Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Jak wyciszyć subwoofer?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 torture

torture
  • Support Team

  • 7909 postów
  • Miejscowość:Koszalin
  • 3DMark 06:21365

Napisano 03 maj 2009 - 11:00

No więc tak, posiadam głośniki Logitech x540, i jak to w większości Logitechów, subwoofer buczy. W normalnym użytkowaniu mi to nie przeszkadza, wkurza mnie tylko to, że muszę mu odłączać zasilanie po wyłączeniu komputera (bo wtedy go słychać). Z tego co wiem, jest to wina zasilacza całego zestawu głośnikowego, który znajduje się w środku subwoofera (a nie w kostce przy gniazdku, jak to jest np. w innych głośnikach Creative w moim domu) przez co akustyka subwoofera potęguje wydzielane buczenie.

Jakieś pomysły? :)

Zaznaczam, że nie jest to strasznie dokuczliwe, więc nie chce na siłę go rozkręcać i lutować wszystkiego od owa, jak to raczą na forach w Internecie :D
  • 0
AMD Phenom II 955 BE :: ASRock 870 Extreme3 :: Gigabyte GTX660 WF2 :: Corsair XMS3 8GB 1333MHz :: Kingston V+200 120 GB
WD Caviar Green 1TB :: Cooler Master Silent Pro M600 ::Asus Xonar DS :: Samsung S203D :: Lamptron FC5V2 :: Alpenfohn Matterhorn
Alpenfohn Wing Boost x3 :: Cooler Master Dominator CM690 II :: 2x LG W2443T :: Logitech X-540 :: Logitech UltraX Premium :: Logitech RX1000

#2 greenstw

greenstw
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 04 maj 2009 - 15:35

Mam te same głośniki i ten sam problem, ale radzę sobie- wyłączając zasilanie... Chyba inaczej się nie da bo rozumiem że nie chodzi tu o buczenie przy włączonym, tylko wyłączonym głośniku.
  • 0

#3 Mateusz Sołtysiak

Mateusz Sołtysiak
  • Zaawansowany

  • 16 postów

Napisano 04 maj 2009 - 15:40

Nie rozumiem, jak głośnik może buczeć, gdy jest wyłączony. :)
  • 0

#4 .daft

.daft
  • skowyrne?

  • 1726 postów
  • GG:4044850
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 04 maj 2009 - 15:45

buczy zasilacz ktory jest w srodku. efekt halasu poteguje obudowa. tak ja to zrozumialem.
  • 0

CPU: i7 6700K @4.5 Delided & Liquid metal + Thermaltake Water 3.0 MOBO: AsRock Pro4S RAM: Fury HyperX 2400MHz 16Gb GPU: KFA2 GTX 980Ti 6GB OC @1520 & EVGA ACX 2.0+ cooler/backplate + EVGA PowerLink [ 81% ASIC ] MONITOR: BenQ XL2410T 120Hz + BenQ GL2450 SOUND: Sound BlasterX AE-5 + Sennheiser HD 598SE & AKG K550 MIC: Blue Snowball Ice HDD: Samsung 500GB & WD 2TB SSD: A-Data 128GB + Sandisk 256GB + Kingston 256GB PSU: EVGA 750W GQ CASE: InWin 805 MOUSE: Logitech G502 & AUKEY Mouse Pad XL KEYBOARD: Ducky Shine 4 Community Edition VR: Oculus Rift WHEEL: Logitech G29 + Shifter Controller: DualShock 4 Gold V2


#5 torture

torture
  • Autor tematu
  • Support Team

  • 7909 postów
  • Miejscowość:Koszalin
  • 3DMark 06:21365

Napisano 04 maj 2009 - 19:33

No tak, odłączenie zasilania pomaga. Jest o tyle łatwiejsze, że kabel zasilania jest wyjmowalny od strony suba, a nie tylko z gniazdka. Więc żadnych pomysłów?:)
  • 0
AMD Phenom II 955 BE :: ASRock 870 Extreme3 :: Gigabyte GTX660 WF2 :: Corsair XMS3 8GB 1333MHz :: Kingston V+200 120 GB
WD Caviar Green 1TB :: Cooler Master Silent Pro M600 ::Asus Xonar DS :: Samsung S203D :: Lamptron FC5V2 :: Alpenfohn Matterhorn
Alpenfohn Wing Boost x3 :: Cooler Master Dominator CM690 II :: 2x LG W2443T :: Logitech X-540 :: Logitech UltraX Premium :: Logitech RX1000

#6 Junior

Junior
  • Nałogowiec

  • 1607 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 04 maj 2009 - 19:48

małe pytanie nie masz tzw listy przepięciowej ??
  • 0

#7 torture

torture
  • Autor tematu
  • Support Team

  • 7909 postów
  • Miejscowość:Koszalin
  • 3DMark 06:21365

Napisano 04 maj 2009 - 20:03

Mam listwę taka jakąś w miarę. Ma różne bajery na kable telefoniczne itd. Podejrzewam, że to raczej nie jej wina :)
  • 0
AMD Phenom II 955 BE :: ASRock 870 Extreme3 :: Gigabyte GTX660 WF2 :: Corsair XMS3 8GB 1333MHz :: Kingston V+200 120 GB
WD Caviar Green 1TB :: Cooler Master Silent Pro M600 ::Asus Xonar DS :: Samsung S203D :: Lamptron FC5V2 :: Alpenfohn Matterhorn
Alpenfohn Wing Boost x3 :: Cooler Master Dominator CM690 II :: 2x LG W2443T :: Logitech X-540 :: Logitech UltraX Premium :: Logitech RX1000

#8 Junior

Junior
  • Nałogowiec

  • 1607 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 04 maj 2009 - 20:09

no to ustaw ją sobie pod biurkiem i jak będziesz wyłączał kompa to i ją xD
  • 0

#9 kugelfangxxx

kugelfangxxx
  • Dyskutant

  • 171 postów

Napisano 04 maj 2009 - 20:15

mi jakos nie buczy morze kabelki cos dotykają lub zle doipęte do płyty głównej wtedy tak sie dzieje one nie mogą styka z metalem (osłonką tą od płyty głównej) :twisted:
  • 0

#10 Junior

Junior
  • Nałogowiec

  • 1607 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 04 maj 2009 - 20:18

ekhm ja już wszystko sprawdzałem u siebie... to może tez być wina płyty głównej czy karty muzycznej a może i zasilacza przy głośnikach... spróbuj sprawdzić na full słuchawkach jezeli tego nie będzie to zasilacz przy głośnikach...
  • 0

#11 torture

torture
  • Autor tematu
  • Support Team

  • 7909 postów
  • Miejscowość:Koszalin
  • 3DMark 06:21365

Napisano 04 maj 2009 - 20:22

Mówię Wam, że to zasilacz w subwooferze. Na 2547%. Kable sygnałowe mogę wypiąć i dalej. Zasilanie z suba mogę wyjmować bez problemu, mam go na biurku i mogę wypinać. Buczenie nie jest dokuczliwe za bardzo, chyba że się wyłączy kompa i wsłucha. Pytałem, bo może ktoś wpadł a super sztuczkę, żeby podłożyć gąbkę pod nóżki czy popsikać dezodorantem :):D
  • 0
AMD Phenom II 955 BE :: ASRock 870 Extreme3 :: Gigabyte GTX660 WF2 :: Corsair XMS3 8GB 1333MHz :: Kingston V+200 120 GB
WD Caviar Green 1TB :: Cooler Master Silent Pro M600 ::Asus Xonar DS :: Samsung S203D :: Lamptron FC5V2 :: Alpenfohn Matterhorn
Alpenfohn Wing Boost x3 :: Cooler Master Dominator CM690 II :: 2x LG W2443T :: Logitech X-540 :: Logitech UltraX Premium :: Logitech RX1000

#12 Junior

Junior
  • Nałogowiec

  • 1607 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 04 maj 2009 - 20:29

ekhm powiem tak kiedyś kminiłem i to wina chyba tylko naszego sprzętu może to być wina naszej sieci domowej na 50hz jej przydźwięku... czy jak to tam...
masz je jeszcze na gwarancji ?? :)
  • 0

#13 jakpio

jakpio
  • Amator

  • 30 postów

Napisano 07 maj 2009 - 13:34

MOże się nie znam ale to wina nie zasilacza a lichego wzmacniacza w głośniku. Wzmacniacz generuje szumy i buczy. Zmień głośniki na lepsze i po problemie ;)
  • 0

#14 Junior

Junior
  • Nałogowiec

  • 1607 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 07 maj 2009 - 14:36

ja mam jeszcze parę pytań czy wtyczka ma uziemienie ?? i czy gdy ustawisz na więcej db to buczy głośniej ?? czy to bez różnicy ??
  • 0

#15 hynio

hynio
  • Bywalec

  • 84 postów
  • GG:2435743
  • 3DMark 06:dużo

Napisano 14 maj 2009 - 19:20

też mam te głośniki i lekko mi buczą ale to słyszę tylko wtedy jak jest totalna cisza w pokoju.
A propo głośników nie musisz odłączać od razu od gniazdka, wystarczy je wyłączyć na tym takim pilocie przewodowym.
Regulacja głośności nie zmienia poziomu buczenia- przynajmniej u mnie.
  • 0

#16 torture

torture
  • Autor tematu
  • Support Team

  • 7909 postów
  • Miejscowość:Koszalin
  • 3DMark 06:21365

Napisano 19 maj 2009 - 08:10

W końcu ktoś, kto rozumie :D Zauważ, że wyłączanie na pilocie nie zmienia w ogóle tego lekkiego buczenia. no ale tak czy inaczej, dzięki za pomoc :P
  • 0
AMD Phenom II 955 BE :: ASRock 870 Extreme3 :: Gigabyte GTX660 WF2 :: Corsair XMS3 8GB 1333MHz :: Kingston V+200 120 GB
WD Caviar Green 1TB :: Cooler Master Silent Pro M600 ::Asus Xonar DS :: Samsung S203D :: Lamptron FC5V2 :: Alpenfohn Matterhorn
Alpenfohn Wing Boost x3 :: Cooler Master Dominator CM690 II :: 2x LG W2443T :: Logitech X-540 :: Logitech UltraX Premium :: Logitech RX1000

#17 Jacek Wiśniowski

Jacek Wiśniowski
  • Redaktor

  • 317 postów

Napisano 19 maj 2009 - 09:28

Zasilanie z suba mogę wyjmować bez problemu, mam go na biurku i mogę wypinać.

Tak w kwestii formalnej - sub powinien stać na podłodze.
:D
  • 0

#18 torture

torture
  • Autor tematu
  • Support Team

  • 7909 postów
  • Miejscowość:Koszalin
  • 3DMark 06:21365

Napisano 19 maj 2009 - 10:06

Niestety to nie jest za bardzo możliwe, dlatego stoi jak stoi :D
  • 0
AMD Phenom II 955 BE :: ASRock 870 Extreme3 :: Gigabyte GTX660 WF2 :: Corsair XMS3 8GB 1333MHz :: Kingston V+200 120 GB
WD Caviar Green 1TB :: Cooler Master Silent Pro M600 ::Asus Xonar DS :: Samsung S203D :: Lamptron FC5V2 :: Alpenfohn Matterhorn
Alpenfohn Wing Boost x3 :: Cooler Master Dominator CM690 II :: 2x LG W2443T :: Logitech X-540 :: Logitech UltraX Premium :: Logitech RX1000




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych