Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Konfiguracja SSD crucial mx100 256gb + RAID 0 Samsung F3 500 GB

SpinPoint F3 500 GB crucial mx100 256gb p55-ud3 i5 750 windows 7 64

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Radzik100

Radzik100
  • Amator

  • 32 postów

Napisano 14 marzec 2015 - 11:04

Witam serdecznie,

 

Bardzo proszę o pomoc odnośnie konfiguracji Bios.

 

Obecnie od kilku lat pracuję na RAID 0 złożonym z 2xF3 Samsung 500 gb wszystko działa wzorowo.

 

WIN 7 64 bit

Płyta główna: p55-ud3 LINK

Procesor: I5 750

Ram: 8bg

Dyski:

2xF3 samsung 500 gb w raid 0

1xWD 640 gb

 

i...

dokupiony właśnie SSD crucial mx100 256gb.

 

Chcę zainstalować system na nowym dysku SSD natomiast chciałbym aby moje dwa samsungi F3 nadal pozostały w RAID 0.

 

Obecnie w bios mam wybraną opcję RAID mogę wybrać jeszcze AHCI lub Disabled...

 

Pytanie jak to ustawić aby dysk SSD działał szybko ?

 

Jeśli wybiorę AHCI to chyba sypnie mi się RAID 0 na starych dyskach ? Jeśli pozostawię RAID i zainstaluję win 7 na nowym dysku to czy on będzie działał wolniej niż przy wybranym AHCI ?

 

Proszę o pomoc.


Nikt nie podpowie ?


Użytkownik Radzik100 edytował ten post 13 marzec 2015 - 12:25

  • 0

#2 Lord_Krecitsqa

Lord_Krecitsqa
  • Nałogowiec

  • 1781 postów
  • Miejscowość:Bielsko-Biała

Napisano 14 marzec 2015 - 11:59

To czy Ci się "sypnie" RAID zależy od tego jak zareaguje płyta główna na nowy dysk.

AHCI jak najbardziej włącz.

Żeby uniknąć niemiłych niespodzianek skopiuj zawartość RAID0 w bezpieczne miejsce. Sypnie się to postawisz na nowo i przekopiujesz dane.

Też mam tak skonfigurowany system jak Ty i RAID kilka razy mi się posypał przy ponownym stawianiu systemu.

A jak chcesz postawić system na SSD (konieczne to będzie) to Windows może tego nie rozpoznać i stracisz wszystko.

 

Najlepsza konfiguracja i bezpieczna to tak jak u mnie:

SSD:   1szt

RAID0 2x1000gb

BACKUP: 1x500gb


Użytkownik Lord_Krecitsqa edytował ten post 14 marzec 2015 - 12:01

  • 0
i7-4790k 4400mhz MSI_z97g5; 16gb_tridentX-2400 ASUS STRIX 1080ti 11gb M2_Samsung_961+SSD,Phantex_350x,Raijintek<p>https://www.3dmark.com/3dm/25780419https://www.3dmark.com/3dm/34157590<p><p>https://www.3dmark.com/3dm/36269596

#3 Radzik100

Radzik100
  • Autor tematu
  • Amator

  • 32 postów

Napisano 14 marzec 2015 - 13:21

Ale jak włączę ahci to raid nie będzie działał. Mam wybór albo raid albo ahci...
  • 0

#4 Lord_Krecitsqa

Lord_Krecitsqa
  • Nałogowiec

  • 1781 postów
  • Miejscowość:Bielsko-Biała

Napisano 14 marzec 2015 - 13:41

Będzie działał.
Wybierz AHCI.
Raid sam wykryje i zaproponuje macierz.
  • 0
i7-4790k 4400mhz MSI_z97g5; 16gb_tridentX-2400 ASUS STRIX 1080ti 11gb M2_Samsung_961+SSD,Phantex_350x,Raijintek<p>https://www.3dmark.com/3dm/25780419https://www.3dmark.com/3dm/34157590<p><p>https://www.3dmark.com/3dm/36269596

#5 Radzik100

Radzik100
  • Autor tematu
  • Amator

  • 32 postów

Napisano 15 marzec 2015 - 08:55

Czy podczas instalacji systemu na ssd odłączyć pozostałe dyski ?
  • 0

#6 Lord_Krecitsqa

Lord_Krecitsqa
  • Nałogowiec

  • 1781 postów
  • Miejscowość:Bielsko-Biała

Napisano 15 marzec 2015 - 10:55

Tak. Odłącz prąd tylko zebyś kabli nie pomylił bo też macierz poleci
  • 0
i7-4790k 4400mhz MSI_z97g5; 16gb_tridentX-2400 ASUS STRIX 1080ti 11gb M2_Samsung_961+SSD,Phantex_350x,Raijintek<p>https://www.3dmark.com/3dm/25780419https://www.3dmark.com/3dm/34157590<p><p>https://www.3dmark.com/3dm/36269596





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: SpinPoint F3 500 GB, crucial mx100 256gb, p55-ud3, i5 750, windows 7 64

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych