Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

USB 3.0 przedni panel- słabe napięcie?

usb 3.0 dysk panel przedni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 maiki2307

maiki2307
  • Amator

  • 69 postów

Napisano 09 listopad 2014 - 12:32

Witam,

 

Od razu przejdę do rzeczy. Czy port USB 3.0 znajdujący się na przednim panelu może mieć słabsze napięcie niż porty USB 3.0 z tyłu obudowy?

Pytam się, ponieważ zastanawia mnie kwestia dziwnie działającego dysku zewnętrznego.

Gdy wpinam go z przodu nieustannie woła o format, nagle system przestaje go widzieć a z kolei gdy go wepnę z tyłu działa jak trzeba.

 

Da się to jakoś rozwiązać? Podnieść napięcie- tylko jak?

 

Płyta: MSI B85-G43

Obudowa: Zalman Z3+

Zasilacz: Thermaltake Smart SE 530W

 

Dziękuję za pomoc.


  • 0

Spoiler

#2 Khiav

Khiav
  • Amator

  • 43 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 21:34

Może kabelek (od portu do pł. głównej) jest uszkodzony, albo gniazdo na płycie tudzież wtyczka? A jak inne urządzenia na tym porcie usb? Masz możliwość podpięcia innego dysku i sprawdzenia?


  • 0

#3 Remus

Remus
  • Researcher

  • 554 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 12 listopad 2014 - 09:55

Poszukaj w swoim komputerze ustawień ACPI tam możesz ustawić równoważenie strat napięć, różnica w wysokości napięc może wynikać z bardzo małego przekroju ścieżki która prowadzi napięcie na przedni panel i bezpośrednio do tylnego gniazda USB i czasami jest to nawet 0,5V ( chociaż pomiarem multimetrem bym się nie sugerował ale różnica jest znaczna), jest to tez zależne od płyty , przewodów obudowy itp


  • 0

Jeżeli pomogłem daj +


#4 maiki2307

maiki2307
  • Autor tematu
  • Amator

  • 69 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 18:16

Dzięki za odpowiedzi 

 

Z kablami i połączeniami raczej wszystko jest w porządku, bo komputer jest nowy i raczej nie było możliwości ich uszkodzenia (chyba że fabrycznie) niestety tego nie mogę stwierdzić ponieważ nie mam podzespołów na podmianę.

Wszystkie pendrivy USB 2.0 jak i 3.0 działają bezproblemowo.  

 

Rozumiem, że ustawień ACPI szukać w biosie? Jedyne co na szybkiego widziałem to zmiana zachowania diody (power led) miga, lub podwójny kolor. Może trzeba włączyć jakiś widok zaawansowany? Jak będę miał czas to coś jeszcze poszukam. 

@Remus,Mógłbyś powiedzieć coś więcej o ustawieniach ACPI, jakich opcji mam szukać?

 

A jak nic się nie uda to nie jest to jakiś uciążliwy problem trochę gimnastyki nie zaszkodzi  :D .

 


  • 0

Spoiler

#5 Remus

Remus
  • Researcher

  • 554 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 12 listopad 2014 - 21:06

Ustawienia acpi są w biosie ale z tego co się orientuję nie każda płyta oferuje możliwość włączenia/wyłączenia tej opcji. Jeżeli problem Ci nie przeszkadza zbytnio to  nie ma co sobie głowy zawracać , możesz pomyśleć o jakiejś przedłużce tylko dobrej jakości żeby tych spadków nie było 


  • 0

Jeżeli pomogłem daj +






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: usb 3.0, dysk, panel przedni

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych