Przeglądając gigantyczne strony zauważyłem że Firefox posiada ograniczenie dotyczące używanej pamięci. Po osiągnięciu 1,5 GB przeglądarka przestaje funkcjonować.
W jaki sposób przestawić maksymalną granicę używanej pamięci ?
Napisano 14 sierpień 2014 - 12:51
Przeglądając gigantyczne strony zauważyłem że Firefox posiada ograniczenie dotyczące używanej pamięci. Po osiągnięciu 1,5 GB przeglądarka przestaje funkcjonować.
W jaki sposób przestawić maksymalną granicę używanej pamięci ?
Napisano 14 sierpień 2014 - 13:23
Napisano 14 sierpień 2014 - 14:14
Używam adblocka (flash blocka), mam odznaczoną opcję zarządzania pamięcią podręczną, nie używam Chrome.
NoScript uruchomić razem z adblockiem ?
Jakkolwiek nie piszą nic o zluzowaniu blokady.
Zastanawiam się jaką komendę można wykorzystać w sugerowanym do stworzenia pliku *.ini, aby zwiększyć limit - (w moim przypadku problem dotyczy obciążenia pojedynczej karty przeglądarki).
Istnieje opcja zwalniania pamięci przeglądarki w czasie rzeczywistym?
Ograniczenie 1,5GB wynika z ograniczeń przeglądarki, nie?
Napisano 14 sierpień 2014 - 14:38
Nie mogę nigdzie znaleźć uzasadnienia, może przy najbliższej okazji spytam się ludzi z Mozilli o co chodzi.
Moje podejrzenie jest takie, że to ograniczenie 32-bitów (2GB pamięci, chociaż nie wiem co z brakującym 0.5GB).
Sprawdź czy na 64-bitowym Firefoksie ten problem występuje.
Napisano 14 sierpień 2014 - 17:00
czy na 64-bitowym Firefoksie ten problem występuje.
Nie występuje. , ale występują inne
Napisano 14 sierpień 2014 - 17:03
Napisano 16 sierpień 2014 - 14:16
Jak na razie nie miałem okazji sprawdzić czy na systemie 64bit będę w stanie wczytać stronę wymagającą więcej niż 1.5 GB pamięci.
Jednak przypadkiem znalazłem informację o rozszerzeniu pamięci fizycznej PAE.
Linuks umożliwia wykorzystanie pamięci fizycznej do 64GB nawet na procesorze i386. W tym celu używa się pełnego stronicowania trzypoziomowego i tablic stron z wpisami 64 bitowymi. Pojedynczy proces nadal może zaadresować tylko 4GB (ze względu na 32 bitową architekturę), ale fizyczna pamięć odwzorowywana w jego wirtualną przestrzeń może pochodzić ze strefy ,,HIGHMEM''. W ten sposób np. 10 procesów pracujących współbieżnie może używać 10GB fizycznej pamięci. PAE umożliwia też przechowywanie w strefie ,,HIGHMEM'' pamięci podręcznej stron. Zamiast logicznych adresów do ramki odnosimy się przez wskaźnik do struktury ją opisującej.
(czytałem o problemach z wyłączeniem funkcji po jej włączeniu, więc nim sam spróbuje chciałbym poznać waszą opinię)
Peryferia i inny sprzęt →
Głośniki, słuchawki i urządzenia audio →
hyperx cloud alpha problem z balansem na słuchawkachNapisany przez BartManiac, 28 lis 2019 ![]() |
|
![]() |
||
Podzespoły komputerowe →
Diagnostyka błędów i awarii →
Przerywanie sygnału w monitorze.Napisany przez Hubix24, 25 lis 2019 ![]() |
|
![]() |
||
Software →
Systemy operacyjne →
Windows Update nie działaNapisany przez Damian02625, 25 lis 2019 ![]() |
|
![]() |
||
Software →
Internet, sieci komputerowe, bezpieczeństwo →
Firefox gubi ustawienia "zapamiętaj mnie" na niektórych stronkachNapisany przez 030366, 21 lis 2019 ![]() |
|
![]() |
||
Podzespoły komputerowe →
Dyski twarde, napędy optyczne i nośniki pamięci →
zużycie dysku 100%Napisany przez kacha161, 15 lis 2019 ![]() |
|
![]() |
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych