Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Sterownik AMD przestał działać, ale odzyskał sprawność w niektórych grach

AMD Sapphire radeon r9 280x sterowni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rinves

Rinves
  • Amator

  • 36 postów

Napisano 01 luty 2015 - 16:45

Witam,
Około miesiąca temu kupiłem nową kartę graficzną Sapphire R9 280X.
Wszystko działa pięknie. Natomiast czasami w np. Wiedźminie 2 ER gra zacina się i dostaję powiadomienie: "Sterownik AMD przestał działać, ale odzyskał sprawność" i gra się wyłącza. Częściej taki błąd wyskakuję np. gdy nagrywam jakąś grę Mirillis Actionem czy Open Broadcast Software. Mogę grać ponad 4 godziny w CS:GO i problem nigdy się nie pojawia. Zaktualizowałem sterowniki, karta w stresie osiąga max. 60 stopni, więc to nie przez to... Główny problem to Wiedźmin 2 i Stranded Deep, które wyłączają się po jakiś 30 minutach gry, lub czasami podczas jakiejś cutscenki w grze.

Podzespoły:
Intel Core i5 3570k 4x3.5GHz
Sapphire R9 280x
MSIB75MA-E33

8GB Dragon Geil 1600MHz
Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 630w


  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10479 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 01 luty 2015 - 17:09

Odpowiedź jest dość trudna bo przyczyn może być sporo.Miałem podobnie ale z inną karta (nividia).Polecam wpisać tytuł w gogle i po prostu szukać,bo każda z podanych na forum porad na pewno tam się znajdzie ale nie wiadomo czy zadziała...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#3 przemusss1990r

przemusss1990r
  • Nałogowiec

  • 1999 postów
  • GG:10148239
  • Miejscowość:Kamień Pomorski

Napisano 01 luty 2015 - 18:41

Karta kręcona czy stock??? Stery zmienione od grafy tylko czy chipset rowniez??? Czym mierzone temp??


  • 1

FX 8320 3.5@4.2 1.3125V / FORTIS HE 1225 / ASROCK 970 EXTREME 4 / 2x4 GB 1866 Corsair Vengeance + 2x4 GB 2400 Corsair Vengeance Pro / TACENS RADIX III 720 W / HD 7850 2 GB /  PLEXTOR M6S 128 GB / WD BLUE 500 GB / WD BLUE 1 TB / ZALMAN Z9


#4 Rinves

Rinves
  • Autor tematu
  • Amator

  • 36 postów

Napisano 01 luty 2015 - 21:23

Karta nie kręcona. Usunąłem sterowniki od grafy po czym wyczyściłem jeszcze programem Driver Sweeper. Nie wiem czy zmienia to chipset. Temperatury mierzone HWMonitor


  • 0

#5 przemusss1990r

przemusss1990r
  • Nałogowiec

  • 1999 postów
  • GG:10148239
  • Miejscowość:Kamień Pomorski

Napisano 01 luty 2015 - 21:40

Wgraj najnowsze stery od chipsetu, pokombinuj z innymi sterami do grafy... jesli nic nie pomoze to wedlug mnie grafa na gware...
  • 1

FX 8320 3.5@4.2 1.3125V / FORTIS HE 1225 / ASROCK 970 EXTREME 4 / 2x4 GB 1866 Corsair Vengeance + 2x4 GB 2400 Corsair Vengeance Pro / TACENS RADIX III 720 W / HD 7850 2 GB /  PLEXTOR M6S 128 GB / WD BLUE 500 GB / WD BLUE 1 TB / ZALMAN Z9


#6 Lewykk

Lewykk
  • Fanboj Apple

  • 1193 postów
  • Miejscowość:Mazowsze
  • 3DMark 06:Mac

Napisano 01 luty 2015 - 21:45

Obniż zegary, ale dosłownie kosmetycznie max 30/50 mhz
  • 1

#7 Rinves

Rinves
  • Autor tematu
  • Amator

  • 36 postów

Napisano 01 luty 2015 - 21:55

Obniżyłem zegary, zobaczymy czy to coś da :) Będę pisał jak coś się stanie


  • 0

#8 przemusss1990r

przemusss1990r
  • Nałogowiec

  • 1999 postów
  • GG:10148239
  • Miejscowość:Kamień Pomorski

Napisano 01 luty 2015 - 23:19

No tak, to też jest jakieś wyjście ale pytam po co??? Skoro karta jest nowa, to powinna być w 100% sprawna... a nie kombinacje z obniżaniem jej taktów... osobiście odesłał bym na gwarancję...


  • 0

FX 8320 3.5@4.2 1.3125V / FORTIS HE 1225 / ASROCK 970 EXTREME 4 / 2x4 GB 1866 Corsair Vengeance + 2x4 GB 2400 Corsair Vengeance Pro / TACENS RADIX III 720 W / HD 7850 2 GB /  PLEXTOR M6S 128 GB / WD BLUE 500 GB / WD BLUE 1 TB / ZALMAN Z9


#9 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10479 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 01 luty 2015 - 23:41

To nie musi być wina karty. U mnie problem zniknął po zmianie jednej wartości we wpisie rejestru systemu. Zanim oddasz kartę na gwarancję radzę sprawdzić na innym komputerze.Inaczej wyślesz,miesiąc poczekasz a oni ci odeślą z informacją,że sprawna i u nich błąd nie występuje...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#10 Rinves

Rinves
  • Autor tematu
  • Amator

  • 36 postów

Napisano 02 luty 2015 - 17:59

@jarrino Pamiętasz jaki wpis w rejestrze zmieniłeś? 

 


Użytkownik Rinves edytował ten post 02 luty 2015 - 18:01

  • 0

#11 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10479 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 02 luty 2015 - 18:20

Poszperam jak odnajdę to dam znać....

http://support.micro...m/kb/2665946/pl

 

Poczytaj dokładnie,w którymś linku jest jak wydłużyć w rejestrze tzw.czas oczekiwania....


Użytkownik jarrino edytował ten post 02 luty 2015 - 18:25

  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#12 Rinves

Rinves
  • Autor tematu
  • Amator

  • 36 postów

Napisano 02 luty 2015 - 18:37

Pomyślałem, że może warto o tym wspomnieć, a o tym zapomniałem... Aktualnie mam monitor który ma wejście tylko na kabel D-sub więc kupiłem przejściówkę z D-sub na DVI, może dlatego problem występuję?


  • 0

#13 Lewykk

Lewykk
  • Fanboj Apple

  • 1193 postów
  • Miejscowość:Mazowsze
  • 3DMark 06:Mac

Napisano 02 luty 2015 - 18:46

No tak, to też jest jakieś wyjście ale pytam po co??? Skoro karta jest nowa, to powinna być w 100% sprawna... a nie kombinacje z obniżaniem jej taktów... osobiście odesłał bym na gwarancję...

Chodzi o to, by sprawdzić czy to wina karty a nie zostawić na zawsze

Jaka sytuacja autorze?
  • 0

#14 Rinves

Rinves
  • Autor tematu
  • Amator

  • 36 postów

Napisano 03 luty 2015 - 19:33

Aktualnie po obniżeniu zegarów o 20Hz problem jeszcze nie wystąpił :) Ale jeszcze wciąż sprawdzam


Mam problem... Gram sobie gram, wszystko jest spoko, bo gra się nie wyłącza. Aż tu nagle przy zapalaniu ogniska w Stranded Deep gra się zacina, wyskakuje błąd i w grze widać pełno skaczących obiektów i trzeba ją zresetować. Nie wiem czemu problem występuję akurat wtedy


  • 0

#15 przemusss1990r

przemusss1990r
  • Nałogowiec

  • 1999 postów
  • GG:10148239
  • Miejscowość:Kamień Pomorski

Napisano 03 luty 2015 - 19:37

Pelno skaczacych obiektow?:)
  • 0

FX 8320 3.5@4.2 1.3125V / FORTIS HE 1225 / ASROCK 970 EXTREME 4 / 2x4 GB 1866 Corsair Vengeance + 2x4 GB 2400 Corsair Vengeance Pro / TACENS RADIX III 720 W / HD 7850 2 GB /  PLEXTOR M6S 128 GB / WD BLUE 500 GB / WD BLUE 1 TB / ZALMAN Z9


#16 Rinves

Rinves
  • Autor tematu
  • Amator

  • 36 postów

Napisano 03 luty 2015 - 19:58

Hymmm... Powiedzmy, że wszystkie obiekty znajdujące się na mapie (woda, drzewa etc.) wirują wokół postaci 


  • 0

#17 przemusss1990r

przemusss1990r
  • Nałogowiec

  • 1999 postów
  • GG:10148239
  • Miejscowość:Kamień Pomorski

Napisano 03 luty 2015 - 20:56

Na pewno nic nie brales?:P
  • 1

FX 8320 3.5@4.2 1.3125V / FORTIS HE 1225 / ASROCK 970 EXTREME 4 / 2x4 GB 1866 Corsair Vengeance + 2x4 GB 2400 Corsair Vengeance Pro / TACENS RADIX III 720 W / HD 7850 2 GB /  PLEXTOR M6S 128 GB / WD BLUE 500 GB / WD BLUE 1 TB / ZALMAN Z9


#18 Rinves

Rinves
  • Autor tematu
  • Amator

  • 36 postów

Napisano 03 luty 2015 - 21:08

No właśnie dzisiaj nie :v 


  • 0

#19 przemusss1990r

przemusss1990r
  • Nałogowiec

  • 1999 postów
  • GG:10148239
  • Miejscowość:Kamień Pomorski

Napisano 03 luty 2015 - 21:11

A inne gry odpalales? Jakiegos benchmarka zapusc... dla mnie to i tak uwalona karta i tyle w temacie...
  • 0

FX 8320 3.5@4.2 1.3125V / FORTIS HE 1225 / ASROCK 970 EXTREME 4 / 2x4 GB 1866 Corsair Vengeance + 2x4 GB 2400 Corsair Vengeance Pro / TACENS RADIX III 720 W / HD 7850 2 GB /  PLEXTOR M6S 128 GB / WD BLUE 500 GB / WD BLUE 1 TB / ZALMAN Z9


#20 Rinves

Rinves
  • Autor tematu
  • Amator

  • 36 postów

Napisano 04 luty 2015 - 15:30

Dzisiaj miałem mało czasu, ale jutro będę testował Wiedźmina 2.
Tutaj link jak wygląda problem w Stranded Deep. Problem wystąpił nawet podczas zwykłego grania


Pograłem trochę w Wiedźmina i problem dalej występuję. Po 20 minutach gry pojawia się błąd i wyrzuca mnie do pulpitu. 
Więc to chyba niestety problem z kartą ;/


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: AMD, Sapphire, radeon r9 280x, sterowni

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych