Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

TridentX Uszkodzona nowa pamięć ?

TridentX

Najlepsza odpowiedź jarrino, 26 marzec 2015 - 09:50

Po twoim opisie wszystko wskazuje,że przyczyną jest wadliwa kość pamięci.Możesz wymienić...

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 AkaiNeko

AkaiNeko
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 09:06

Witam 

Składałem komputer i mam następujący problem z pamięciami :
Gdy włożę 2 pamięci w slot 2 i 4 komputer resetuje się 3 sekundy po włączeniu. Zamiana pamięci nic nie zmienia.

Gdy włożę pierwszą w slot 2 to komputer normalnie startuje  a gdy zamienię ją na drugą komputer ponownie resetuje się po 3 sekundach.

Pamięci to 

G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10
http://www.morele.ne...0d-8gtx-478219/

 

Płyta główna to 

MSI Z97-G43

http://www.morele.ne...z97-g43-640728/

 

Pamięci i płyta są świeże nowe z paczki i dlatego mam pytanie czy jedna z kości jest fabrycznie uszkodzona ? Czy może wymaga jakiegoś specjalnego potraktowania 

 

 


  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10696 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 26 marzec 2015 - 09:50   Najlepsza odpowiedź

Po twoim opisie wszystko wskazuje,że przyczyną jest wadliwa kość pamięci.Możesz wymienić...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#3 saddam

saddam
  • Software 3D | CAD | DCC WebGL

  • 1712 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 13:03

Niektóre płyty wymagają montowania kostek do slotów w odpowiednim układzie. Miałem tak kiedyś na S2011, gdzie pomimo 8 slotów DDR3 płyta akceptowała montowanie kości tylko w jednej kolejności.
Jak masz nową płytę, to zaktualizuj UEFI.


  • 0

#4 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10696 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 26 marzec 2015 - 14:14

Saddam - ale jeśli w jednym i tym samym slocie,jedna pamięć działa a druga nie to moim zdaniem wniosek może być tylko jeden....(mogę się mylić tylko ciekaw jestem jak?)...:)

Ale za aktualizacją też jestem.


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#5 saddam

saddam
  • Software 3D | CAD | DCC WebGL

  • 1712 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 15:13

HEHE, wiem, że to głupio brzmi, ale składanie nowego komputera czasami łatwiej wychodzi przy pomocy małpich metod niż samego wnioskowania.


  • 0

#6 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10696 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 26 marzec 2015 - 15:34

Nie mogę zaprzeczyć bo sam miałem niedawno przypadek i 1000 w plecy ale udało sie odzyskać. A przyczyny szukałem właśnie wnioskując.... :)


Użytkownik jarrino edytował ten post 26 marzec 2015 - 19:44

  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#7 krzys13

krzys13
  • Entuzjasta

  • 691 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 26 marzec 2015 - 18:50

zacznij od jednej , ustaw profil XMP > F10 > save >  odpal do pulpitu , sprawdź odczyty CPU-Z , wyłącz > zainstaluj drugą > odpal

jeśli uzyskasz pulpit potraktuj memtestem


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: TridentX

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych