Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Ściny, zawiechy, reset PC:/


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
151 odpowiedzi w tym temacie

#141 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 04 kwiecień 2015 - 18:17

Wlasnie turbo boost nie idzie wyłączyć po włączeniu ręcznym mnożnika na 44. A jak jest na auto mnożnik to wtedy mozna tylko, ze maksymalny mnożnik wynosi 40. A te drugie turbo nic nie daje :/
  • 0

#142 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 04 kwiecień 2015 - 18:40

Pokaż stronę główną UEFI.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#143 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 04 kwiecień 2015 - 19:03

Pokaż stronę główną UEFI.



Identycznie jak na tym filmiku tylko procek inny. I tam w OC jak przestawi się CPU Ratio na 44 to z automatu w cpu specyfikation Turbo Boost znika i dopiero się pojawia jak sie Simple na Advanced zmieni ale jak ma się CPU ration ustawione ręcznie podświetli tam turbo boost ale na szaro i tylko jest włączona opcja i nic nie da się zrobić, A na filmiku tego nie robi ma na Auto to można to wyłączyć u mnie też ale jak mnożnik się ustawi już się nie da i z automatu się ustawia na włączony :/


  • 0

#144 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 04 kwiecień 2015 - 19:29

Czyli jak Intel turbo boost jest na disabled to nie można przestawić CPU Ratio?


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#145 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 04 kwiecień 2015 - 19:53

Czyli jak Intel turbo boost jest na disabled to nie można przestawić CPU Ratio?

Gdy Turbo Boost jest wyłączony można ustawić CPU Ratio ale jak się ustawi automatycznie Turbo boost podświetla się na szalo z opcja enable czyli jest włączone i nie można wtedy tego przestawić. Wiem dziwna sprawa trochę ale tak się dzieje :/


  • 0

#146 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 04 kwiecień 2015 - 20:26

Zostaw tak na szaro i sprawdź testowo. Jak temperatury będą tak wzrastać, to do tego procesora będziesz musiał dołożyć porządny cooler.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#147 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 05 kwiecień 2015 - 14:46

Strona dopiero zaczęła działać dzisiaj grrr.
Teraz tak nie moge podesłać screena bo nie ma mnie w domu teraz ale rano testy zrobiłem bo sam cos grzebałem.
Jeżeli jest na szaro to te skoki sa jak prędzej co półtora min jakos tak.
Ale jak w occt zaznaczę opcje użyj rdzeni logistycznych to tu jest idealnie wszystko bez skoków linie praktycznie bez ruchu minimalnie tylko linia napięcia ale to skok z 1,24 na 1,23/22 czyli praktycznie nic ale procesor usage idealna prosta linia przez 10min testu.
  • 0

#148 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 05 kwiecień 2015 - 18:52

Jezeli temperatury są dobre to mozesz tak zostawić i tak realny test będzie w czasie wymagających gier. Najważniejsza jest stabilnośc systemu i jeżeli chcesz mieć pociechę z tego procesora, to zmien cooler. Wyeliminujesz tym ewentualny throttling.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#149 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 05 kwiecień 2015 - 19:36

Jezeli temperatury są dobre to mozesz tak zostawić i tak realny test będzie w czasie wymagających gier. Najważniejsza jest stabilnośc systemu i jeżeli chcesz mieć pociechę z tego procesora, to zmien cooler. Wyeliminujesz tym ewentualny throttling.

Co do temperatur to jak test leci z włączonym rdzenie logiczne na mnożniku to max widziałem 80stopni, a w większości czasu koło 75stopni wiadomo skacze mniej i więcej.
Jak na szarym turbo boost i bez zaznaczonego rdzenia logicznego mam około 70stopni w większości oczywiście z mnożnikiem też 44.
Będę w domu to podeślę coś koło północy jak wyglądały testy po 10 min.
Ogólnie jeżeli chodzi o stabilność wiadomo w grach trochę mniejsze beda temperatury ale działa wszystko stabilnie jak narazie i nie widzę żadnych zawiech czy grzania się tak wysoko podczas grania.


  • 0

#150 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 05 kwiecień 2015 - 20:54

Jak na szarym turbo boost

i tak zostaw, widać, że w tym ustawieni turbo boost jest nie aktywne. Co do stabilności w grach, a testach syntetycznych, to może być różnie. Czasami w teście jest stabilnie, a w wymagającej grze system się wysypuje.


Użytkownik lonialomax edytował ten post 05 kwiecień 2015 - 20:55

  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#151 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 06 kwiecień 2015 - 11:13

i tak zostaw, widać, że w tym ustawieni turbo boost jest nie aktywne. Co do stabilności w grach, a testach syntetycznych, to może być różnie. Czasami w teście jest stabilnie, a w wymagającej grze system się wysypuje.

Sam zobacz oba testy na szarym Turbo Boost:
1. Bez włączonych rdzeni logicznych w OCCT: http://scr.hu/1pan/fzy8s

2. Włączone rdzenie logiczne w OCCT: http://scr.hu/1pan/i2k7a

A tu tak przy okazji w OCCT ale opcja Linpack: http://scr.hu/1pan/ylum4

PS. Zapomniałem dodać w UEFI jak odpale "oc genie", to też jest dość dobrze tylko wtedy napięcie na sztywno ustawia na 1,20V i X.M.P nie da się włączyć


Użytkownik remi1818 edytował ten post 06 kwiecień 2015 - 11:15

  • 0

#152 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 06 kwiecień 2015 - 11:15

No i jest bardzo dobrze. Włączenie rdzeni logicznych i Linpack daje większe wymagania dla procesora i tu jast wszystko stabilnie więc  zostaw takie ustawienie. Wraz z tymi świętami życzę przyjemności z użytkowania nowego sprzętu.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych