Skocz do zawartości

Forumowe przepisy na (niekoniecznie) zdrowe posiłki


Recommended Posts

 

 

mama robiła

Bardzo się cieszę, ale my, duże dzieci, które potrafią sobie gotować założyliśmy ten temat aby wymieniać się ciekawymi przepisami, a nie oglądać zdjęcia maminych obiadków, śniadań (na to jest inny temat) czy przekąsek z Mcdowella.

Proszę, dostosujcie się.

 

 

Ja co piątek tatara (350-450g) spożywam

Co piątek to bym się bał, ale raz na jakiś czas - oj jak lubię, oj jak lubię!

Trzeba będzie wrzucić listę sposobów na tatara, bo tu pewnie też każdy robi inaczej - a nóż coś wzajemnie od siebie podchwycimy ;) 
Link to post
Share on other sites

jest na niego jeden jedyny sposób - musi być świeży, reszta to szczegóły

 

osobiście skrobię mięso ostrym nożem (nie ma mowy o mieleniu) i podaję z żółtkiem, bardzo drobno posiekaną cebulką oraz równie drobno posiekanym ogórkiem konserwowym, do tego ma się rozumieć świeżo mielony pieprz czarny i trochę soli, oczywiście dodatki w ilości znikomej, by nie zabijać smaku mięsa, to ma być tylko przyprawa

 

ale mi smaka narobiliście...

  • Popieram 3
Link to post
Share on other sites

A jakiego mięsa używacie?

 

 

Ja dzisiaj na obiad sobie wymyśliłem

180g piersi z kurczaka

Jak mamy mokre ( :D ) mięso to nie, a jak suche to można obtoczyć trochę w białku/wodzie. Posypujemy mieszanką przypraw - ja używam, curry, kurkumy, czosnku, jakieś zioła do smaku typu oregano, bazylia czy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Albo pieczemy, albo na patelnię ceramiczną bez lub z minimalną ilością oliwy/oleju.

 

Do tego gotowany ryż basmati 50g i warzywa - świeże brokuły i kalafior, marchew i to wszystko gotowane na parze.

Palce lizać :D Mogłem fotkę zrobić, bo ładnie to wyglądało ;)

Edytowane przez Johny3
Link to post
Share on other sites
A jakiego mięsa używacie?

 

najczęściej polędwicy (bo jest miękka i żona najbardziej lubi ;) ), choć moim zdaniem są smaczniejsze kawałki krowy i na steki czy burgery kupuję rostbef i/lub goleń

 

PS niezły food porn się nam rozkręca

Link to post
Share on other sites

Ja tatar tylko jak najdzie mnie ochota i znajdę świeże mięcho. Inaczej nie kuszę losu, bo znajomego rzeźnika nie mam, a w marketach różnie bywa. 

 

I właśnie w wersji klasycznej, jak BIG - ogóreczek, cebulka, żółtko, pieprz, sól oraz nieco oliwy. No i pajda chleba. 
Mięso (polędwica) jednak mielone (zawsze na miejscu, nigdy od razu zmielone), o skrobaniu nie słyszałem.

  • Popieram 4
Link to post
Share on other sites

Ja robię tak.

 

Polędwica wołowa oczywiście siekana nigdy mielona. Jak nie mam zjawy na wywijanie nożem to wrzucam do termomixa i jest git*.  zmieszana z odrobina bardzo zimnej wody- dzięki temu mięso jest delikatne i puszyste. Oczywiście żółtko sól pieprz, drobno krojona cebulka i oliwa z oliwek. Reszta to już od dnia ale zwykle mam 2 zestawy:

 

grzybki w occie+ ogórek kiszony+ ogórek konserwowy

 

oliwki zielone+ prawdziwki marynowane +anchois (ta opcja jest chyba najlepsza na świecie)

 

* w tym wypadku jednak należy zapamiętać jedną bardzo ważną rzecz. Jeśli mięso siekacie w maszynie to zawsze trzeba dodać z 2-3 kostki lodu. W przeciwnym razie ciepło z silnika, a przede wszystkim z oporów tarcia (nóż o mięcho) może zdenaturalizować białko i mięso będzie suche wiurowate, a co za tym idzie- do wywalenia (a jak wiadomo polędwica do tanich nie należy (sic!)) 


Aaa czasem do wersji pierwszej dodaję utarty z solą i oliwą świeży lubczyk- mniam!

  • Popieram 4
Link to post
Share on other sites

Ja rzeźnika też nie mam, mam gorzej (sam muszę większość obrobić mięsa):P Mam znajomego (taki z tych po grobową deskę), którego ojciec, jest myśliwym :P No i we czwartki dostaje to zająca, to sarnę, to dzika, czasem jeszcze coś innego :P spora część idzie do zamrażalnika i jest na 7 dni mięso, a mała część idzie na Tatara.

Link to post
Share on other sites

Dobra kolejny mini przepisik na zdrową przekąskę :)

 

Ciasto jak na podpłomyki.Tylko minimalnie grubsze (jakieś max 2mm)

 

Formujemy małe pizze i opiekamy z 3-4 minuty w piekarniku (200°C)

Następnie wyciągamy i układamy na niego pokrojonego w plastry pomidora, posypujemy ziołami prowansalskimi.

Na górę kładziemy mozzarellę i parę liści świeżej bazylii.

Całość delikatnie solimy i polewamy oliwą z oliwek.

Do pieca: 200°C aż się ser zezłoci

Szamiemy póki ciepłe :)

 

http://i.imgur.com/0EgsYYq.jpg?1

 

Nie mam zdjęcia po wyjęciu... bo nie zdążyłem zrobić :)

  • Popieram 6
Link to post
Share on other sites

Rózga za brak fotek po wypieczeniu :)

Spód tylko z mąki razowej trudny do upieczenia jest Łatwo bardzo o zakalec, tym bardziej jeśli trochę grubsze ciasto się robi a z 2giej strony łatwo o suchar. Czemu nie dodajesz drożdży żadnych ?

Co do braku tłuszczu, mozarella light czy zwykła ? :)

Link to post
Share on other sites

Power Koktajl by dodo

 

 

Optimum Nutrition Gold Standard Whey Double Rich Chocolate (oczywiście to nie jest "must have", może być inna)

Jeden banan

Garść mrożonych owoców leśnych

Łyżeczka masła orzechowego

2 kostki lodu

Mleko (ok 50ml) i jogurt niskotluszczowy (4 duże łyżki)

Mikser 

 

 

Wszystko ląduje w mikserze, mieszamy do momentu otrzymania konsystencji milkshake  z McDonald-a. Koktajl jest bardzo sycący. 

  • Popieram 3
Link to post
Share on other sites

efekt trwającego "oberwania chmury", który skutecznie zniechęcił mnie do zakupów, a jakiś pseudo-obiad trzeba zjeść, czyli kuchnia typu przegląd lodówki

 

5 jaj ugotowanych na twardo/półtwardo, pokrojonych w grubą kostkę

kilka łyżek jogurtu typu greckiego/bałkańskiego

trochę sera feta

garść pokrojonej zielonej cebulki

garść poszatkowanej "zieleniny wszelakiej"

pieprz

 

jogurt utrzeć z fetą na jednolitą masę, wrzucić pozostałe składniki, zamieszać, zjadać

pewnie można by doprawić majonezem, ale się nie tykam nie licząc wyjątkowych sytuacji jak sałatka jarzywowo-warzynowa mojej mamy  :P

  • Popieram 2
Link to post
Share on other sites

To ja tez jeden z tych "szybkich" :)

 

Cycek z kury (1/2 na 2 ludzi)

sos sojowy

olej

przyprawy (papryka słodka, ostra; kolendra; kurkuma; sól;pieprz; curry;gorczyca;kmin mielony)

czosnek

tabaco

tymianek

"warzywka do dadowemu"* 

 

Cycka z kury kroimy na paski po ok 0,5 cm i marynujemy z przyprawami, małą łyżeczką oleju, łyżką sosu sojowego (jasnego) oraz solą, czosnkiem i tymiankiem.

 

Rozgrzewamy na patelni kolejną łyżeczkę oleju (najlepiej rzepakowy) i wrzucamy martwą kurę. Dodajemy warzywka.

Do smaku sól,pieprz, odrobina soku z cytryny, sosu sojowego i tabasco. Na koniec ze 2 ząbki czosnku.

 

Serwujemy z ryżem najlepiej brązowym bo najzdrowszy :D

 

http://i.imgur.com/7DaXql8.jpg?1

 

 

 

* takie warzywka to mega fajna sprawa na przyspieszenie gotowania. Co prawda trochę czasu na początku poświęcić trzeba ale ta jedna sobota w roku nas nie zbawi :)

 

5kg papryki

8kg pomidorów

1 cukinia na każde 2kg wsadu

sól

 

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Paprykę lekko grillujemy w  piekarniku. Na dno gara (sporego :D) wrzucamy 3 lyżki oleju pokrojone pomidory, paprykę i cukinię. Całość solimy i dusimy ok godzinę. Potem takie gorące do słoika zakręcić i do piekarnika na godzinkę.

 

Bajer tego jest taki, jak wiadomo przetwory najlepiej robić w sezonie- cena i smak. Dzięki temu takie warzywka nie dość że szybko się podgrzewa i dodaje do czegokolwiek to zamykają w sobie cały smak lata. Na zimowe obiadki coś wspaniałego :D

Wystarczy jakaś padlina, Bigi (ktoś ten zapasteryzowany słoik musi odkręcić :D ) i patelnia :)

  • Popieram 5
Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...