Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Dźwięk 5.1 nie działa w filmach.

audio film dźwięk 5.1 głośniki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 zimomh

zimomh
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 04 październik 2014 - 19:34

Hej.

Mam taki problem z głośnikami (creative 1610). Kiedy włączę obojętnie jaki film (próbowałem otwierać przez vlc i windows media maker), dźwięk leci tylko z 2 głośników+sub. Głośniki są dobrze podłączone itp, ponieważ gdy słucham muzyki np na youtube, dźwięk ładnie leci z 5+1. Możliwe, że film jest w stereo (Hobbit.mp4) i to jest przyczyną, ale chciałbym się dowiedzieć czy można ustawić dźwięk stereo, który by leciał z 5ciu głośników? Próbowałem ustawić to w ten sosób w FFDShow audio decoder (screen), ale nic to nie zmieniło. Macie może jakieś pomysły jak inaczej ustawić 5.1 w filmach?

 

Pozdrawiam.

 

http://imgur.com/JrJohxg

http://imgur.com/DXNvtND


  • 0

#2 KIciulek

KIciulek
  • Iä! Iä! Cthulhu Fhtagn!

  • 880 postów

Napisano 04 październik 2014 - 20:54

Miałem ten sam problem. Nie ważne czy film jest stereo czy 5.1. Jak masz stereo to i tak powinien lecieć dźwięk ze wszystkich głośników, tyle, że w jednakowym "wydaniu". Nie próbowałeś opcji "same as input" w tym mixerze? U mnie to pomogło. Albo wyłącz go całkowicie.

Ewentualnie wymuś tryb stereo w tym mixerze, wtedy powinien dźwięk lecieć tak samo ze wszystkich głośników.

Albo spróbuj dwrotnie - w karcie dźwiękowej ustaw stereo, a w mixerze 6 kanałów. Kombinuj tu i tu.

 

Ja, gdy wyłączę ten mixer to dźwięk przestrzenny w filmach mi się bardzo nie podoba, bo dialogi lecą praktycznie tylko przez przedni centralny i skonfigurowałem sobie ten mixer o tak:
Nmkew3U.png

W ten sposób robiłem ścieżkę z przedniego centalnego na przedni lewy, prawy i centalny. Chociaż wszystkie inne działały. Z resztą, nie ma co tłumaczyć, popatrzysz na tą tabelkę, to będziesz wiedział jak u siebie ustawić.


  • 1

Kompuś

Worklog

 

Miłość jest jak RAID 0...


#3 zimomh

zimomh
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 04 październik 2014 - 22:46

Spróbowałem wszystkiego co napisałeś, ale w moim przypadku nic to nie zmieniło :( Ustawiłem też mixer w ten sam sbosób co Ty, ale też bez rezultatów. Jakby ten mixer w ogóle nic nie zmieniał/działał. Może to być wina moich sterowników? Instalowałem je z płyty, ale może to jakaś starsza wersja. Gdzie mogę znaleźć najnowsze sterowniki dla karty zintegrowanej Asrock 970 Extreme 3? Chociaż gdyby to była wina steriwników, na youtub też bym miał dźwięk z 2+1 hmmm, już nie wiem czy w moim przypadku można to jakoś naprawić. :(


  • 0

#4 KIciulek

KIciulek
  • Iä! Iä! Cthulhu Fhtagn!

  • 880 postów

Napisano 05 październik 2014 - 01:25

Sterowniki ewentualnie zobacz na stronie Asrock'a, ale pewnie zmiana nic nie da. Próbowałeś "bawić się" tymi opcjami które masz pozaznaczane na 2 screenie? A wyłącz opcję z głośników pełnozakresowych - lewy i prawy, bo przecież to nie są pełnozakresowe. Pokaż zakładkę "digital output" oraz zobacz czy coś daje zmiana w konfiguracji głośnika na "słuchawki" powinna być taka opcja. Wyłącz całkowicie też mixer w sterowaniu ffdshow.


  • 1

Kompuś

Worklog

 

Miłość jest jak RAID 0...


#5 zimomh

zimomh
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 05 październik 2014 - 12:24

Wyłączyłem tą opcję głośników pełnozakresowych, wyłączałym mixer w ffd, ale nic to nie dało. Tej zmiany głośnika na słuchawki nie znalazłem. Chyba muszę się pogodzić z oglądaniem filmów na 2.1 :(

 

http://imgur.com/ml8bza6


  • 0

#6 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3850 postów

Napisano 05 październik 2014 - 13:21

Pytanie podstawowe, gdy wymusisz test w sterowniku audio Realtek masz dźwięk w odpowiednich kanałach? Druga kwestia musisz być w 100% pewien, że dany film ma ścieżkę dźwiękową 5.1. Bo to że jest napisane przy pliku AC-3 jeszcze nie oznacza, że dźwięk jest wielokanałowy. Proponuję zmianę odtwarzacza na Potplayer lub instalację AC3 Filter http://www.ac3filter...nload_AC3Filter. W AC3 Filter na zakładce Ogólne-Format wyjściowy wybierz Do not change, Częstotliwość-jak wyżej, Format-PCM 32bit. Na zakładce  System-Obsługuj: zaznacz wszystkie dostępne formaty. Sprawdź czy masz w filmach dźwięk przestrzenny. 


  • 1

#7 zimomh

zimomh
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 05 październik 2014 - 14:18

Pytanie podstawowe, gdy wymusisz test w sterowniku audio Realtek masz dźwięk w odpowiednich kanałach?

Tak.

 

 

 

Druga kwestia musisz być w 100% pewien, że dany film ma ścieżkę dźwiękową 5.1.

Stereo raczej, ale ja za dźwiękiem przestrzennym nie przepadam i chciałbym, żeby w filmach leciał ten sam dźwięk z każdego głośnika (mam tak ustawione, ale działa tylko jeśli oglądam film/słucham muzyki na przeglądarce), ale jak to ustawić w pleyerze? O ile się da.        http://imgur.com/NXsQGrP

 

Zainstalowałem odtwarzacz Potplayer i AC3 Filter. Usunąłem ffd. AC3 ustawiłem tak jak powiedziałeś. http://imgur.com/5OYug7U Film na Potplayerze gra zdecydowanie głośniej niż na VLC, ale wciąż tylko 2.1. W Potplayerze próbowałem zmienić wyjście głośnikowe, ale oczywiście nic to nie zmieniło :(  (próbowałem 3/0/2 5.0kanałow, 3/0/2+LFE 5.1 kanałów i "takie samo jak na wejściu") http://imgur.com/aj0vnG0


Użytkownik zimomh edytował ten post 05 październik 2014 - 14:25

  • 0

#8 Grzechuboss

Grzechuboss
  • Entuzjasta

  • 725 postów
  • Miejscowość:Świnoujście

Napisano 05 październik 2014 - 16:14

 

Na drugim screenie zaznacz pole "wypełnienie głośnika".


  • 1

#9 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3850 postów

Napisano 05 październik 2014 - 16:32

Domyślnie potplayer korzysta z własnych wbudowanych filtrów a nie z AC-3 Filter, ale ten problem można łatwo rozwiązać. W ustawieniach(Preferencje z menu prawej myszy) potplayera poszukaj gałęzi Dekodery/filtry-Dekodery audio-Wybierz opcję Zarządzaj dekoderami-potem Skanuj i dodaj. Zaznacz na liście AC3 Filter kliknij OK i Zastosuj.  Teraz dla każdego dekodera audio na liście(Dekodery audio) masz możliwość wybrania z listy rozwijanej AC3Filter np.dla MP3 i AC3 i DTS. Tam gdzie to jest możliwe zaznacz AC3 FIlter i Zastosuj. Potem zamknij i uruchom ponownie Potplayer. Teraz odtwarzacz powinien przetwarzać już strumień przez zewnętrzny filtr AC3. Reszta zależy od ustawień samego AC3 Filter.  Potplayer ma jedną bardzo fajną funkcję skalowanie. Wszystkie pliki wideo niezależnie od rozdzielczości są skalowane do rozdzielczości natywnej monitora, co poprawia jakość wideo. 


Użytkownik gepardmak edytował ten post 05 październik 2014 - 16:41

  • 1

#10 zimomh

zimomh
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 05 październik 2014 - 17:27

Na drugim screenie zaznacz pole "wypełnienie głośnika".

Nic to nie zmienia u mnie.

 

 

 

potem Skanuj i dodaj

Niestety u mnie tak łatwo to pójść nie może i wyskakuje okienko "program przestał działać" kiedy klikam na "Skanuj i dodaj"... Myślałem, że problemem może być zainstalowany AC3 to go usunąłem, ale nic to nie dało. http://imgur.com/sySp3bq Kiedy kliknę prawym>filtry>ac3 pokazuje się okno z ac3. Ustawiłem tam tak jak pisałeś, ale nic sie nie dzieje. http://imgur.com/SxZ7NLP  Dla mnie już chyba na prawde nie ma ratunku i będę musiał oglądać filmy w 2.1 ( ͡° ʖ̯ ͡°) Może to być wina mojego windowsa? Zła wersja czy coś?


Użytkownik zimomh edytował ten post 05 październik 2014 - 17:29

  • 0

#11 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3850 postów

Napisano 05 październik 2014 - 19:09

Wszystko masz poprawnie skonfigurowane jedyne co stwarza problem to plik wideo. Potplayer pozwala na sprawdzenie czy odtwarzany plik ma ścieżkę dźwiękową 5.1. Prawa mysz info o odtwarzanym pliku zakładka Plik-Audio 1 lub 2.- Channels 6. Jeśli kanałów jest np. 2 to dźwięk jest stereo.  Z tego co zauważyłem plik wideo, który odtworzyłeś ma audio w formacie AAC i jest stereo więc jedyne co możesz uzyskać to dźwięk surround, który jest namiastką prawdziwego 5.1(musisz zmienić opcję format wyjściowy z Do not change na 5.1 Surround lub 5/0.1


  • 1

#12 zimomh

zimomh
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 05 październik 2014 - 20:06

Potwierdzam, film jest na 2 kanałach. W Realteku zaznaczyłem głośniki sorround i wypełnienie głośnika, zmieniłem format wyjściowy na 5.1 Sorround i na 5/0.1ale dalej to samo. Chyba trzeba się poddać : P Dziękuję wszystkim za pomoc! Co prawda 5.1 nie działa, ale na Potplayerze przynajmniej coś słychać i jakoś da się oglądać na tym 2.1 :P Pozdrawiam serdecznie.


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: audio, film, dźwięk, 5.1, głośniki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych