Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Evga GeForce GTX560Ti słaba wydajność, wina procesora?

GTX560Ti

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 sunya

sunya
  • Amator

  • 69 postów

Napisano 16 wrzesień 2014 - 22:51

Witam,

 

niedawno wymieniłem kartę z GeForce 9600GT na GTX560Ti.

 

Podaję specyfikację komputera.

 

Procesor: Intel Core 2 Duo E8500 (2x3.16ghz) 6mb cache L2.

Płyta główna: Asus P5Q Deluxe

Pamieć RAM: Corsair Dominator 2x2GB 800mhz DDR2

Karta graficzna: Evga GeForce GTX560Ti FPB

Zasilacz: Corsair CX Series 600W

 

Problem polega na tym, że robiąc test graficzny w programie 3dMark 06 (na ustawieniach darmowych)

używając karty XFX GeForce 9600GT, mój wynik wynosił ok 9tys. punktów.

 

Po wymianie karty zrobiłem ten sam test na takich samych ustawieniach,

wynik wynosił około 16tys. punktów.

 

Ponieważ mam kolegę, który posiada komputer z kartą Ginward GeForce GTX460, procesorem i5 drugiej generacji, pamięć RAM DDR3 i u niego wynik z tego samego testu na tych samych ustawieniach wynosił ponad 21 tys. punktów.

 

Trochę mnie to zdziwiło, bo przecież kartę mam teraz trochę lepszą więc dlaczego wynik ma być gorszy?

 

Pytanie:

Czy umiarkowana wydajność karty jest z winy słabego procesora?

 

Kolejna sprawa:

 

Producent podaje na swojej stronie, że karta taktowanie pamięci ma na poziomie 4104MHz

Nie wiem na ile można ufać programom typu CPU-Z, ale program ten pokazuje mi taktowanie pamięci na poziomie 2052MHz.

Czy ktoś wie może, dlaczego?

 

Proszę o porady oraz z góry dziękuję.

 

Pozdrawiam


Użytkownik sunya edytował ten post 16 wrzesień 2014 - 22:52

  • 0

#2 Tycha

Tycha
  • Miłośnik kosiarek

  • 4733 postów
  • Miejscowość:3City

Napisano 16 wrzesień 2014 - 23:44

Generalnie łączenie Fermi i dwurdzeniowego procesora jest kiepskim pomysłem. Tu leży problem.
  • 4

Education is important, but racing is importanter.


#3 toska78

toska78
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 17 wrzesień 2014 - 00:27

Witam, tak jak napisał Tycha, poza tym na wynik ogólny w 3dMark06 duży wpływ ma procesor (a także jego podkręcenie), dlatego kolega ze słabszym gpu ale z o wiele wydajniejszym cpu ma te 5k punktów więcej.

Natomiast odnośnie taktowania vram, 4104MHz to taktowanie efektywne, cpuz (przynajmniej u mnie dla hd7850) pokazuje natomiast taktowanie rzeczywiste, które jest dla ddr5 4 razy mniejsze, czyli u ciebie powinno być 1026MHz.


Użytkownik toska78 edytował ten post 17 wrzesień 2014 - 00:43

  • 1

E5440@3.9 E0
Mobo: Asus P5Q Deluxe
GPU: Gigabyte HD7970 3GB 1000/1375
RAM:8B (2x2GB 800MHz Apogee CL4 + 2x2GB 800+ A-DATA CL4)
PSU: Silver Power 700W


#4 sunya

sunya
  • Autor tematu
  • Amator

  • 69 postów

Napisano 17 wrzesień 2014 - 00:43

Rozumiem, że wymiana:

 

- płyta główna

- procesor

- pamięć ram

 

na nowszy soket załatwi sprawę i karta będzie mogła używać 100% swojego potencjału?


  • 0

#5 vanalrik

vanalrik
  • Amator

  • 65 postów

Napisano 17 wrzesień 2014 - 05:39

Ostatecznie poszukaj używanego quada jeśli chcesz po kosztach iść


  • 1

#6 Lukson

Lukson
  • Naprawiacz sprzętu Logitech.

  • 3713 postów
  • GG:8559772
  • Miejscowość:Cała Polska
  • 3DMark 06:16105 / 29922

Napisano 17 wrzesień 2014 - 08:03

Quad też nie jest demonem szybkości.
  • 1

#7 toska78

toska78
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 17 wrzesień 2014 - 08:47

Rozumiem, że wymiana:

 

- płyta główna

- procesor

- pamięć ram

 

na nowszy soket załatwi sprawę i karta będzie mogła używać 100% swojego potencjału?

 

 

Masz 2 warianty, droższy to powyższa wymiana, tańszy to modernizacja socketu i wstawienie xeona serwerowego z naklejonym adapterem (którego na twojej płycie można ładnie podkręcić). Jak interesuje ciebie 2 opcja zapoznaj się z poniższym wątkiem

http://forum.pclab.p...lytach-LGA-775/


Użytkownik toska78 edytował ten post 17 wrzesień 2014 - 08:48

  • 1

E5440@3.9 E0
Mobo: Asus P5Q Deluxe
GPU: Gigabyte HD7970 3GB 1000/1375
RAM:8B (2x2GB 800MHz Apogee CL4 + 2x2GB 800+ A-DATA CL4)
PSU: Silver Power 700W


#8 Lukson

Lukson
  • Naprawiacz sprzętu Logitech.

  • 3713 postów
  • GG:8559772
  • Miejscowość:Cała Polska
  • 3DMark 06:16105 / 29922

Napisano 17 wrzesień 2014 - 09:21

wstawienie xeona serwerowego z naklejonym adapterem

 

Co mu to da?

Obecne ceny Xeonów nie są już tak atrakcyjne jak pół czy rok temu. Wydajność takiego rozwiązania będzie o 5-10% większa od Q6600. Żadna rewelacja. 


  • 1

#9 sunya

sunya
  • Autor tematu
  • Amator

  • 69 postów

Napisano 17 wrzesień 2014 - 09:48

Zdecydowanie, wolę wymianę na nowy soket ale nie będę już zawracał Wam tym głowy, na pewno jest od tego inny temat.

 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

 

Pozdrawiam!


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: GTX560Ti

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych