Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Temperatury w moim zestawie: i7 4790k + MSI GTX 970


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#21 Player-01

Player-01
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 263 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 18:36

Co masz na myśli pisząc, że "ruszyłem fabryczną mapę wentylatora"? Nic tam nie kombinowałem. Karta została włożona, podłączona i to wszystko.


Przesyłam fotki wnętrza.

 

8670d1e3c4541733gen.jpg

 

c18ce149e81520dc.jpg

 

12099179791afec1.jpg

 

1c223729acced7f0.jpg

 

14a6e745c27b03e9gen.jpg

 

c5932a90e24c07bagen.jpg

 

 

 

Jakby coś nie było widoczne to jeszcze daję filmik.

 


  • 0

#22 tomek11

tomek11
  • Gaduła

  • 331 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 18:53

Tak zamontowane dyski to muszą się grzać , ja bym je oddalił trochę od siebie. Zamontowanie górnego wentylatora powinno trochę pomóc , bo te fajne chłodzenie procka nie ma czym oddychać.. Jakie masz temperatury bez bocznej ścianki ?


  • 0

#23 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 5187 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 18:56

Pisałes ze masz coś tam od kontrola jakiegoś programu ;)

 

d78288209efd3e3agen.jpg

 

Ja mam tą sama karte i  mam 77 stopni i ponizej 1500rpm w 4k shadow of mordor .Przy1520 mhz i 1.206v .Wnioskuje ze jesli masz te 1.018v to max takty to 1200mhz chyba ze to blad programu

Z sama buda nie wiele zrobisz .Moze najwyzej ta karte dzwiekową czy co to tam jest przeniesć nizej .Na twoim miejscu zaintereowałby sie modingiem biosu ale uwazam ze i tak coś nie tak chyba ze to furmark był i zbiło z powodu przekroczonego TPD ;)


  • 0

#24 Player-01

Player-01
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 263 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 19:06

Jak widać tomek11 ma inną obudowę, a wniej trzy wentylatory wyciągjące powietrze z obudowy. Pod względem temperatur to procesor procesorowi jest nierówny. Różnice mogą wahać się w przedziale około 10 st. Na Twoim miejscu wywaliłbym Al Suite i kontrole obrotów pozostawił płycie gł i biosowi. Jaka pasta termoprzewodząca została użyta pod cooler i czy poprawnośc jej nałożenia jest bez zastrzeżeń? Na twoim screenie z HW Monitor nie widać obrotów wentylatorów.

 

Wyłączyłem AI Suite. W Biosie ustawiłem tryb Turbo dla wentylatorów.

 

Pasta z zestawu z wentylatorem: Pactum PT-1

 

Nie pierwszy raz zakładałem chłodzenie. Jestem bardzo ostrożny i dokładny, myślę, że dobrze leży na procesorze.


Tak zamontowane dyski to muszą się grzać , ja bym je oddalił trochę od siebie. Zamontowanie górnego wentylatora powinno trochę pomóc , bo te fajne chłodzenie procka nie ma czym oddychać.. Jakie masz temperatury bez bocznej ścianki ?

 

Podczas zwykłej pracy (bez ścianki):

 

0019537046e2d630gen.jpg


  • 0

#25 tomek11

tomek11
  • Gaduła

  • 331 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 19:11

Nie pierwszy raz zakładałem chłodzenie. Jestem bardzo ostrożny i dokładny, myślę, że dobrze leży na procesorze.

 

Jak dla mnie te wysokie temperatury to nie jest problem montażu procesora, tylko kumulacji gorącego powietrza wewnątrz obudowy.. Gdy ja grałem w te upały to gorące powietrze aż buchało wydmuchiwane przez górne wentylatory..


  • 0

#26 Player-01

Player-01
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 263 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 19:20

Ja mam tą sama karte i  mam 77 stopni i ponizej 1500rpm w 4k shadow of mordor .Przy1520 mhz i 1.206v .Wnioskuje ze jesli masz te 1.018v to max takty to 1200mhz chyba ze to blad programu

Z sama buda nie wiele zrobisz .Moze najwyzej ta karte dzwiekową czy co to tam jest przeniesć nizej .Na twoim miejscu zaintereowałby sie modingiem biosu ale uwazam ze i tak coś nie tak chyba ze to furmark był i zbiło z powodu przekroczonego TPD ;)

 

Te 1200mhz to chyba dobrze? Zgodnie z papierkowymi parametrami producenta, no chyba, że się mylę.

Przyznam, że przybiłeś mnie tym napięciem 1.018V. Nie zwracałem na to uwagi, bo się na tym kompletnie nie znam. Już żyję myślą, że będę musiał reklamować kartę i walczyć ze sklepem, który może nie zrozumie, że karta nie trzyma napięć i otrzymam odpowiedź w stylu, że "chodzi, więc po co trujesz zad - karta wraca z serwisu jako sprawna".

Jutro będę miał nowy zasilacz (Antec EDGE), więc zobaczymy czy się coś zmieni na tym polu.

 

Moding biosu karty? Wgrywałem najnowszy tj. ten sprzed 2 miesięcy, nawet od Ciebie go dostałem w jakimś tam wątku.  :) 


  • 0

#27 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 5187 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 19:27

Karta msi czerwona powinna mieć w 95% przypadków 1329mhz oraz 1.2v ;)


  • 0

#28 tomek11

tomek11
  • Gaduła

  • 331 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 19:38

Karta msi czerwona powinna mieć w 95% przypadków 1329mhz oraz 1.2v

 

 

 

Moja standardowo ma tak ..

 

24ywya0.jpg


  • 0

#29 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 5187 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 19:59

No i tak powinno być choć po 65 stopniach powinno spaść o 13mhz chyba ze jest przekroczone tpd lub temperatura 80 stopni ;)


  • 0

#30 Player-01

Player-01
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 263 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 20:36

Takie mam temperatury po godzinie grania w GTA V (cały czas z otwartą obudową, temperatura w pomieszczeniu 26 °C):

 

e3f3aab1b805de11gen.png

 

Z kolei RivaTuner pokazywała coś takiego podczas większego obciążenia (lot samolotem nisko nad ziemią):

 

7847ea41a19e24a3gen.png

 

GPU: temperatura GPU, użycie GPU, prędkość wentylatora, tachometr wentylatora, taktowanie rdzenia

MEM: użycie pamięci

D3D11: liczba klatek

CPU: temperatura CPU, użycie CPU

RAM: użycie RAM, użycie pliku wymiany


Użytkownik Player-01 edytował ten post 09 lipiec 2015 - 20:46

  • 0

#31 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 5187 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 20:44

No to teraz masz prawidłowe temp .A mhz 1300+ ci trzyma ?


  • 0

#32 Player-01

Player-01
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 263 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 20:47

Tak, cały czas trzyma. Przyznam, że przy zamkniętej obudowie nie robiłem takiego testu, więc nie wiem jak będzie z taktowaniem rdzenia w takim przypadku. Tylko co z tym napięciem? HWMonitor dalej pokazuje 1.018V.

 

Przy okazji: Bawiliście się tym programikiem Gaming App od MSI? Warto go używać?


Użytkownik Player-01 edytował ten post 09 lipiec 2015 - 20:50

  • 0

#33 tomek11

tomek11
  • Gaduła

  • 331 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 20:52

Tak teraz masz ok . Widać więc że problemem jest słabo wentylowana obudowa.. Gaming App nie warto te  dodatkowe 30 MHz co tam ta aplikacja ustawia to sobie sam możesz ustawić w MSI Afterburner ..


Użytkownik tomek11 edytował ten post 09 lipiec 2015 - 20:55

  • 0

#34 Player-01

Player-01
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 263 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 20:56

Hmm... Trzeba odłożyć trochę grosza na obudowę.

 

Spójrz jeszcze jak możesz na mój wcześniejszy post. Edytowałem go i zadałem parę pytań. 8-)


  • 0

#35 tomek11

tomek11
  • Gaduła

  • 331 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 21:02

HWMonitor dalej pokazuje 1.018V.

 

Te napięcie może być uzależnione od tego jaki ta karta ma ASIC Quality .. Moja ma 80.5% GPU-Z powie Tobie jaka ta karta ma ;)


  • 0

#36 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 5187 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 21:05

Jak pokazał screenem z gpu-z tak nie jest jak mówisz


  • 0

#37 tomek11

tomek11
  • Gaduła

  • 331 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 21:08

Jak pokazał screenem z gpu-z tak nie jest jak mówisz

 

Ten screen jest przecież mój .. Niech kolega zrobi z gpu-z bo nie będę zgadywał..


  • 0

#38 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 5187 postów

Napisano 09 lipiec 2015 - 21:12

Ups acha za duzo teqili :D

Tylko ze boost 2.0 tak nie działa ;)  Karta wbije wyzsze mhz a nie nizsze napiecie az do 1455mhz max i dalej  stop bo tak jest napisany bios chocby asic miał milion procent ;)


Użytkownik dam111111 edytował ten post 09 lipiec 2015 - 21:12

  • 0

#39 Player-01

Player-01
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 263 postów

Napisano 10 lipiec 2015 - 14:17

GPU-Z od razu po wyjściu z gry:

 

0ce386feb5f2328egen.png

 

Moje ASIC Quality to tylko 67,8% :/

 

+edit

 

Tak siedzę i myślę, że wyskrobałoby się coś na porządną obudowę. Nie będę z tym czekał, tym bardziej, że teraz wypadałoby ją wymienić na coś przewiewnego. Myślę o czymś w granicach 300-400 zł. Dobrze by było gdyby w zestawie oprócz wentylatora z tyłu, był też 200mm z przodu (rozumiem, że im większy wentylator, tym jest cichszy?), bo taki to już chcąc nie chcąc wymusiłby obieg powietrza. Ten Brutus, którego teraz mam jest dość chwiejny tj. łatwo wpada w wibracje, o ciasnocie nie wspominając, dlatego dobrze by było, gdyby nowa obudowa pewnie stała na ziemi i była solidnie wykonana. Mile widziane byłoby okno, ale z możliwością założenia wentylatora z boku obudowy.

 

Rzućcie proszę jakieś propozycje. :P


Użytkownik Player-01 edytował ten post 10 lipiec 2015 - 14:17

  • 0

#40 Zortven

Zortven
  • Gaduła

  • 252 postów

Napisano 10 lipiec 2015 - 14:57

Phanteks Enthoo Pro, Corsair 300r przykładowo


  • 0

R5 1600 | GTX 1070 Inno3D X3 | G.Skill 16GB RAM 2933MHz CL14 | MSI B350 Tomahawk Arctic | Phanteks P400

Telefon - Xiaomi Mi8
Audio - ATH AD900X | RHA Dacamp L1 | Cayin N3 II | KZ ZS6
 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych