Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

ASRock Z97 Extreme4 – problem z pamięcią RAM

ASRock Z97 Extreme4 Crucial BIOS RAM Windows 7 Error Ballistix Reboot

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 karlos613

karlos613
  • Nowicjusz

  • 1 postów

Napisano 04 kwiecień 2015 - 19:11

Świeżo złożony komputer:

· płyta główna ASRock Z97 Extreme4

· pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)

· procesor Intel Core i7-4790K

· karta graficzna EVGA GeForce GTX 970

Reszta chyba nie ma znaczenia w tej sprawie.

 

Zainstalowałem Win7 x64. Uruchomiłem go kilka razy działał bez zarzutu. Po paru dniach przerwy włączam komputer a on już dosłownie po sekundzie się restartuje, później wyłącza, nie dochodzi nawet do etapu połączenia z monitorem.

 

Spojrzałem na wyświetlacz na płycie głównej i wszystkie kody błędów dotyczyły problemów z pamięcią.

 

Zgodnie z zaleceniami w instrukcji próbowałem odpalać na jednej kości, w różnych slotach. Acz rezultat przeważnie bez zmian.

Za entym razem komputer się włączył i zdążyłem wejść do BIOSu, ale po chwili się zawiesił. Udało mi się tego dokonać parę razy.

 

Po wyjęciu na jakiś czas baterii z płyty głównej i uruchomieniu komputera na jednej kości RAM udało mi się dotrzeć do uruchomienia systemu, ale po paru chwilach problem powrócił.

 

Wykluczyłem problem po stronie pamięci RAM, bo moje przetestował u siebie kolega, a ja próbowałem odpalić komputer na jego kościach Corsair Vengeance. Efekt – bez zmian.

 

Czy ktoś z was miał podobny problem?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę jak się z tym błędem uporać.


  • 0

#2 mesiuskate

mesiuskate
  • Bywalec

  • 90 postów

Napisano 05 kwiecień 2015 - 22:33

jeżeli świeżo złożony komputer to odeślij płytę na gwarancję, nie widzę innej opcji, wszystko co mogłeś to zrobiłeś

 

tak mi jeszcze wpadło do głowy, odłącz i ponownie podłącz wtyczkę od płyty głównej, może się poluzowała


  • 0

CPU: i7 4770K 4,4GHz bez IHS COOLER: Phanteks PH-TC14PE PWN  MOBO: MSI Z87 MPower SP  GPU:R9-270X windforce 3x RAM: G.SKILL RipjawsX DRR3 2x4GB 2133MHz CL9  PSU: Cooler Master G650M 80+ bronze  CASE: Fractal Design Core 3300  HDD: Seagate 1TB 2,5 MONITOR: LG 23MP65HQ-P  MOUSE: A4Tech bloody v7  KEYBOARD: Logitech k200  MOUSEPAD: A4Tech X7 HEADSET: GAMECOM 780 7.1
 


#3 Doherty

Doherty
  • Dyskutant

  • 201 postów

Napisano 07 kwiecień 2015 - 17:59

Miałem podobnie i problemem w moim wypadku byl procesor. Takze jesli masz mozliwosc sprawdz procesor zanim odeslesz plyte;]


  • 0

#4 king2127

king2127
  • Entuzjasta

  • 557 postów

Napisano 01 maj 2015 - 09:05

odłącz wszystkie kable od obudowy , restart, i power , i odpal za pomocą przycisków z płyty, jak to samo to oddaj na gwarancję, też tak miałem u mnie przyczyną było wyładowanie elektrostatyczne podczas podłączania monitora , taki dziwny trzask i zaczęły się restarty, jedyne wyjście oddać na gwarancję :) ja tak zrobiłem,  naprawili , problem po roku znowu powrócił, ale przyczyną był przycisk restart od starej obudowy zużył się zestyk , kapnołem się dopiero jak dostałem nowa płytę a tu to samo :), ciekawi mnie to czy nie oddałem dobrej płyty :) ale reklamowałem to samo drugi raz i dali nowa :) na szczęście :) szok był jak ją podłączyłem a tu restarty, ale odpiąłem przycisk restart  i do tej pory ok :)    


Użytkownik king2127 edytował ten post 01 maj 2015 - 09:13

  • 0

CPU: Intel Core i5 3570k@4.2GHz + Fortis 2,karta graficzna: MSI GTX 960 OC, dysk  Silicon Power V70 120GB i Seagate hybryda SSHD 1TB Barracuda , płyta główna: chipset Intel Z77 MSI Z77A-G43 pamięć RAM: GEIL DDR3 2x4 GB 1866MHZ DUAL EVO CORSA CL9 @ 2133MHz, Zalman R1.


#5 Hawk147

Hawk147
  • Dyskutant

  • 152 postów

Napisano 01 maj 2015 - 12:36

nie no procek powinien wspolgrac z pamieciami, chyba ze cos w nim sie popsulo :P ale skoro na zadnym slocie po wlozeniu ramu nie odpala to pewnie plyta glowna, odeslij na gware jak stwierdza ze dobra to jedyne wyjscie procesor :P


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ASRock, Z97 Extreme4, Crucial, BIOS, RAM, Windows 7, Error, Ballistix, Reboot

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych