoNjuObc


  • 0

CPUi7 8086K (@5.2GHz)GPU: Asus RTX 2080Ti Strix OCCooler: NZXT Kraken x62MoBo: Asrock z390 Phantom Gaming ITXPSUSeasonic Focus+ 850PX (Platinum) CaseNZXT H400iRAMTeam Group (8 pack edition) 2x8GB 3600Mhz CL16 (OC @4000MHz CL17), HDD: SSD Samsung 860Evo, Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe M.2MonitorAcer Predator XB271HU,  Keyboard: Corsair K65 RGB Rapid MX Speed, Mouse: Logitech G900 Chaos Spectrum,  MousePad: Logitech G640.

 


#25 Michadex

Michadex
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 08:38

Sciagnij nowszy nvflash. 

 

https://mega.co.nz/#...FXahT3rQoNjuObc

Staram się zaktualizować aplikacją Gigabyte VGA@ Bios bo w takiej postaci pobrałem pliki biosu a nie w wersji .rom pod nvflash :(


  • 0

#26 broodeeck

broodeeck
  • Zapaleniec

  • 1065 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 08:39

Wystarczy ze zmienisz rozszerzenie f11 na .rom i bedzie dzialac. ;)

Ale upewniles sie, ze to wlasnie ta wersja biosu jest dla Twojej karty?


Użytkownik broodeeck edytował ten post 25 lipiec 2015 - 08:40

  • 0

CPUi7 8086K (@5.2GHz)GPU: Asus RTX 2080Ti Strix OCCooler: NZXT Kraken x62MoBo: Asrock z390 Phantom Gaming ITXPSUSeasonic Focus+ 850PX (Platinum) CaseNZXT H400iRAMTeam Group (8 pack edition) 2x8GB 3600Mhz CL16 (OC @4000MHz CL17), HDD: SSD Samsung 860Evo, Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe M.2MonitorAcer Predator XB271HU,  Keyboard: Corsair K65 RGB Rapid MX Speed, Mouse: Logitech G900 Chaos Spectrum,  MousePad: Logitech G640.

 


#27 Michadex

Michadex
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 08:39

lonialomax, miałeś też ten problem ?
  • 0

#28 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 08:40

Na próbę przełóż wentylator z góry na dół obudowy, sprawdź czy ten manewr poprawi sytuację. tu pełny poradnik tylko z nowym nflash. Nie rób tego przez VGA@ Bios  http://forum.benchma...u-amd-i-nvidia/


Użytkownik lonialomax edytował ten post 25 lipiec 2015 - 08:43

  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#29 Michadex

Michadex
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 08:53

Na próbę przełóż wentylator z góry na dół obudowy, sprawdź czy ten manewr poprawi sytuację. tu pełny poradnik tylko z nowym nflash. Nie rób tego przez VGA@ Bios  http://forum.benchma...u-amd-i-nvidia/

Ale wiatraki na przodzie są dwa, kręca się z taką samą siłą obrotową.

 

No dobra, odinstalowałem wszystkie sterowniki nvidi bo vga@ Bios tego wymagał. Mam je zainstalować jesli będę korzystał z nflash ?


  • 0

#30 broodeeck

broodeeck
  • Zapaleniec

  • 1065 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 08:55

Nie musiales odinstalowac sterownikow. Wystarczylo je wylaczyc w menadzerze urzadzen. Najlepiej zapoznaj sie z tym tematem:

 

http://forum.benchma...k/#entry1854310


  • 0

CPUi7 8086K (@5.2GHz)GPU: Asus RTX 2080Ti Strix OCCooler: NZXT Kraken x62MoBo: Asrock z390 Phantom Gaming ITXPSUSeasonic Focus+ 850PX (Platinum) CaseNZXT H400iRAMTeam Group (8 pack edition) 2x8GB 3600Mhz CL16 (OC @4000MHz CL17), HDD: SSD Samsung 860Evo, Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe M.2MonitorAcer Predator XB271HU,  Keyboard: Corsair K65 RGB Rapid MX Speed, Mouse: Logitech G900 Chaos Spectrum,  MousePad: Logitech G640.

 


#31 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 09:05

Zastosuj się do porady broodeeck, też mi pomógł. Jeżeli chodzi o przełożenie wentylatora, to zrób tak by zamontowac go na spodzie obudowy, aby wtłaczał powietrze do obudowy. Będzie wspomagał wentylatory karty graficznej.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#32 Michadex

Michadex
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 09:18

Zastosuj się do porady broodeeck, też mi pomógł. Jeżeli chodzi o przełożenie wentylatora, to zrób tak by zamontowac go na spodzie obudowy, aby wtłaczał powietrze do obudowy. Będzie wspomagał wentylatory karty O

OK


Nie musiales odinstalowac sterownikow. Wystarczylo je wylaczyc w menadzerze urzadzen. Najlepiej zapoznaj sie z tym tematem:

 

http://forum.benchma...k/#entry1854310

Przeczytałem, dzięki wielkie.

 

Wystarczy ze zmienisz rozszerzenie f11 na .rom i bedzie dzialac. ;)

Ale upewniles sie, ze to wlasnie ta wersja biosu jest dla Twojej karty?

Bios karty pobrałem przez aplikację, gigabyte oc guru, pobrała się automatycznie.

Może lepiej pobrac bios z http://www.techpowerup.com/vgabios/ ?


  • 0

#33 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 09:27

Tu masz pewność, że bios, który pobrał OC Guru jest napewno do twojej karty. Zmień tylko jego rozszeżenie np. na GM204.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#34 broodeeck

broodeeck
  • Zapaleniec

  • 1065 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 09:47

Tu masz pewność, że bios, który pobrał OC Guru jest napewno do twojej karty. Zmień tylko jego rozszeżenie np. na GM204.

Rozszerzenie na .rom . Nie wprowadzaj prosze w blad. Rzoszerzenie pliku podaje sie po kropce (nazwa.rozszerzenie).


OK


Przeczytałem, dzięki wielkie.

 

Bios karty pobrałem przez aplikację, gigabyte oc guru, pobrała się automatycznie.

Może lepiej pobrac bios z http://www.techpowerup.com/vgabios/ ?

W takim razie mozesz smialo flaszowac. Bios ze strony producenta jest jak najbardziej lepszym rozwiazaniem niz z podanej przez Ciebie strony. Zmien rozszerzenie na .rom, zastosuj sie do poradnika, ktory przeczytales i mozesz flaszowac. Moim zdaniem i tak wysokie temperatury biora sie ze slabej wentylacji obudowy. Aczkolwiek update biosu, karcie nie zaszkodzi.


Użytkownik broodeeck edytował ten post 25 lipiec 2015 - 09:52

  • 1

CPUi7 8086K (@5.2GHz)GPU: Asus RTX 2080Ti Strix OCCooler: NZXT Kraken x62MoBo: Asrock z390 Phantom Gaming ITXPSUSeasonic Focus+ 850PX (Platinum) CaseNZXT H400iRAMTeam Group (8 pack edition) 2x8GB 3600Mhz CL16 (OC @4000MHz CL17), HDD: SSD Samsung 860Evo, Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe M.2MonitorAcer Predator XB271HU,  Keyboard: Corsair K65 RGB Rapid MX Speed, Mouse: Logitech G900 Chaos Spectrum,  MousePad: Logitech G640.

 


#35 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 10:58

Rozszerzenie na .rom . Nie wprowadzaj prosze w blad. Rzoszerzenie pliku podaje sie po kropce (nazwa.rozszerzenie).
Przepraszam mea culpa z pośpiechu niedopisałem .rom
  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#36 Michadex

Michadex
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 26 lipiec 2015 - 08:56

Gdy wgrałem nowy bios na DVI-I to czy wgrać tez nowy na DVI-D ?. Czy zostawić tylko na DVI-I i w te złącze mieć podpięty monitor ?

Zrobiłem wszystko zgodnie z poradnikiem, użyłem nvflash z poradnika (linku) i pliki biosu mialem z programu gigabyte guru II. Monitor się teraz nie wlącza :)))

 

Jak przywrócić bios na DVD-I skoro teraz korzystam z DVD-D ?

 

Czy nie zabrakło tej komendy w poradniku ?

 

nvflash -b bios.rom
to pull the bios from the card


Użytkownik Michadex edytował ten post 26 lipiec 2015 - 12:05

  • 0

#37 broodeeck

broodeeck
  • Zapaleniec

  • 1065 postów

Napisano 26 lipiec 2015 - 14:30

Nie rozumiem dlaczego Ci sie monitor nie chce wlaczyc, byc moze uzyles  zlego biosu (pisalem bys sie upewnil czy pobrany przez Ciebie bios jest prawidlowy).

Jezeli chcesz przywrocic bios do poprzedniego na wejscie dvi-i to wystarczy, ze podlaczysz monitor pod wejscie np hdmi i sflaszujesz tym poprzednim biosem karte lub uruchomisz komputer np z zintegrowanej karty z processora. 

.  


Użytkownik broodeeck edytował ten post 26 lipiec 2015 - 14:43

  • 1

CPUi7 8086K (@5.2GHz)GPU: Asus RTX 2080Ti Strix OCCooler: NZXT Kraken x62MoBo: Asrock z390 Phantom Gaming ITXPSUSeasonic Focus+ 850PX (Platinum) CaseNZXT H400iRAMTeam Group (8 pack edition) 2x8GB 3600Mhz CL16 (OC @4000MHz CL17), HDD: SSD Samsung 860Evo, Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe M.2MonitorAcer Predator XB271HU,  Keyboard: Corsair K65 RGB Rapid MX Speed, Mouse: Logitech G900 Chaos Spectrum,  MousePad: Logitech G640.

 


#38 Michadex

Michadex
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 26 lipiec 2015 - 14:44

Ja tez nie mam pojęcia, tym bardziej ze sam nie wybierałem biosu :( Tak jak wczesniej pisałem. Pobrałem program gigabyte guru II wszedłem w online suport i kliknąłem bios. Program sam znalazł bios i go pobrał (F11) a miałem F10. Do portu DVI-I użyłem pliku o nazwie "nazwaDP.F11" zmieniając końcówkę po kropce na .rom "nazwaDP.rom" Sterowniki wyłączyłem tak jak było w poradniku przed całym zabiegiem.

 

Sory za błędy piszę z komórki.

 

Może kwestia jest w wersji nvflash, są już nowsze.

Czy przed wgraniem nowego biosu nie powinienem użyć komendy nvflash -b bios.rom

to pull the bios from the card ?


Użytkownik Michadex edytował ten post 26 lipiec 2015 - 14:53

  • 0

#39 broodeeck

broodeeck
  • Zapaleniec

  • 1065 postów

Napisano 26 lipiec 2015 - 14:51

To powinno wszystko dzialac. Monitor sie nie chce wlaczyc w ogole?


  • 1

CPUi7 8086K (@5.2GHz)GPU: Asus RTX 2080Ti Strix OCCooler: NZXT Kraken x62MoBo: Asrock z390 Phantom Gaming ITXPSUSeasonic Focus+ 850PX (Platinum) CaseNZXT H400iRAMTeam Group (8 pack edition) 2x8GB 3600Mhz CL16 (OC @4000MHz CL17), HDD: SSD Samsung 860Evo, Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe M.2MonitorAcer Predator XB271HU,  Keyboard: Corsair K65 RGB Rapid MX Speed, Mouse: Logitech G900 Chaos Spectrum,  MousePad: Logitech G640.

 


#40 Michadex

Michadex
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 26 lipiec 2015 - 14:58

Nie rozumiem dlaczego Ci sie monitor nie chce wlaczyc, byc moze uzyles  zlego biosu (pisalem bys sie upewnil czy pobrany przez Ciebie bios jest prawidlowy).

Jezeli chcesz przywrocic bios do poprzedniego na wejscie dvi-i to wystarczy, ze podlaczysz monitor pod wejscie np hdmi i sflaszujesz tym poprzednim biosem karte lub uruchomisz komputer np z zintegrowanej karty z processora. 

.  

Tą samą komenda nvflash -6 nazwa.rom ? I z hdmi i z zintegrowanej ?


To powinno wszystko dzialac. Monitor sie nie chce wlaczyc w ogole?

No właśnie w ogóle. Cały czas jest w trybie czuwania. A jak zmienie port z DVI-I na DVI-D działa normalnie.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych