Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Randomowe BSoD

BSoD

Najlepsza odpowiedź thermalfake, 07 sierpień 2014 - 22:24

To nie są żadne testy. Pliki dmp się debuguje czyli analizuje stos wywołań i rejestr pamięci procesora w poszukiwaniu zdarzeń które nastąpiły bezpośrednio przed pojawieniem się wyjątku czyli sławnego niebieskiego ekranu. Tutaj potrzebna jest wiedza a nie lichy i niekompetentny pseudo poradnik. Te dwa zrzuty są bezwartościowe.

W oczy już na początku rzucał się build systemu 7600 czyli ten bez SP1 a to już trochę czasu upłynęło od oficjalnie wprowadzonego pakietu łat. System pewnie też nie aktualizowany.

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 leniwiecSama

leniwiecSama
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 11:49

Witam wszystkich :)

 

Od początku złożenia komputera i wgrania systemu windows 7 mniej więcej raz na tydzień wyskakuje mi BSoD. Piszcie od razu co będzie Wam potrzebne do znalezienia przyczyny. Z góry dzięki :)


  • 0

#2 Rybaak

Rybaak
  • Służę Pomocą

  • 295 postów
  • Miejscowość:Włocławek

Napisano 18 lipiec 2014 - 12:22

Na początek napisz specyfikacje komputera. 

 

Następnie zrób wiele testów:

-HDD przez HDTUNE

-RAM przez memtest(kilka cykli. Jeden to zdecydowanie za mało) http://forum.dobrepr...-kroku-t412151/

-Temperatury GPU I CPU

-Podaj rodzaj zainstalowanych sterowników.

-Napisz jakie błędy "wywala" Ci windows. 

 Zrobisz to w następujący sposób:

 Panel sterowania>Narzedzia administracyjne>Podgląd zdarzen>(w

 menu po lewej stronie otwórz)Dzienniki systemu
 windows>System>Wybór daty BSOD'a 


Użytkownik Rybaak edytował ten post 18 lipiec 2014 - 12:23

  • 1

#3 leniwiecSama

leniwiecSama
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 12:52

-Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz

-Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance, H87, DualDDR3-1600, SATA3, GBLAN, RAID, ATX (H87 Performance)

-Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz

-Dysk Seagate Dysk Seagate Barracuda 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM, 16MB, NCQ

-Karta graficzna Sapphire Radeon R9 280 DUAL-X BOOST 3GB DDR5 

-Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W

Testy podam później, trochę się zejdzie zanim wszystkie zrobię

 

PS: BSoD jest oznaczony w dzienniku systemu windows jako zdarzenie krytyczne? Jeśli tak to powiedz co konkretnie wrzucić ?


Użytkownik leniwiecSama edytował ten post 18 lipiec 2014 - 13:57

  • 0

#4 sword88

sword88
  • Zapaleniec

  • 1106 postów
  • Miejscowość:Słupsk

Napisano 18 lipiec 2014 - 13:10

aktualizuj bios, mam tą samą płytę i też miałem bsody. 


  • 2

#5 Rybaak

Rybaak
  • Służę Pomocą

  • 295 postów
  • Miejscowość:Włocławek

Napisano 18 lipiec 2014 - 14:16

Zrób to co napisał sword88 i wrzuć wszystko co tam masz. 


  • 1

#6 leniwiecSama

leniwiecSama
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 14:44

Dobra, zaktualizowałem BIOS. Czas pokaże czy nadal problemy występują. Najprędzej to była wina przestarzałej wersji BIOSu, bo wszystko jest dobrze podłączone, sterowniki również wgrałem poprawne, części wszystkie są nowe. Dzięki za pomoc ;)


  • 0

#7 sword88

sword88
  • Zapaleniec

  • 1106 postów
  • Miejscowość:Słupsk

Napisano 18 lipiec 2014 - 15:37

ta płyta na początku stwarza problemy nie jednemu użytkownikowi, sam walczyłem z tym z 2tyg aż wpadłem na genialny pomysł aktualizacji biosu. 


  • 2

#8 leniwiecSama

leniwiecSama
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 18:14

Ale jest SWAG, bo w końcu Fatal1ty :)


  • 0

#9 sword88

sword88
  • Zapaleniec

  • 1106 postów
  • Miejscowość:Słupsk

Napisano 18 lipiec 2014 - 18:25

i nie jeden nerwy traci przy tej płycie. do której wersji zaktualizowałeś? 


  • 0

#10 leniwiecSama

leniwiecSama
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 22 lipiec 2014 - 18:21

Do 2.10


Jednak nic nie dało, dziś wyleciał mi kolejny, zwykle wywalały po polsku, dziś po angielsku. Treść komunikatu po zrestartowaniu komputera:

  Podpis problemu:

  Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
  Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.768.3
  Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
 
Dodatkowe informacje o problemie:
  BCCode: 3b
  BCP1: 00000000C0000005
  BCP2: FFFFF9600032C8A4
  BCP3: FFFFF88008A4AFB0
  BCP4: 0000000000000000
  OS Version: 6_1_7600
  Service Pack: 0_0
  Product: 768_1
 
Pliki pomagające opisać problem:
  C:\Windows\Minidump\072214-28236-01.dmp
  C:\Users\Michał\AppData\Local\Temp\WER-44600-0.sysdata.xml
 
Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji:
 
Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline:
  C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt
 
Sam już nie wiem, o co może chodzić. Wydaje mi się że jak byłoby coś nie tak ze sprzętem to w ogóle by nie chodził. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to niech pisze.

  • 0

#11 Rybaak

Rybaak
  • Służę Pomocą

  • 295 postów
  • Miejscowość:Włocławek

Napisano 22 lipiec 2014 - 21:26

Widze, że nie zrobiłes testów...

Przetestuj pamięć, a jak Ci się nie chce to mozesz wyjąc jedną z nich i spróbować korzystać tylko  z jednej. Jesli bład bedzie występowal na tej którą zostawiles, to ją wyjmij i włóż tą, którą wcześniej  wyjąłeś. 

Jakie masz sterowniki GPU?


Użytkownik Rybaak edytował ten post 22 lipiec 2014 - 22:31

  • 0

#12 leniwiecSama

leniwiecSama
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 23 lipiec 2014 - 20:10

Widze, że nie zrobiłes testów...

Przetestuj pamięć, a jak Ci się nie chce to mozesz wyjąc jedną z nich i spróbować korzystać tylko  z jednej. Jesli bład bedzie występowal na tej którą zostawiles, to ją wyjmij i włóż tą, którą wcześniej  wyjąłeś. 

Jakie masz sterowniki GPU?

Zrobiłem po 2 testy na każdą pamięć oddzielnie i wszystko jest w porządku. Sterowniki do karty graficznej to AMD R9 200 series( wgrywałem je z płyty dołączonej do karty graficznej. Jakieś pomysły przez co mogą mi BSoD wywalać ?


  • 0

#13 Rybaak

Rybaak
  • Służę Pomocą

  • 295 postów
  • Miejscowość:Włocławek

Napisano 23 lipiec 2014 - 21:28

Jak robiłeś te testy? 

Używałeś programu memtest? 

Pamiętaj, że jeden cykl to za mało. Najlepiej jest zostawić test włączony na noc. 

 

Jaki masz dokładnie system?


Zrób tak: 

 1.Wyjmij jedną kość pamięci RAM

 2.Korzystaj z komputera używając kości, którą zostawiłeś podłączoną do płyty głównej.

 3.Jeśli błąd wyskoczy podczas korzystania z kości, która jest wewnątrz komputera zmień jej gniazdo na inne. 

 4.Zrób to samo z drugą kością co z pierwszą w punktach - 1,2,3

 

Może być tak, że wystąpi inny błąd. Jeśli tak się stanie to daj znać. Czytaj wszystko dokładnie sprawdzając czy wyświetlany przez Twój ekran błąd nie jest inny niż poprzedni. 


Użytkownik Rybaak edytował ten post 23 lipiec 2014 - 21:30

  • 0

#14 leniwiecSama

leniwiecSama
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 24 lipiec 2014 - 10:11

Zrobiłem bootowalnego pedrive z memtest. Wyjąłem jedną pamięć i robiłem testy, potem wyjąłem drugą i włożyłem pierwszą. Za każdym razem testy przechodziły pomyślnie. Czy zmiana gniazd do których są podłączone RAM może w czymś pomóc ?


  • 0

#15 Rybaak

Rybaak
  • Służę Pomocą

  • 295 postów
  • Miejscowość:Włocławek

Napisano 24 lipiec 2014 - 10:26

Niekoniecznie pomóc, ponieważ może okazać się, że jakieś gniazdo jest "uwalone" przez co test pamięci RAM wywala błędy. Spróbuj teraz zrobić testy na drugim slocie pamięci RAM.  


  • 0

#16 leniwiecSama

leniwiecSama
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 21:30

Teraz BSoD wyskoczył kiedy odłączałem głośniki i podłączałem słuchawki. 


Teraz BSoD wyskoczył kiedy odłączałem głośniki i podłączałem słuchawki. 

Chyba RAM nie mają z tym nic wspólnego


  • 0

#17 Rybaak

Rybaak
  • Służę Pomocą

  • 295 postów
  • Miejscowość:Włocławek

Napisano 30 lipiec 2014 - 22:01

Teraz BSoD wyskoczył kiedy odłączałem głośniki i podłączałem słuchawki. 

 

Podłączałeś to do przedniego panelu, czy do złączy i/o bezpośrednio do płyty głównej? 


  • 0

#18 leniwiecSama

leniwiecSama
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 17:13

Bezpośrednio do płyty głównej


  • 0

#19 Rybaak

Rybaak
  • Służę Pomocą

  • 295 postów
  • Miejscowość:Włocławek

Napisano 31 lipiec 2014 - 17:57

PS: BSoD jest oznaczony w dzienniku systemu windows jako zdarzenie krytyczne? Jeśli tak to powiedz co konkretnie wrzucić ?

 

Sorry, ale wcześniej tego nie widziałem. Oczywiście wrzuć to.  


Teraz przeglądame ten temat od początku i patrze... a tu nawet minidump nie jest wrzucony. Jak wiesz jak to zrobić to dobrze, a jak nie to łap link: http://pcfaq.pl/wind...-powoduje-bsod/


  • 0

#20 leniwiecSama

leniwiecSama
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 19:35

Zrobiłem test ostaniego BSoD'a: http://oi61.tinypic.com/egvnk7.jpg


A tu zrzut przedostatniego BSoD'a http://oi59.tinypic.com/2njakbm.jpg


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: BSoD

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych