Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Net od Multimedii - zrywa polaczenie modem-router.

multimedia router modem problem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 isillo

isillo
  • Bywalec

  • 144 postów

Napisano 12 luty 2015 - 01:32

Witam.

Ogolny zarys problemu: co 2-3 minuty brak neta. Zrywa polaczenie.

Opis sceny:

Net od Multimedii, 30mb, mozliwosc dzielenia lacza na wiele urzadzen, IP publiczne, dynamiczne.

Uzyte modemy od multimedii w trakcie walki: Arris, Cisco

Uzyte routery moje w trakcie walki: dlink (stary, dzialal), edimax (nowka)

 

 

Problem:

Pewnego dnia, zaczal net przerywac, tak w miare w rownych odstepach czasu 2-3 minutowych.

Doszedlem do wniosku, ze moj router dlink co te 2 minuty dostaje jakby nowe polaczenie do modemu arris, w tym czasie jest przerwa w necie na okolo 20-30 sekund. I tak co 2-3 minuty.

Pierwsza mysl - walniety router. Wiec kupiony nowy Edimax. Ta sama sytuacja.

Neta nie zrywa w dwoch przypadkach:

1) gdy wepne laptopa bezposrednio do modemu (automatyczne pobieranie ip ustawione na karcie laptopa) - nie jest to rozwiazanie bo nie moge dzielic neta na smartfony, inne kompy itp.

2) Gdy w routerze (obojetnie czy dlink czy edimax) ustawie ustawienia WAN na sztywno (czyli nie dynamicznie. na piechoke wpisane ip, bramke itp co akurat w tym czasie podaje modem) - nie jest to rozwiazanie, bo mam dynamiczne ip z multimedii wiec musialbym tego routera ze 2 razy dziennie ustawiac, gdy multimedia zmieni mi ip.

 

W czym problem? Testowalem tez wylaczenie DHCP i na sztywno ustawienie adresow po stronie LAN. Jak widac powyzej, przetestowalem swoje dwa rozne routery i dwa rozne modemy multimedii.

Obserwacja ruchu przez wiresharka nie wykazuje nic podejrzanego. Po prostu co 3 minuty jakby interfejs WAN na routerze ustawia sobie od nowa ustawienia od modemu multimedii (ip modemu sie nie zmienia w tym czasie, po prostu wpisuje sobie na nowo router to samo i stad chwilowa przerwa na podniesienie interfejsow. Obu WAN i LAN bo w trakcie przyjmowania ustawien z modemu routery oba maja tak, ze jakby resetuja oba interfejsy).

 

 

Wizyt fachowcow z multimedii mialem 4 juz.

Pierwsza wizyta: pan stwierdzil, ze wina routera dlinka (wiec kupilem mu nowego edimaxa)

Druga wizyta: pan stwierdzil, ze "dziwne to". Wycisnalem wtedy na nim, by zalatwil mi podmianke arrisa na cisco.

Trzecia wizyta: wpadl nowy pan, chwile popatrzyl. Nie znal polecenia ping zeby poobserwowac i mu trzeba bylo pokazac co to robi w cmd :) No ale zapomnial przywiezc cisco wiec wyslalem go by szybciutko przywiozl go.

Czwarta wizyta: pan podlaczyl cisco. efekt ten sam. Nie doszedl do zadnych konkretnych wnioskow. Jedynie stwierdzil, ze moj router jest zombie i sluzy komus do atakow ddos, po czym uciekl wystraszony. Pewnie bal sie ugryzienia zombie :)

 

Jakies pomysly co z tym zrobic? Moze cos zle robie, moze faktycznie panowie z multimedii maja racje mowiac ze u nich wszystko dobrze. Tylko co, jak juz tyle przetrenowalem?

 

Macie jakis pomysl? Czy moze wymusic piata wizyte zeby przyszedl pan z wlasnym routerem i udowodnil, ze da sie jednak dzielic net u mnie w domu na rozne urzadzenia? Da tak rade?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • 0

Intel Core i5-6600K (Skylake), Asrock Z170 Extreme4, MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5, 8GB (2x4GB) Corsair DDR4 Vengeance LPX Black, PC4-24000 (3000) CMK8GX4M2B3000C15, Fractal Design ARC MIDI R2, be quiet! Dark Rock Pro 2, 650W OCZ ZT Series, 128GB Samsung 840 Pro, 1TB Seagate ST1000DM003 Barracuda 7200, LiteOn IHAS124-04, 23" Asus PA238Q, Logitech K800 Wireless Illuminated Keyboard, Logitech MX Master Wireless Mouse, A-Data NH03 External USB Disk 1TB, Asus RT-AC68U Router, Arctic MX-4 Thermal Compound


#2 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7442 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 12 luty 2015 - 08:12

Sprawdź lease time.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#3 isillo

isillo
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 144 postów

Napisano 12 luty 2015 - 08:55

Lease time czego? Do ich modemu dostepu nie mam by zobaczyc ich lease time. A na swoich routerach nie mam ustawienia lease time dla WANu. Dla DHCP jest i tam trenowalem rozne od godziny do tygodnia, bez roznicy. DHCP tez całkiem wylaczalem.
  • 0

#4 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7442 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 12 luty 2015 - 09:51

Chodzi o Lease Time IP dla routera. On jest przyznawany przez DHCP dostawcy. Jeśli przyznaje Ci na 3 minuty to nie jest dziwne że router po 3ech minutach ponownie zgłasza się po IP co powoduje zerwanie połączenia.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#5 isillo

isillo
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 144 postów

Napisano 12 luty 2015 - 10:00

Rozumiem. Ale to oni muszą sprawdzić bo ja dostępu nie mam. To router by na to reagował a gdy komp bezpośrednio wpięty do modemu to jego karta sieciowa ignoruje te eezwania z dhcp modemu?
  • 0

#6 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7442 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 12 luty 2015 - 10:06

Do tej pory tylko to przyszło mi do głowy. Sprawdź też na kompie - możliwe, że sam proces przebiega na nim po prostu szybciej i go nie zauważasz.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#7 isillo

isillo
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 144 postów

Napisano 12 luty 2015 - 10:11

No jest to jakis pomysl. Rzuce im temat. Ale watpie, zeby to bylo problemem jak juz w kilka osob tam patrzeli i chyba niski lease time by sie rzucil w oczy od razu. Z kompa bezposrednio do modemu to testowalem pingiem, bez przerw zadnych idzie.


  • 0

Intel Core i5-6600K (Skylake), Asrock Z170 Extreme4, MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5, 8GB (2x4GB) Corsair DDR4 Vengeance LPX Black, PC4-24000 (3000) CMK8GX4M2B3000C15, Fractal Design ARC MIDI R2, be quiet! Dark Rock Pro 2, 650W OCZ ZT Series, 128GB Samsung 840 Pro, 1TB Seagate ST1000DM003 Barracuda 7200, LiteOn IHAS124-04, 23" Asus PA238Q, Logitech K800 Wireless Illuminated Keyboard, Logitech MX Master Wireless Mouse, A-Data NH03 External USB Disk 1TB, Asus RT-AC68U Router, Arctic MX-4 Thermal Compound


#8 kamyk13

kamyk13
  • Bywalec

  • 136 postów

Napisano 12 luty 2015 - 11:19

Jak wiesz DHCP możesz zostawić włączone w swoim edimax-ie ponieważ masz wtedy inny zakres IP na komputery i urządzenia. druga sprawa jaki rodzaj masz podłączenia modemu i routera Ethernet-WAN czy ADSL ?

możliwe że masz problem na urządzeniach ten sam IP na dwóch i wzajemnie się zakłucają, reset do ustawień fabrycznych spróbuj, dopiero potem możesz coś zacząć zmieniać.


  • 0

#9 isillo

isillo
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 144 postów

Napisano 12 luty 2015 - 11:55

Zakresy IP różne próbowałem, z 192.168.x.x oraz z 10.x.x.x. No i z jednym tylko urządzeniem podłączonym do routera, więc kolizji nie robiłem. Nie rozumiem pytania o rodzaj połączenia modemu i routera. Z modemu kabel do WAN w routerze. Nawet próbowałem głupotę z modemu do LAN routera :-) Fabrycznych resetów to już te routery dostały z 20 w trakcie walk.

Użytkownik isillo edytował ten post 12 luty 2015 - 11:56

  • 0

#10 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7442 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 12 luty 2015 - 12:28

Tak dla upewnienia się - modem jest w trybie bridge?


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#11 isillo

isillo
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 144 postów

Napisano 12 luty 2015 - 12:30

Nie wiem w jakim trybie jest, dostępu nie mam. Jakoś mogę to sprawdzić sam?
  • 0

#12 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7442 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 12 luty 2015 - 12:38

Jakie IP dostajesz od modemu?


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#13 isillo

isillo
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 144 postów

Napisano 12 luty 2015 - 12:43

Router dostaje publiczne IP z modemu. l Brame, dnsa itd. Komp jest widoczny z netu, jest dostęp z netu do serwrka ftp, vnc, vpn, takze nie NATuja mnie.

Użytkownik isillo edytował ten post 12 luty 2015 - 12:47

  • 0

#14 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7442 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 12 luty 2015 - 14:47

No to musi być w bridge'u.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#15 isillo

isillo
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 144 postów

Napisano 14 luty 2015 - 14:42

Gadałem z multimedia znowu. Technika już nie przysla. Wezwali ich prawnika i pokazali że w umowie nie ma nic że pomogą dzielić Internet. Jak chcę, to mogę sobie u nich kupić usługę za dodatkowe 8 zł miesięcznie to dadzą taki modem co sam już podzieli Internet. Bzdura. Dwa domy dalej ojcu robiłem podział sieci i tam śmiga bez problemu, te same warunki. A udowodnić mi, że to wina mojego routera nie chcą i nie chcą przynieść swojego żeby pokazać że się da bo nie mają. Tego modemu za 8 zł na pokaz na chwilę też nie chcą dać.

bump


Użytkownik isillo edytował ten post 12 luty 2015 - 14:54

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: multimedia, router, modem, problem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych