Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nasze retro zestawy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
588 odpowiedzi w tym temacie

#581 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 6428 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 09 marzec 2018 - 08:08

Gdzieś tam jest opis mojej walki. Finalnie jest inny proc, inna płyta i inne stery :D


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#582 8art33z

8art33z
  • Vault-Tec senior engineer

  • 9 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 13 marzec 2018 - 13:36

Witam szanownych kolegów po fachu :)

Ostatnio też postanowiłem pobawić się trochę w retro computing :) Na początek wystartowałęm z tym co znalazłem na śmietniku. Nie jest to aż tak stare ale daje radochę:

Płyta główną: Abit NF7-S
Procesor: Athlon XP 2000+ wymieniłem na Bartona 3000+ (a co tam ;))
Pamięć: DDR 400 Mhz 3Gb
Grafa: Ati R9600 Pro 256 Mb
Dysk: 120GB
System: nowo zainstalowany Windows XP Pro + SP3

Zdjęć jeszcze nie mam, bo na razie wszystko leży na biurku. Powiem wam, że dobry klimat złożyć coś sprzed lat ;) Dodatkowo dzisiaj można kupić za nieduże pieniądze sprzęt, który kiedyś kosztował fortunę. Przykładem jest tutaj procesor Barton, postanowiłem polecieć po bandzie i włożyć tam coś mocnego + będę robił overclocking. Zobaczymy jak pójdzie.

I ta instalacja XP, dawno już zapomniałem jak wygląda ten ekran. Coś pięknego powiem wam.

 

Teraz wszystko będzie ładnie włożone w obudowę :)

 

Hej udało mi się wszystko złożyć. Nie jest to ostateczna koncepcja, szczególnie szelki IDE słabo wyglądają w różnych (biała i czarna) ale na razie takie muszą być. Z czasem wymienię na lepsze. Starałem się ogarnąć przewody na tyle na ile było możliwe, czyli na tyle ile pozwalał zasilacz z dość krótkimi przewodami :)

 

Cały bajer też w tym, że komputer był już na śmietniku praktycznie i udało mi się go uratować. Jedyna inwestycja jak na razie to lepszy procesor Barton 3000+ z odblokowanym mnożnikiem oraz chłodzenie :)

 

Chociaż muszę przyznać, że spodziewałem się, że procesor będzie się mocniej kręcił lub czegoś nie wiem. Na razie maks poszedł na 2400 MHz, standardowo ma 2100 MHz.

 

339057f5df634d0emed.jpg

 

bd288b850dafa009med.jpg

 

f522ca3195a64801med.jpg

fabc9fcbf07eee1amed.jpg

c9559d891f0b96f6med.jpg

 

7eecd28dd9350558med.jpg

 

26fa24c53b97e463med.jpg

38560d60100bde7emed.jpg

476d69d6617dd1d3med.jpg

3cc2512a1d15da18med.jpg

9d6e4bc52f90b9b9med.jpg

ae945aa08e568226med.jpg

6b3d86203b7029ddmed.jpg

Koledzy i koleżanki mam problem,

powyżej opisany przeze mnie zestaw komputerowy. Jest z nim mały problem. Komputer śmiga aż miło, testy OCCT, Prime95, Aida działają bez problemu kilka godzin. Jednak gdy chce przetestować sprzęt 3DMark2001-2003 to w pewnym momencie, dokładnie zawsze w tym samym restartuje mi się komputer. Nie wiem w czym jest problem. Nie jest to kwestia OC, bo i bez niego jest restart w tym samym momencie. Zasilacz wymieniłem na mocniejszy i jest to samo.

Pozostało mi do ewentualnego testu:

- pamięć
- grafika
- procesor

jeśli nadal nic to by chyba znaczyło, że płyta główna.

Co może być przyczyną waszym zdaniem ?


Użytkownik 8art33z edytował ten post 11 marzec 2018 - 19:04

  • 4

#583 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 6428 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 13 marzec 2018 - 14:46

Sterowniki do grafiki.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#584 8art33z

8art33z
  • Vault-Tec senior engineer

  • 9 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 13 marzec 2018 - 22:14

Czyli są złe, pytanie skąd brać dobre :) Gry śmigają aż miło.


Przy okazji, zrobiłem mały upgrade w taśmach HDD w kompie:)

 

Ogólnie wrażenia z użytkowania niezłe. XP nieźle śmiga, ale na YouTube to już nie ten komputer jednak. Plan jest taki, żeby przejść na tym sprzęcie Half Life 2.

 

ac479082ba98c7d8med.jpg

2eedf4b954652a5bmed.jpg


Użytkownik 8art33z edytował ten post 13 marzec 2018 - 22:16

  • 0

#585 Fenio

Fenio
  • Autor tematu
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3137 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 22:18

Jeśli ten Radeon pracuje na AGP 8x to spróbuj przestawić na 4 lub 2x i wyłączyć Fast Write.


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#586 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 6428 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 14 marzec 2018 - 00:08

Potestuj nowsze, starsze albo zagooglaj o tym problemie. Nie pamiętam z którą wersją 3DMark mi poszedł.

 

Żeby 1080 chodziło płynnie to musiałby być Radek HD 3xxx.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#587 8art33z

8art33z
  • Vault-Tec senior engineer

  • 9 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 14 marzec 2018 - 08:07

Dzięki. Bardziej chciałem zobaczyć co i jak a tu nagle zonk. W ogóle waszym zdaniem jaka grafa by tu pasowała najbardziej ? Czytam i piszą, że być może zasilacz ale testowałem 2 różne 350 i 450 Wat. Nie są nowe ale działają. Mogę zrozumieć że ten 350 może niedomagać. Sprawdzałem pobór prądu i przy obciążeniu maksymalny pobór to 200 Wat. DirectX jest aktualny. Jednak to może być psu.

Użytkownik 8art33z edytował ten post 14 marzec 2018 - 09:07

  • 0

#588 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 6428 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 14 marzec 2018 - 09:58

No ile razy Ci powtarzać, miałem identyczny problem. Jeśli wszystko inne chodzi stabilnie to powodem są stery.

 

http://forum.benchma...dziś/?p=2455207

 

A grafa zgodna z rocznikiem i technologią to tak jak u mnie 9700Pro.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#589 andy101

andy101
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 31 maj 2018 - 17:05

Przepraszam za pomyłkę, post przeniesiony do działu Giełda.

 

Pozdrawiam i podziwiam Wasze samodzielnie złożone eksponaty.


Użytkownik andy101 edytował ten post 31 maj 2018 - 21:25

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych