Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nasze retro zestawy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
596 odpowiedzi w tym temacie

#501 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 6751 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 08 luty 2017 - 23:02

Z tą K5 to sprawdź ustawienie napięcia. Spróbuj na nieco większym. Wiem, że to brzmi magicznie, ale spróbuj. Może zadziała.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#502 Mariusz-19

Mariusz-19
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 10 luty 2017 - 08:25

Hejka. Zbliża się weekend więc będzie czas by posiedzieć przy sprzęcie. Sprawdziłem czy jestem w stanie ustawić wyższe napięcie dla K5 (3,525 +/-2%) i zaczyna się problem. Moje płyty (Gigabyte GA-5AX i A-Trend ATC-5220 rev 1.1) nie mają możliwości ustawienia napięcia powyżej 3,5V. Można by spróbować powymieniać kondensatory na płycie dla pewności. Dodatkowo na płycie A-Trend najniższy mnożnik jaki mogę ustawić to x2 Więc ta płyta odpada...


  • 0

#503 spiro

spiro
  • Nowicjusz

  • 13 postów
  • Miejscowość:Warshaffka

Napisano 16 luty 2017 - 20:34

Mariusz-19, a ja proponuję zrobić coś dla ludzkości i policzyć jednostkę roboczą (WU) w ramach jakiegoś projektu w BOINC. Np taka enigma@home ma dość małe wymagania i na 51% powinna ruszyć na win98.


Użytkownik spiro edytował ten post 16 luty 2017 - 20:35

  • 0

#504 worm

worm
  • π

  • 10025 postów

Napisano 16 luty 2017 - 20:48

@up - jak zaczynałem z SETI@home, to na K6 233Mhz i Win98 z tego co pamiętam.


  • 0

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#505 Fenio

Fenio
  • Autor tematu
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3149 postów

Napisano 16 luty 2017 - 20:53

W ramach projektu enigma@home może być ciężko przysłużyć się dla ludzkości :)


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#506 spiro

spiro
  • Nowicjusz

  • 13 postów
  • Miejscowość:Warshaffka

Napisano 16 luty 2017 - 23:04

Faktycznie, SETI jest chyba najpopularniejszy z tych najstarszych - ciekawe ile czasu jedno WU będzie się liczyło na k5-100?  :D


  • 0

#507 Fenio

Fenio
  • Autor tematu
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3149 postów

Napisano 16 luty 2017 - 23:27

Udało mi się znaleźć w necie wynik dla AMD K5-P75. Obliczał jedno WU dla Seti w 1.163.352 sekund co daje tylko 323 godziny ale wyskoczyło "Maximum CPU time exceeded" i obliczanie WU zostało anulowane. Szkoda prądu na takie testy.


Użytkownik Fenio edytował ten post 16 luty 2017 - 23:29

  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#508 Mariusz-19

Mariusz-19
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 17 luty 2017 - 08:52

Heh. Jak bym miał liczyć dla każdego procka po tydzień czasu to po skończeniu wyglądał bym jak ten gościu: skeleton-at-keyboard.jpg

 

Wracając do tematu. Wszystko wskazuje na uwaloną/nie do końca sprawną płytę (Socket7) niektórych programów/gier nie mogę odpalić bądź wyskakują różne dziwne błędy... Na razie porzuciłem tą platformę i robię testy na Socket A Na razie pod Win98, później po testuje na winXP i porównam co będzie działać na jednym i na drugim systemie.

W międzyczasie wpadły mi dodatkowo procki AMD K5 Pr133 i Pr166 :)

 

Dalej czekam na propozycję programów/gier do testów.

 

Na chwilę obecną lista wygląda tak:

1. 7zip

2. Winrar kompresja pliku 50MB

3. Aida64 - CPU Queen

4. 3DMark99

5. 3DMark2001se

6. 3DMark03

7. PCMark2002

8. Quake2

9. Quake3

10. GranTheftAuto

11. GTA 2

12. DarkColony


Użytkownik Mariusz-19 edytował ten post 17 luty 2017 - 09:01

  • 0

#509 Fenio

Fenio
  • Autor tematu
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3149 postów

Napisano 17 luty 2017 - 12:21

Sprawdzałeś pamięci memtestem na tym problematycznym Socket 7 ?


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#510 Mariusz-19

Mariusz-19
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 19 luty 2017 - 20:41

Nie nie sprawdzałem. stwierdziłem że jak system postawił się bez żadnych błędów to sprzętowo jest ok. Mam jeszcze jedną płytę na socket 7 więc będę próbował na tej drugiej.


  • 0

#511 tomoa

tomoa

Napisano 15 marzec 2017 - 09:55

Mój obecny zestaw:

 

Windows 98 SE , Windows XP

 

Płyta główna:

 

Asrock 775i65G R3.0

 

Procesor:

 

Intel Pentium Dual Core E5800 3.2 GHz

 

Pamięć RAM:

 

2 x 1 GB Kingstone HyperX DDR 400

 

Grafika:

 

Leadtek WinFast A350XT - Geforce FX 5900 XT

 

Dźwięk:

 

Sound Blaster Live! SB100

 

Dyski:

 

ATA 100 WD i Segate 100 - 200 GB - 7200 obr/ min

 

 

Dodatkowo: Stacja dyskietek, CD-ROM ATAPI

 

 

Benchmark bez podkręcania 3DMark 2001:

 

7925 punktów

 

 

 

 

20170310_123958-1024x768.jpg


Update 2017.03.15

 

Podkręcanie proca i pamięci razem nic nie daje na tej płycie, więc nie polecam jej do podkręcania. Jedyny wzrost wydajności, to sam procesor. Pokręcenie o 20 % FSB, daje przyrost kilka procent w 3DMark2001.


Użytkownik tomoa edytował ten post 11 marzec 2017 - 14:27

  • 0

#512 Fenio

Fenio
  • Autor tematu
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3149 postów

Napisano 15 marzec 2017 - 10:36

Zbliża się weekend więc będzie czas by posiedzieć przy sprzęcie.
 

I jak postępy w testach ? Będzie coś z tego ?


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#513 Mariusz-19

Mariusz-19
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 16 marzec 2017 - 12:59

Porobiłem parę testów na platformie K7 z różnymi prockami i za pauzowałem z braku czasu. Dużo kombinowałem z systemami na chwile obecną stanęło na Win XP. Będę miał chwile czasu to powrócę do działania z Socket 7


  • 0

#514 Fenio

Fenio
  • Autor tematu
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3149 postów

Napisano 16 marzec 2017 - 13:05

Dlatego lepiej zrobić test z kilkoma najważniejszymi grami i benchmarkami ale żeby ten test powstał niż "im więcej tym lepiej" ale w odległej przyszłości lub wcale. Na takie testy idzie bardzo dużo czasu, szczególnie przy starym sprzęcie z którym prawie zawsze pojawiają się nieprzewidziane problemy.


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#515 Mariusz-19

Mariusz-19
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 21 marzec 2017 - 07:50

Zmotywowałeś mnie :) Od przyszłego tygodnia biorę się do roboty. Muszę jeszcze tylko sprawdzić Windowsa XP z tymi K5 co przyjechały i na drugiej płycie głównej.


  • 0

#516 Mariusz-19

Mariusz-19
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 29 marzec 2017 - 06:36

To znowu ja. Udało mi się wreszcie zainstalować XP-ka na AMD K5 ale powstał inny problem. Przy próbie uruchomienia 3dMarka 2000 następuje reset systemu. Co gorsza problem występuje na różnych prockach (testowałem na K5-PR166 i Pentium MMX 233MHz) na różnych kartach (GF 6800XT i ATI Radeon 9250). Będę jeszcze ćwiczył różne kombinacje ale może ktoś ma jakiś pomysł albo miał taki przypadek. Dodatkowo podpowiem że na platformie AMD K7 (Athlon, Athlon XP) wszystko działało jak malina na karcie GF 6800XT

 

Edycja:

Od rana znowu zacząłem zabawę i na karcie GF6800XT - Quake III - po uruchomieniu restart, 3D mark 01 - to samo

Na Radeonie 9250 3D Marki się wysypują a Quake 3 działa

Walczę dalej z inną kartą.

Podpowiedzcie jaką kartę ew. zakupić.

Karta musi być na AGP i kompatybilna z wszystkimi wersjami tego złącza (dwa wcięcia)


Użytkownik Mariusz-19 edytował ten post 29 marzec 2017 - 06:56

  • 0

#517 Fenio

Fenio
  • Autor tematu
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3149 postów

Napisano 29 marzec 2017 - 11:18

Ta płyta główna ma AGP 4x ? Jeśli tak to spróbuj wymusić tryb 2x.

Z zasilaniem nie ma problemu ? Sprawdzałeś napięcia pod obciążeniem ?


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#518 Mariusz-19

Mariusz-19
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 29 marzec 2017 - 13:33

Płyta nie ma AGP 4x. Ma chyba 2x albo 1x Ciężko stwierdzić. ACT-5220

Dodam że na poprzedniej płycie było to samo.


Użytkownik Mariusz-19 edytował ten post 29 marzec 2017 - 13:39

  • 0

#519 Fenio

Fenio
  • Autor tematu
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3149 postów

Napisano 29 marzec 2017 - 13:51

Może zasilacz nie wyrabia ? 


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#520 worm

worm
  • π

  • 10025 postów

Napisano 29 marzec 2017 - 15:37

@up - ale z takim nagłym objawem od razu po uruchomieniu? Może coś z RAM'em.


  • 0

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych