Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Ściny, zawiechy, reset PC:/


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
151 odpowiedzi w tym temacie

#21 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 16:15

Po odinstalowaniu ET 6 przywróć bios do ustawień domyślnych.

Zrób to, a potem sprawdź napięcia. Oczywiście ustaw AHCI.


Użytkownik lonialomax edytował ten post 07 styczeń 2015 - 16:17

  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#22 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 16:23

Zrób to, a potem sprawdź napięcia. Oczywiście ustaw AHCI.

Już po i niestety w żadnym programie VTT nie uległo zmianie pokazuje nadal 2,22V


  • 0

#23 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10495 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 07 styczeń 2015 - 16:30

Z podglądu zdarzeń wynika,że miałeś w ciągu 24 godzin 11 błędów krytycznych.Bardzo ogólnie to jest związane z jądrem systemu ale nie kieruj się tym tylko zajrzyj i poczytaj tu:https://www.google.p...P-VNci9UebtgvAG


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#24 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 16:42

Wyłącz w bios zintegrowaną grafkę, jeżeli nie używasz.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#25 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 16:52

Wyłącz w bios zintegrowaną grafkę, jeżeli nie używasz.

Szukałem takich rzeczy jak Intergranted Peripherels lub Advanced Chipset Features nie znalazłem nic z tych rzeczy jakby z automatu wyłączyło zintegrowaną, Jedynie znalazłem Internal Graphics zrobiłem na disable i jeszcze cos też z Internal Graphics coś tam Mode też 2 opcje zrobiłem na disable i niestety nadal pokazuje napięcie VTT 2,22 V


  • 0

#26 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 17:02

Wyłącz Turbo Boost technology, a CPU Clock Ratio ustaw na 38. Sprawdź napięcia.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#27 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 17:26

Wyłącz Turbo Boost technology, a CPU Clock Ratio ustaw na 38. Sprawdź napięcia.

Turbo Boost odpalony cały czas, CPU Clock Ratio jak wcześniej pisałem przestawiłem go z 40 na 38 jak powinien być bo nie chcę bawić się jak narazie w podkręcanie. Ale sprawdziłem w Biosie wszystko jest tak jak było Turbo odpalone oraz Clock ustawiony na 38 niestety VTT bez zmian. Zaraz wyjmę zasilacz być może zawalony jest w środku bo wiatrak czysto wygląda ale nie zaglądałem do środka może coś się nazbierało


Zle przeczytałem juz wyłącze turbo boost

Po wyłączeniu niestety żadne z napięć nie uległo zmianie wszystko dalej tak samo :/ Zaczynam walić głową w mur, a raczej w klawiaturę 

Nawet na wyłączeniu tych 3 opcji (- Intel EIST, - C1E Support - Intel Turbo Boost) nie ulega VTT zmianie cały czas 2,22V,


Użytkownik remi1818 edytował ten post 07 styczeń 2015 - 17:36

  • 0

#28 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10495 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 07 styczeń 2015 - 17:41

Doczytałem w gogle,że jeśli napięcie VTT nie przekracza napięcia procesora to jest dobrze.

http://www.coreblog....tawki-lga-1156/

Może nie najnowsze ale w końcu coś o mało znanym napięciu VTT

No i wszystko układa się w całość.Jeśli Vcore masz max 1,116 to VTT nie powinno być większe...


Użytkownik jarrino edytował ten post 07 styczeń 2015 - 17:48

  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#29 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 17:54

@ up No właśnie jest ten problem, że u Autora wartość VTT przekraczone jest dwukrotnie. Do remi1818 mam wrażenie, że może to być pozostałośc po ET 6. Spróbuj jeszcze zresetować bios zworką CLR CMOS. Jeżeli to nie pomoże, to przy takim napięciu VTT PC nie będzie stabilny. Czy masz te ustawienia w razie awariijYWGgQO.jpg?1


Użytkownik lonialomax edytował ten post 07 styczeń 2015 - 18:06

  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#30 Remus

Remus
  • Researcher

  • 554 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 07 styczeń 2015 - 18:08

Nie wiem czy przy takim napięciu komputer w ogóle by startował, niestety trzeba tu zawierzyć programowi który może pokazywać zupełne bzdury dlatego warto wypiąć wszystko wyjąć baterię ,  zresetować bios i zerknąć czy dalej tak pokazuje, fanem OC nie jestem ale vtt powyżej 1,4 to bardzo duże ryzyko przy dłuższym użytkowaniu. 


  • 0

Jeżeli pomogłem daj +


#31 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 18:31

Po rozkręceniu zasilacza trochę kurzu było jednak ale wyczyszczenie nic nie pomogło. Bardziej mnie zaskoczyło to bo napisałem przez to błędną informację za co przepraszam zasilacz ma 500W. 
Już patrzę na tę zworkę CLR CMOS rozumiem, że wyjąć baterie i przytrzymać te druciki czymś metalowym. Za kilka minut dam znać.

Już po resecie biosu niestety nic nie pomogło nadal VTT.

Zaraz ustawiam te odzyskiwanie.
U mnie wyglądają tak  http://scr.hu/1pan/tlcg1
 


A CPU PLL też pokazuje napięcie w biosie 1,83 jeżeli się to do czegoś przyda.


Użytkownik remi1818 edytował ten post 07 styczeń 2015 - 18:36

  • 0

#32 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 18:44

Odhacz Automatycznie uruchom ponownie i z rozwijanej opcji Zrzut pamięci jądra wybierz tak jak podałem na screenie. CPU PLL możesz ustawić na 1,75


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#33 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 18:48

Odhacz Automatycznie uruchom ponownie i z rozwijanej opcji Zrzut pamięci jądra wybierz tak jak podałem na screenie. CPU PLL możesz ustawić na 1,75

Już przestawione wszystko i po zmianach oczywiście standardowo VTT na poziomie 2,22V :(

Wszedłem jeszcze raz zobaczyć w bios czy PLL się przestawiło po save niestety jak sprawdzam nie chce zostać wartość którą wpisuję czyli 1,75


Użytkownik remi1818 edytował ten post 07 styczeń 2015 - 18:54

  • 0

#34 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10495 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 07 styczeń 2015 - 18:57

Jeszcze pytanie.Bios masz najnowszy? Wiele tam nie ma a ten ostatni to beta ale może...Przy Gigabyte możesz się nie martwić bo jest dual bios i zawsze można wrócić do poprzedniego...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#35 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 19:04

Jeszcze pytanie.Bios masz najnowszy? Wiele tam nie ma a ten ostatni to beta ale może...Przy Gigabyte możesz się nie martwić bo jest dual bios i zawsze można wrócić do poprzedniego...

Oczywiście dziś zrobiłem aktualizację biosu właśnie na tą Beta też nie pomogło tylko zmieniło logo przed logowaniem do biosu.

Spróbowałem obniżyć w biosie lekko CPU VTT to załapuje ale niestety w programach VTT jest cały czas na tym samym poziomie czyli 2.22V


  • 0

#36 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 19:07

Zostaw narazie to przestawianie i poczekajmy na bluescreena i odczyt pliku minidump.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#37 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 19:12

Zostaw narazie to przestawianie i poczekajmy na bluescreena i odczyt pliku minidump.

Właśnie dziwne jest, że bluescreen nie pokazał się ani razu nawet na sekundę nawet nie mignął przy ścięciach+reset czy też od razu samoczynny reset.
A gdzie ten plik znajdę ?
Rano i tak skoczę gdzieś do komputerowego bo mi się ten zasilacz nie podoba demonem to on nie jest na pewno ani do nowych nie należy.


  • 0

#38 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 19:21

Partycja C\Windows\Minidump w tym folderze zapisuje się bluescreen. U Ciebie widzę masz folder MEMORY.DMP


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#39 remi1818

remi1818
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 96 postów

Napisano 08 styczeń 2015 - 02:03

Partycja C\Windows\Minidump w tym folderze zapisuje się bluescreen. U Ciebie widzę masz folder MEMORY.DMP

Dobrze wiedzieć.
To czekamy za bluescreen'em bo żadnego z tych plików nie mam. A mam ustawione jak Ty.


Tak wstępnie bawiłem sie ogólnie do prawie 2 w nocy memtesty, w occt 3 testy normalnie przechodzi na power suply pada standard co zauważyłem na 12V w tym teście spada przed resetem do 11,11V nie wiem czy to dobrze czy nie bo norma chyba jest +5%/-10% w skokach mocy. Ogólnie jak normalnie latam na przeglądarce + muzyka z YT śmiga śmiało dopiero jak obciąże go gra czy tym testem z occt pada momentalnie jakby gdzieś moc tracił. No ale przez cały czas zabawy zero bluesreenow to tak juz na teraz.
  • 0

#40 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 08 styczeń 2015 - 09:25

Według zaleceń winno być 1.4V na minimum więc tak jak wcześniej napisałeś leć po zasilacz. Tu masz wybór http://forum.benchma...ałach-cenowych/


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych