Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Backup Flash Biosu - gtx 970 G1

flash bios karta graficzna 970

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 broodeeck

broodeeck
  • Zapaleniec

  • 1065 postów

Napisano 01 maj 2015 - 23:30

Mam taki problem, ze po udanym(!) flashowaniu biosu karty graficznej gigabyte gtx 970 g1 (bios byl recznie modyfikowany), po restarcie kompa, po zalogowaniu sie do windowsa mam po kilku sekundach blue screen i nic nie moge zrobic bo za kazdym razem jest tak samo. Zmienilem na drugie wejscie dvi i juz nie ma blue screen ale w ogole nie moge kliknac i otworzyc zadnego okienka, nic nie moge zrobic w windowsie. Chcialbym przywrocic z zapisanego wczesniej pliku poprzedniego biosa ale nie wiem jak bo nie moge wejsc do windowsa, a gdy loguje sie do "safe mode" z opcja wlaczona cmd, to komenda nvflash tam nie dziala i nie da sie tam tego zrobic. Mam procesor (i7 3770k) z integrowana karta graficzna intel hd4000 i moglbym na niej uruchomic system tylko nie wiem jak wylaczyc w biosie plyty glownej karte gtx 970 a jezeli to sie uda to czy wtedy da sie sflashowac bios tej karty gtx 970?

 

Dobra, udalo mi sie wlaczyc integre i po zalogowaniu sie do systemu nie moge dalej w nic kliknac, myszka dziala normalnie, tzn moge nia ruszac ale nie moge klikac ani prawym ani lewym przyciskiem. To dsamo z klawiatura, nie moge przechodzic miedzy okienkami tabem, moge tylko robic alt+tab albo ctrl+alt+del i nic wiecej nie dziala. Ktos to rozumie?

 

Edit: Dobra, poradzilem sobie z problemem wejscia do cmd, tabulatura jednak dziala. Natomiast mam taki problem ze jak wpisuje nvflash -6 mojanazwa.rom (kopia orginalnego biosu) to wyskakuje komunikat:

 

WARNING: Firmware Image PCI Subsystem ID (tu_nr_id_ktory_konczy_sie_literka_A)

does not match Adapter PCI Subsystem ID (tu nr_id_ktory_konczy_sie_literka_B)

Jak sie domyslam chodzi o dualbios karty, jeden bios na port DD - DVI a drugi na port DP-DVI (uszkodzony mam bios portu DD). Komenda nvflash --list wyswietla mi tylko jeden adapter gtx 970 i nie wiem co zrobic by moc wgrac na ten drugi, uszkodzony.


Ok, problem rozwiazany, karta ma nowy bios i dziala stabilnie. Podaje rozwiazanie, mozliwe ze komus sie przyda.

 

Do rozwiazania problemu z pomoca przyszedl moj serdeczny przyjaciel, co dwie glowy to nie jedna jak to mowia. Nie bylo wyjscia i trzeba bylo wymyslec cos by odpalic karte na wejsciu dvi-d, zepsuty bios walil screenami tylko po zalogowaniu windowsa wiec pomyslelismy ze msdos da rade rozwiazac sprawe. Do tego jednak nie doszlo gdyz wpadlismy na pomysl by w "safe mode" windowsa wylaczyc wszystkie procesy (w msconfig), zwiazane bardziej lub mniej z karta tak by zobaczyc czy po restarcie nadal bedzie wystepowal bluescreen. To byl strzal w dziesiatke i faktycznie system sie zaladowal z tym felernym biosem a do tego nie wywalilo blue screena. W miedzyczasie okazalo sie, ze podlaczenie innej myszy przynioslo skutek wskrzeszenia myszy w windowsie i moglismy aktywowac okienka za pomoca klikniec. Jeszcze nie wiem czy w zepsutej myszce cos padlo czy to wina sterownikow lub wewnetrznego oprogramowania logitecha - w kazdym badz razie w logitechu g402 poki co nie dzialaja przyciski a w innych myszkach tak.

 

Wgranie biosu bylo jednak dalej niemozliwe, gdyz nvflash komunikowal blad 2.0 certyficate error i nie wiedzielismy jak to mozna by obejsc. Na szczescie z pomoca przyszlo oprogramowanie Gigabyte do flashowania biosu ich kart. Niestety nie wgrywa tej samej wersji biosu tylko inna, stad nadal nie moglismy przywrocic bios z backupu. Nie pozostalo nam nic innego jak wgrac nowy bios, najnowszej wersji (roznila sie od naszej) ze strony producenta i za pomoca ich oprogramowania przywrocilismy karcie dobry bios. Zrobilismy to od razu oczywiscie na obu wejsciach dvi-d (dd) oraz dvi-i (dp).


Użytkownik broodeeck edytował ten post 01 maj 2015 - 01:57

  • 0

CPUi7 8086K (@5.2GHz)GPU: Asus RTX 2080Ti Strix OCCooler: NZXT Kraken x62MoBo: Asrock z390 Phantom Gaming ITXPSUSeasonic Focus+ 850PX (Platinum) CaseNZXT H400iRAMTeam Group (8 pack edition) 2x8GB 3600Mhz CL16 (OC @4000MHz CL17), HDD: SSD Samsung 860Evo, Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe M.2MonitorAcer Predator XB271HU,  Keyboard: Corsair K65 RGB Rapid MX Speed, Mouse: Logitech G900 Chaos Spectrum,  MousePad: Logitech G640.

 


#2 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 5187 postów

Napisano 03 maj 2015 - 00:36

Napisz moze w 1 zdaniu o co ci chodzi


  • 0

#3 broodeeck

broodeeck
  • Autor tematu
  • Zapaleniec

  • 1065 postów

Napisano 03 maj 2015 - 01:41

Juz o nic. Sam rozwiazalem problem.


  • 0

CPUi7 8086K (@5.2GHz)GPU: Asus RTX 2080Ti Strix OCCooler: NZXT Kraken x62MoBo: Asrock z390 Phantom Gaming ITXPSUSeasonic Focus+ 850PX (Platinum) CaseNZXT H400iRAMTeam Group (8 pack edition) 2x8GB 3600Mhz CL16 (OC @4000MHz CL17), HDD: SSD Samsung 860Evo, Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe M.2MonitorAcer Predator XB271HU,  Keyboard: Corsair K65 RGB Rapid MX Speed, Mouse: Logitech G900 Chaos Spectrum,  MousePad: Logitech G640.

 


#4 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 5187 postów

Napisano 03 maj 2015 - 08:45

No własnie


  • 0

#5 Lord_Krecitsqa

Lord_Krecitsqa
  • Nałogowiec

  • 1697 postów
  • Miejscowość:Bielsko-Biała

Napisano 03 maj 2015 - 10:55

No własnie


Bo to blog był nie problem :D
  • 0
i7-4790k 4400mhz MSI_z97g5; 16gb_tridentX-2400 ASUS STRIX 1080ti 11gb M2_Samsung_961+SSD,Phantex_350x,Raijintek<p>https://www.3dmark.com/3dm/25780419https://www.3dmark.com/3dm/34157590<p><p>https://www.3dmark.com/3dm/36269596





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: flash, bios, karta graficzna, 970

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych