Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Jak cofnąć zmiany overclockingu (throttling AMD FX 8320)

Problem AMD-FX Throttling reset bios

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 soker

soker
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 04 maj 2015 - 19:07

Witam wszystkim, jest to mój początek na tym forum, także dzień dobry wszystkim! :)

 

Potrzebuję pomocy, ponieważ jako laik zabrałem się za kręcenie procesora i są teraz tego skutki. (Przed czytaniem proszę się nastawić na to że jestem totalnym laikiem, bywa, proszę się nie denerwować)

Moja płyta główna: Gigabyte 990xa ud3
Procesor: Amd FX-8320 (8 rdzeni)
Bios zaktualizowany do najnowszej wersji
Windows 7 ultimate
Chłodzenie Kama Scythe (dokładnej nazwy nie pamiętam i nie mogę znaleźć, duży wentylator na procesor)

Przed całą zabawą w podkręcanie, procesor trzymał stabilne 3500mhz na rdzeń z mnożnikiem 17,5 o ile się nie myle (po prostu nic nie ruszane). Rok temu pobawiłem się w easy tune, windowsowy ''overclocking'', tam coś poustawiałem ale chyba nie było żadnego efektu. POTEM, przestawiałem mnożnik w biosie tak by procesor podskoczył na 3700mhz. Bach, tutaj zaczynają się schody. Komputer zaczął działać niestabilnie, także zacząłem monitorować go przez core temp, zauważyłem że mnożnik i zegar procesora wariuje, raz jest mnożnik x7 i zegar 1400, raz jest 2200 i mnożnik 11, zaraz 18,5 zegar 3700, są sytuacje że 7 rdzenia pracuje na 3700mhz a jeden na 1100mhz, czasem 4 rdzenie na 2200mhz, jeden 3700mhz a reszta 1100mhz, w cały świat. Nie wiem czy moja płyta główna nie ma takiej opcji jak blokowanie takiego zachowania czy coś więc postanowiłem przywrócić wszystkie ustawienia i oddać pc do podkręcenia w dobre, doświadczone ręce. Jako iż okazało się że znalazłem fajną prace przez którą nie miałem kompletnie czasu na używanie osobistego komputera, leżał tak sobie rok uruchamiany tylko do neta czy do obejrzenia filmu. Od tygodnia znów go namiętnie używam i postanowiłem zrobić szybki formacik, przywrócić bios do ustawień fabrycznych by zażegnać problem. Co się okazało, to nic nie pomogło, procesor nadal hula niestabilnie w ten sam sposób, z tymi samymi zegarami i mnożnikami. Pomyślałem że ''load optimized default'' w biosie to nie reset więc zaktualizowałem bios do najnowszej wersji co powinno de facto reset zrobić. W wyjmowanie baterii nie chcę się narazie bawić. Także co mogę robić źle? Jak ''zresetować'' zegar procesora? Najgorsze jest to że w biosie na lajcie pokazuje mi że mnożnik jest 17,5, zegar 3500mhz, jakbym nigdy nic w nim nie zmieniał. Bardzo proszę Was o pomoc, doprowadza mnie to do szału icon_cry.gif

Przykładowy zrzuty ekranu z coretemp

2136980800_1430684485.png

 

BIOS:

7560762600_1430684972.jpg4274849000_1430684973.jpg6096935000_1430684974.jpg

 

Z góry dziękuje za odpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów! :)


Jako że nie mogę już edytować posta, zaktualizowałem specyfikacje

 

Moja płyta główna: Gigabyte 990xa ud3
Procesor: Amd FX-8320 (8 rdzeni)
Bios zaktualizowany do najnowszej wersji
Windows 7 ultimate
Chłodzenie Scythe Grand Kama Cross 2 (Sckc-3000)
Zasilacz: Chieftec 500w


Użytkownik soker edytował ten post 04 maj 2015 - 09:39

  • 0

#2 przemusss1990r

przemusss1990r
  • Nałogowiec

  • 1999 postów
  • GG:10148239
  • Miejscowość:Kamień Pomorski

Napisano 05 maj 2015 - 21:19

38 stopni masz zaraz po odpaleniu kompa? Jakie masz dokladnie temp? Moze proc sie zbytnio grzeje bo chlodzenie nie dolega lub pasta stara i zbija takty... jednak pierw wyjmij baterie, bedzie 100% pewnosci...
  • 0

FX 8320 3.5@4.2 1.3125V / FORTIS HE 1225 / ASROCK 970 EXTREME 4 / 2x4 GB 1866 Corsair Vengeance + 2x4 GB 2400 Corsair Vengeance Pro / TACENS RADIX III 720 W / HD 7850 2 GB /  PLEXTOR M6S 128 GB / WD BLUE 500 GB / WD BLUE 1 TB / ZALMAN Z9


#3 soker

soker
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 05 maj 2015 - 21:38

38 stopni masz zaraz po odpaleniu kompa? Jakie masz dokladnie temp? Moze proc sie zbytnio grzeje bo chlodzenie nie dolega lub pasta stara i zbija takty... jednak pierw wyjmij baterie, bedzie 100% pewnosci...

Okej, pasta jest całkiem świeża i dobrej jakości ale z tym wiatrakiem pewien nie jestem bo kamcie się trudno montuje, najlepiej wyjąć płyte z obudowy czego nie zrobiłem, dzięki za odpowiedź dam znać jak wyszło :)


  • 0

#4 lolekw660i

lolekw660i
  • Gaduła

  • 405 postów
  • GG:19691723
  • Miejscowość:Sianów

Napisano 05 maj 2015 - 23:02

To nie jest problem i jest jak najbardziej stabilny :P To jest opcja żeby zwalniała Ci zegary gdy nie ma takiej potrzeby :D A w biosie Ci pokazuje prawidłowo bo tam idzie procek na full :P Ta opcja powinna się nazywać AMD Cool'n'Quiet tak przynajmniej wyczytałem na necie :P ja się nie orientuje w prockach amd tylko w intel :P


  • 0

MOBO:MSI Z87 G43, CPU:Intel i5 4690k, COOLER: BOX intel, GPU: 1080, RAM: Crucial Ballastix 12gb 1600MHz, PSU: Fotron FSP600-50arn,  HDD: WD blue wd10ezex, CASE: OLD Debut, MOUSE: SS RIVAL,


#5 lazar47

lazar47
  • #PCMASTERRACE

  • 138 postów
  • Miejscowość:Gdańsk

Napisano 06 maj 2015 - 06:02

Z tego co wiem, Phenom 965 też ma C'n'Q ale zegarów mi nigdy nie zbijał. Ostatnio zauważyłem, że zamiast trzymać napięcie na 1.425 (jak miałem ustawione) chodził na 1.416. Możliwe, że na tym polega ten CoolnQuiet.

 

Ja bym spróbował odparkować procka i sprawdzićczy problem dalej występuje, bo z tego co widzę masz Windowsa 7, który ma domyślnie tą opcję wyłączoną.

Wyłącz w biosie pod M.I.T. wszystko oprócz APM i ustaw CPB i core control na auto.

Może to coś pomoże.


Użytkownik lazar47 edytował ten post 06 maj 2015 - 06:08

  • 0

CPU: AMD Phenom II 965 BE @3.8GHz + Enermax ETS-T40-W MOBO: Gigabyte GA-970A-UD3P RAM: Crucial Ballistix Tactical 2x4GB 1600MHz CL8 GPU: MSI GeForce GTX 760 Gaming OC CASE: Corsair Graphite 230T PSU: Corsair VS550 HDD: WD Green 500GB SSD: Crucial MX200 256GB


#6 lolekw660i

lolekw660i
  • Gaduła

  • 405 postów
  • GG:19691723
  • Miejscowość:Sianów

Napisano 06 maj 2015 - 14:43

Najlepiej niech odpali grę i zobaczy czy zegary podskoczą.


  • 0

MOBO:MSI Z87 G43, CPU:Intel i5 4690k, COOLER: BOX intel, GPU: 1080, RAM: Crucial Ballastix 12gb 1600MHz, PSU: Fotron FSP600-50arn,  HDD: WD blue wd10ezex, CASE: OLD Debut, MOUSE: SS RIVAL,


#7 soker

soker
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 07 maj 2015 - 21:27

Wyłączyłem w BIOSIE AMD C1E oraz AMD cool'n'quiet, zegrary stoją jak po viagrze na 3700mhz bez skoków :D! Mimo wszystko nadal nie rozumiem czemu zegary nie są na fabrycznych wartościach tylko na 3700 lecz to nie ważne, temat uważam za zamknięty, dzięki wszystkim za pomoc! :D


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Problem, AMD-FX, Throttling, reset bios

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych