Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Brak Aero mało fps, po restarcie smiga :/


Najlepsza odpowiedź adriann72, 05 sierpień 2016 - 23:53

Sory, że odkopuje stary temat, ale prawdopodobnie znalazłem przyczynę mojego starego problemu. Wymieniłem procka na intela i7 4790. Zainstalowałem wszystkie najnowsze stery od mobo i gpu. Włączam kompa i tu znowu brak aero + niska wydajność. Postanowiłem usunąć "nowe" sterowniki crimson od AMD i zainstalować stare sterowniki z płyty dołączonej do grafy AMD CCC. Wyłączyłem komputer i po włączeniu wszystko śmiga tak jak powinno być. Tylko zastanawia mnie to, z czym "gryzły" najnowsze stery crimson. Nie sprawdzałem tych starych sterowników na starej konfiguracji. Ostatnie pytanie brzmi czy coś się stanie, przez posiadanie starych sterowników do gpu?

Pozdrawiam!

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 adriann72

adriann72
  • Amator

  • 58 postów

Napisano 02 listopad 2014 - 12:03

Witam! od niedawna mam problem z aero, otóż gdy uruchomię kompa, widać, że pasek na dole nie jest przezroczysty i też nie ma aero, fps w cs go spada do około 50-30. Po restarcie systemu wszystko wraca do normy, o co może chodzić??

Specyfikacja:

Procek: Amd fx 4100

GPU: r9 270x

mobo: ASRock 980DE/U3S3

 

Z góry dzięki i pozdrawiam!

 


  • 0

#2 FightMaker

FightMaker
  • Gaduła

  • 497 postów

Napisano 02 listopad 2014 - 14:58

Sprawdzałeś temperatury? Może coś się grzeje.
  • 0

#3 kryj84

kryj84
  • Gaduła

  • 367 postów

Napisano 02 listopad 2014 - 15:44

Spróbuj sterowniki przeinstalować bo wątpię, że przez temperatury aero nie działa.
  • 0

#4 FightMaker

FightMaker
  • Gaduła

  • 497 postów

Napisano 02 listopad 2014 - 15:56

Karta zbija taktowania + system przełącza się na najniższą wydajność, aby zapobiec przegrzaniu.


  • 0

#5 adriann72

adriann72
  • Autor tematu
  • Amator

  • 58 postów

Napisano 02 listopad 2014 - 16:17

Stery najnowsze wgrane, spróbuje zmienić taktowanie i dam znać.


Zmieniłem taktowanie na domyślne i dalej to samo ;/, po resecie działa wszystko :D


  • 0

#6 kryj84

kryj84
  • Gaduła

  • 367 postów

Napisano 02 listopad 2014 - 16:23

A stery przeinstalowałeś?
  • 0

#7 adriann72

adriann72
  • Autor tematu
  • Amator

  • 58 postów

Napisano 02 listopad 2014 - 16:30

tak, przeinstalowywałem je.


  • 0

#8 waldeks

waldeks
  • Nowicjusz

  • 1 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 21:47

Mam tak samo jak autor z tym że gdy pasek na dole robi się nieprzeźroczysty to wtedy jest też problem z odtwarzaniem video z netu, a systemowy WMP głupieje.

Oczywiście nie bedę tu opisywał że robiłem wszystko i nic, czasami gdy zrestaruje komputer to to cholerne aero działa i wszystko inne też. Niestety częściej nie działa niż działa. W grach i odtwarzaniu filmów na komputerze nie ma problemów, tylko filmy z netu klatkują.

Myślę że to coś jest związane z działaniem tego Aero.

Ręce opadają. Acha mój system to WIN7 .

Wszędzie skupiamy się na sterach grafice, procku, a problem wg mnie tkwi w tym całym aero.


  • 0

#9 adriann72

adriann72
  • Autor tematu
  • Amator

  • 58 postów

Napisano 17 marzec 2015 - 12:56

Witam!

Problem nadal nie minął...

Jakieś pomysły?


  • 0

#10 Me.Sasha

Me.Sasha
  • Dyskutant

  • 171 postów

Napisano 17 marzec 2015 - 21:03

Tylko dla pewności zapytam - sprawdziłeś te temperatury podczas gry na przykład?
W sumie, to próbowałeś wyłączyć same Aero?


  • 1

MOBO: Asus Strix Z-370F Gaming  * CPU: Intel Core i7 8700K @4,9 1,235V.* COOLER: Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium * GPU: Gigabyte GTX 980Ti 6GB * RAM: G.Skill 16 GB DDR4-3200 CL14* PSU: Corsair RM650 *  M.2 Samsung EVO 960 250 GB + Samsung PRO 970 512 GB* CASE: Corsair Obsidian 750D * LCD: LG Ultrawide 21:9 * MOUSE: Razer Mamba[+] * KEYBOARD: A4tech X7 <3

 

                   


#11 adriann72

adriann72
  • Autor tematu
  • Amator

  • 58 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 11:01

Tak próbowałem wyłączyć aero i dzieje się to samo.

CPU na 100% się przegrzewa, bo komputer często wyłącza się podczas grania, tylko nie jestem w stanie zbadać temperatury tego cpu, ale jest bardzo gorące :/


  • 0

#12 helfi

helfi
  • Entuzjasta

  • 534 postów
  • 3DMark 06:21096

Napisano 18 marzec 2015 - 13:12

ale jest bardzo gorące :/

Co wsadziłeś rękę i wiesz czy tam jest 60 stopni czy 80? Włącz HWinfo albo lepiej OCCT włącz power supply test i daj nam wyniki. Po zakończeniu testu program wyprodukuje zrzuty wykresów temperatur. Oczywiście jak go wcześniej BSOD nie zakończy.

Dalej nie wiadomo co grzebałeś w BIOS(kręcenie CPU na tej płycie) i jakie masz PSU w tym zestawie.


  • 1

Spoiler

#13 adriann72

adriann72
  • Autor tematu
  • Amator

  • 58 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 19:17

Oczywiście zasilacz to Chieftec gpa 500S8. Tak, próbowałem podkręcić procka przez "AMD Catalyst Control Center",ale już dawno przywróciłem taktowanie do wartości domyślnych. W biosie nic nie kombinowałem.

Wyniki:

2eclpn6.png


Użytkownik adriann72 edytował ten post 18 marzec 2015 - 19:20

  • 0

#14 Me.Sasha

Me.Sasha
  • Dyskutant

  • 171 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 20:06

Twój procesor w ciągu ~ 7 minut osiąga ponad 90 stopni i Ty się dziwisz na spadek FPS'ów? 
Chłopie on prawie wrze! Jakie masz na nim chłodzenie? Od ilu go masz?


  • 1

MOBO: Asus Strix Z-370F Gaming  * CPU: Intel Core i7 8700K @4,9 1,235V.* COOLER: Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium * GPU: Gigabyte GTX 980Ti 6GB * RAM: G.Skill 16 GB DDR4-3200 CL14* PSU: Corsair RM650 *  M.2 Samsung EVO 960 250 GB + Samsung PRO 970 512 GB* CASE: Corsair Obsidian 750D * LCD: LG Ultrawide 21:9 * MOUSE: Razer Mamba[+] * KEYBOARD: A4tech X7 <3

 

                   


#15 adriann72

adriann72
  • Autor tematu
  • Amator

  • 58 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 21:01

Procka mam od nowości, chłodzenie boxowe.

Jakieś 3 lata.


Użytkownik adriann72 edytował ten post 18 marzec 2015 - 21:50

  • 0

#16 Me.Sasha

Me.Sasha
  • Dyskutant

  • 171 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 23:19

Pasta termoprzewodząca pewnie już dawno straciła swoje właściwości przewodnicze. Czyścisz komputer z kurzu? Poza tym, radzę zmianę chłodzenia jak chcesz coś jeszcze wyciągnąć z tego procesora (z pastą np. 

Arctic Cooling mx-2 --> sam posiadam i polecam). Powinno załatwić sprawę, chłodzenie nawet do 100-150 zł kupisz wydajne...

Chociaż zastanawia mnie dlaczego się tak grzeje nagle. Po tym "OC" zaczął tak "zamulać" ?


Użytkownik Me.Sasha edytował ten post 18 marzec 2015 - 23:20

  • 1

MOBO: Asus Strix Z-370F Gaming  * CPU: Intel Core i7 8700K @4,9 1,235V.* COOLER: Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium * GPU: Gigabyte GTX 980Ti 6GB * RAM: G.Skill 16 GB DDR4-3200 CL14* PSU: Corsair RM650 *  M.2 Samsung EVO 960 250 GB + Samsung PRO 970 512 GB* CASE: Corsair Obsidian 750D * LCD: LG Ultrawide 21:9 * MOUSE: Razer Mamba[+] * KEYBOARD: A4tech X7 <3

 

                   


#17 adriann72

adriann72
  • Autor tematu
  • Amator

  • 58 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 00:31

Właśnie nie, otóż kiedyś jakoś 7 miechów temu zaczął się wyłączać, myślałem, że to wina zasilacza (i tak był z czarnej listy), więc go wymieniłem, ale i tak nadal się wyłączał. Używam pasty SilentiumPC Pactum PT. Regularnie staram się czyścić kompa z kurzu. Mam w planach wymienić tego procka na FX 8350 z jakimś chłodzeniem. Jednak temat jest o tym nieszczęsnym AERO, sądzisz, że to wszystko może być od procka? :D


Użytkownik adriann72 edytował ten post 19 marzec 2015 - 00:31

  • 0

#18 Me.Sasha

Me.Sasha
  • Dyskutant

  • 171 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 00:51

Oczywiście, chociaż śmierdzi mi też pod płytę główną ale to mniejsza z tym teraz. Teraz ważniejsze jest abyś zbił temperatury, ponieważ temperatura maksymalna tego procesora to 70 C. więc jak widzisz mocno ją przekraczasz (temperatura operacyjna).
Reset pomaga, ponieważ rdzeń momentalnie się wychładza kiedy schodzi z "obrotów". Może jakiś spec się wypowie, ale osobiście zalecam zmianę chłodzenia + pasty na coś lepszego... Nie mam wiedzy dotyczącej chłodzenia powietrzem, więc nie pytaj na co :D
Tak swoją drogą, sprawdź w BIOS'ie ile masz Vcore. na procesorze, bardzo mnie to ciekawi przy takich temperaturach...

@Edit
Z tego co czytałem, to te chłodzenie (http://cenowarka.pl/...hloc=pl&hloc=uk) jest polecane w niższych cenach :) więc warto się zastanowić.


Użytkownik Me.Sasha edytował ten post 19 marzec 2015 - 00:54

  • 1

MOBO: Asus Strix Z-370F Gaming  * CPU: Intel Core i7 8700K @4,9 1,235V.* COOLER: Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium * GPU: Gigabyte GTX 980Ti 6GB * RAM: G.Skill 16 GB DDR4-3200 CL14* PSU: Corsair RM650 *  M.2 Samsung EVO 960 250 GB + Samsung PRO 970 512 GB* CASE: Corsair Obsidian 750D * LCD: LG Ultrawide 21:9 * MOUSE: Razer Mamba[+] * KEYBOARD: A4tech X7 <3

 

                   


#19 adriann72

adriann72
  • Autor tematu
  • Amator

  • 58 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 14:03

28svble.jpg

Płytę główną też mam nową, problem występował także przed wymianą.


  • 0

#20 Me.Sasha

Me.Sasha
  • Dyskutant

  • 171 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 14:27

Zanim coś napiszę, popatrz na to :

23multi.jpg

1.3 Vcore przy 4,6 Ghz a Ty masz na stocku ~~ 1,42 jeżeli wierzyć BIOS'owi i to w czasie kiedy w nim tylko siedzisz...
Jak dla mnie - dziwne.

Co do:

 

Płytę główną też mam nową, problem występował także przed wymianą.

Procesor ma problem. Ogromny... 
Jak na moje, dobrze byłoby wymienić cooler'a który i tak będzie pasował na następnego FX 8350.
A z aero i zacinaniem systemu nic innego nie da się zrobić, kiedy procesor osiąga 90 stopni kiedy jego max to 70  :wariat:
  Przegrzanie się prowadzi do spadku wydajności. 5C potrafi zadławić procesor a tutaj mamy 20 luzem po 7 minutach...


Użytkownik Me.Sasha edytował ten post 19 marzec 2015 - 14:30

  • 1

MOBO: Asus Strix Z-370F Gaming  * CPU: Intel Core i7 8700K @4,9 1,235V.* COOLER: Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium * GPU: Gigabyte GTX 980Ti 6GB * RAM: G.Skill 16 GB DDR4-3200 CL14* PSU: Corsair RM650 *  M.2 Samsung EVO 960 250 GB + Samsung PRO 970 512 GB* CASE: Corsair Obsidian 750D * LCD: LG Ultrawide 21:9 * MOUSE: Razer Mamba[+] * KEYBOARD: A4tech X7 <3

 

                   





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych