Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Oszczędzamy miejsce na dysku systemowym

Poradnik

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 sid vicious

sid vicious
  • Pan Przecinek

  • 11991 postów

Napisano 24 maj 2014 - 19:53

*
Popularny

Jak zaoszczędzić miejsce na dysku systemowym? Kilka prostych rozwiązań!
 
Pamiętaj, operacje te wykonujesz na własne ryzyko i mimo iż nic złego nie powinno się wydarzyć, ja nie ponoszę odpowiedzialności za potencjalne problemy.
 
Pagefile.sys / Plik wymiany
 
Plik systemowy używany w dość rzadkich sytuacjach, gdy wymagana jest dodatkowa przestrzeń pamięci RAM. 
Jeśli menedżer zasobów pamięci potrzebuje dodatkowej przestrzeni, a nie może zwolnić jej z aktualnie używanych zasobów RAM, bądź gdy informacje do przetworzenia nie mieszczą się w pamięci fizycznej.
Ogólnie mówiąc, dla każdego kto ma 8GB RAM (przy 4GB mogą się trafić bottlenecki), bezpiecznym jest pozbycie się tego pliku, bądź zmniejszenie go.
 
Potencjalne ryzyko: Notyfikacje o braku pamięci; brak zrzutu pamięci podczas BSODa (bo do tego też jest on wykorzystywany)
 
Jak go wyłączyć? (można też edytorem rejestru, ale kto zna takie sposoby nie będzie potrzebować takiego poradnika)
 
1. Zaawansowane Ustawienia Systemu 
-> karta Zaawansowane
2. Wydajność -> Ustawienia
-> karta Zaawansowane
3. Pamięć wirtualna -> Zmień
 
Aby wyłączyć ten plik:
zaznaczamy []Bez pliku stronicowania -> ustaw
Aby zredukować jego rozmiar:
zaznaczamy []Rozmiar niestandardowy -> ustaw

85BzM0T.jpg
 
Można dla świętego spokoju, ustawić sobie połowę totalnej pojemności naszej pamięci, choć osobiście nigdy nie miałem nieprzyjemności po całkowitym wyłączeniu.
Można również, przenieść cały plik na inny dysk (np. magazyn HDD) aby zwolnić miejsce na systemowym SSD.
 
 
Plik Hibernacji
 
Komputer w stanie hibernacji, zrzuca zapis pamięci do tego pliku, co pozwala na obudzenie komputera ze wszystkimi zapisami dokumentów, opcji, aplikacji tak jak były.
Dla osób które nie hibernują komputera, jest to więc plik zbędny.
 
Jak go wyłączyć?
Uruchamiamy wiersz poleceń (uruchom -> cmd) jako administrator (ppm -> uruchom jako administrator) i używamy jednej z komend.
 
Aby wyłączyć plik wpisujemy: powercfg -h off
Aby włączyć plik z powrotem: powercfg -h on
Aby zredukować jego rozmiar o połowę (najniższa akceptowalna przez windowsa wartość: powercfg -h -size 50
 
 
Co ponadto?
Dodatkowo, warto od czasu do czasu przeczyścić dysk standardowym, wbudowanym narzędziem - Oczyszczanie dysku.
 
W karcie "Wiecej opcji" widnieje możliwość oczyszczenia pola "Przywracanie systemu i kopie w tle".
Spowoduje to usunięcie starych punktów przywracania systemu, jeśli jeszcze takowe posiadamy.
 
Warto opróżnić kosz, oraz pamiętać o tym, że pliki na pulpicie czy w domyślnym folderze pobierań "Pobrane" również znajdują się na dysku systemowym.

Miłego zasypywania uzyskanych gigabajtów danymi! ;)

  • 12
Mini słowniczek poprawnej pisowni:w ogóle, przede wszystkim, poniekąd, na pewno, naprawdę, użytkować, wziąć, skąd, spróbuj, otóż, rzadki, żaden, wierzyć, krótko, obejrzeć, jest napisane (coś), pisze (ktoś), włączać, wyłączać, sprzedaż, póki, lepsze, w sumie, obudowa.
Moderator Globalny/Ekspert działu: Zestawy Komputerowe / GPU / Pełne zestawienie Ekspertów

#2 worm

worm
  • π

  • 10811 postów

Napisano 24 maj 2014 - 20:09

Myślę, że właściwie odnosi się to do posiadaczy dysków SSD. Dzisiaj praktycznie każdy, dysponuje co najmniej 500GB „talerzem" więc te parę giga chyba nie zrobi różnicy. Tak czy siak taki poradniczek się przyda :)


  • 0

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#3 sid vicious

sid vicious
  • Autor tematu
  • Pan Przecinek

  • 11991 postów

Napisano 24 maj 2014 - 20:11

No można łupnąć ze 15GB lekką ręką (pusty system minus powyższe - 20GB), więc uznałem, że w dobie Titanfalli i Wolfensteinów które ważą po 50GB, wszystko się przyda.


  • 0
Mini słowniczek poprawnej pisowni:w ogóle, przede wszystkim, poniekąd, na pewno, naprawdę, użytkować, wziąć, skąd, spróbuj, otóż, rzadki, żaden, wierzyć, krótko, obejrzeć, jest napisane (coś), pisze (ktoś), włączać, wyłączać, sprzedaż, póki, lepsze, w sumie, obudowa.
Moderator Globalny/Ekspert działu: Zestawy Komputerowe / GPU / Pełne zestawienie Ekspertów

#4 worm

worm
  • π

  • 10811 postów

Napisano 24 maj 2014 - 20:16

Jasne, zwłaszcza jak ktoś ma sporo na dysku i zaczyna robić się ciasno ;)


  • 0

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#5 RuLeR

RuLeR
  • iddqd

  • 1228 postów
  • 3DMark 06:

Napisano 31 maj 2014 - 18:07

powercfg -h -size 50 się przydało, pliku wymiany nie korzystam od paru lat :)


  • 0

Spoiler

#6 walker

walker
  • That made two of us

  • 1226 postów

Napisano 31 maj 2014 - 18:15

CCleaner nie zaszkodzi.

 

W punkcie drugim zaznaczamy wedle uznania. 'Windows Update' odchudzi folder winsxs. Całość, w zależności od ilości zainstalowanych aktualizacji i programów może zwolnić 2-5GB

 

SdS7stc.jpg

 

Gdy odchudzamy systemową partycję warto poprzenosić z niej foldery muzyki/zdjęć/filmów.


  • 0

ASUS GL502VM • i7-7700HQ • GTX1060 6GB • 120Hz G-Sync AHVA • 16GB DDR4 2400 • Plextor M8PeGN 512GB • Crucial MX300 750GB

G602 • MM300 • SOMIC V2


#7 GRAABI

GRAABI
  • Maniak

  • 6889 postów

Napisano 31 maj 2014 - 18:17

Czy zmniejszenie pamięci wirtualnej wpłynie w jakiś sposób na wydajność?

Pytam,bo ostatnio sobie trochę jej dodałem :menda:


  • 0

#8 sid vicious

sid vicious
  • Autor tematu
  • Pan Przecinek

  • 11991 postów

Napisano 31 maj 2014 - 18:21

U Ciebie (2GB DDR2 RAM) może wpłynąć pozytywnie. Czyli dobrze zrobiłeś.


  • 0
Mini słowniczek poprawnej pisowni:w ogóle, przede wszystkim, poniekąd, na pewno, naprawdę, użytkować, wziąć, skąd, spróbuj, otóż, rzadki, żaden, wierzyć, krótko, obejrzeć, jest napisane (coś), pisze (ktoś), włączać, wyłączać, sprzedaż, póki, lepsze, w sumie, obudowa.
Moderator Globalny/Ekspert działu: Zestawy Komputerowe / GPU / Pełne zestawienie Ekspertów

#9 GRAABI

GRAABI
  • Maniak

  • 6889 postów

Napisano 31 maj 2014 - 18:22

Początkowo miałem ustawione 3055Mb zmieniłem na 5000 MB,różnic wielkich nie odczułem,ale niech tak zostanie :)

 

Co do oszczędzania miejsca na dysku to pamiętam,że MS Outlook nawet jeśli z niego nie korzystamy (tak jak to wygląda w moim przypadku ) tworzy sobie plik ( bodajże Outlook.pst),który zajmuje kilka Gb miejsca (u mnie było to prawie 10 Gb)

Co prawda bez niego nie możemy używać z programu ( wywala okienko,żeby wskazać jego lokalizację/ponownie go utworzyć),ale jeśli ktoś z niego nie korzysta może zaoszczędzić trochę miejsca :)

 

Również pozbycie się starych punktów przywracania zwiększy nam ilość miejsca :)


Użytkownik GRAABI edytował ten post 31 maj 2014 - 18:28

  • 0

#10 walker

walker
  • That made two of us

  • 1226 postów

Napisano 31 maj 2014 - 18:24

W takim wypadku, gdy zacznie brakować pamięci fizycznej system wyświetli nam komunikat:

 

A7yg51p.jpg

 

I jeśli nie zastosujemy się do zaleceń, programy mogą przestać odpowiadać, a w szczególnych przypadkach system zabije procesy pochłaniające najwięcej pamięci.

 

Nawet 8GB ramu to często za mało aby móc w spokoju działać bez pagefile.


  • 0

ASUS GL502VM • i7-7700HQ • GTX1060 6GB • 120Hz G-Sync AHVA • 16GB DDR4 2400 • Plextor M8PeGN 512GB • Crucial MX300 750GB

G602 • MM300 • SOMIC V2


#11 sid vicious

sid vicious
  • Autor tematu
  • Pan Przecinek

  • 11991 postów

Napisano 31 maj 2014 - 18:24

A no powiększanie z dużego wiadra zapasowego na jeszcze większe może mieć mało racji bytu, ale z pewnością unikaj pomniejszania :P

Traktuj to tak - 2GB fizycznego się zapcha, to trzeba mieć z czego korzystać i wtedy czerpie z tego co sobie dopisałeś. Na Twoje warunki i zapotrzebowania (wróżę z kuli) 3GB brzmi wystarczająco.


  • 0
Mini słowniczek poprawnej pisowni:w ogóle, przede wszystkim, poniekąd, na pewno, naprawdę, użytkować, wziąć, skąd, spróbuj, otóż, rzadki, żaden, wierzyć, krótko, obejrzeć, jest napisane (coś), pisze (ktoś), włączać, wyłączać, sprzedaż, póki, lepsze, w sumie, obudowa.
Moderator Globalny/Ekspert działu: Zestawy Komputerowe / GPU / Pełne zestawienie Ekspertów

#12 kubas246

kubas246
  • Nałogowiec

  • 1507 postów

Napisano 31 maj 2014 - 20:05

Super z 20GB wolnego do 33GB w kilka chwil :D BTW Sid można prosić o link do tapetki?


  • 0

i5 8600k + Macho Rev.B | RTX2070 Armor | ASRock Z370 Extreme 4 | G.Skill 2x8GB 3600MHz CL15 | Plextor M8Pe 512GB | Toshiba P300 1TB | Corsair RM750X | Meshify C TG
LG 32GK850G
AKG550 + Creative G5 + ModMic v4
CM MK750 MX Red + Logitech G703


#13 RuLeR

RuLeR
  • iddqd

  • 1228 postów
  • 3DMark 06:

Napisano 01 czerwiec 2014 - 00:04

Oczyszczanie WinSxS

 

Sprawdzenie, czy potrzeba:
Dism.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore

 

Jak potrzeba to:

Dism.exe /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup


  • 0

Spoiler

#14 sid vicious

sid vicious
  • Autor tematu
  • Pan Przecinek

  • 11991 postów

Napisano 01 czerwiec 2014 - 08:02

O ile się nie mylę, ten sposób działa tylko na Win 8.1.


  • 0
Mini słowniczek poprawnej pisowni:w ogóle, przede wszystkim, poniekąd, na pewno, naprawdę, użytkować, wziąć, skąd, spróbuj, otóż, rzadki, żaden, wierzyć, krótko, obejrzeć, jest napisane (coś), pisze (ktoś), włączać, wyłączać, sprzedaż, póki, lepsze, w sumie, obudowa.
Moderator Globalny/Ekspert działu: Zestawy Komputerowe / GPU / Pełne zestawienie Ekspertów

#15 kubas246

kubas246
  • Nałogowiec

  • 1507 postów

Napisano 02 czerwiec 2014 - 19:39

Hmmm... dziwna sprawa. Od wyłączenia pamięci wirtualnej co pewien czas wywala mi komunikat o brakującej pamięci. Wszystko ok, ale z tego co widzę to mam wtedy zajęte poniżej 4GB, a ramu mam 6GB.


  • 0

i5 8600k + Macho Rev.B | RTX2070 Armor | ASRock Z370 Extreme 4 | G.Skill 2x8GB 3600MHz CL15 | Plextor M8Pe 512GB | Toshiba P300 1TB | Corsair RM750X | Meshify C TG
LG 32GK850G
AKG550 + Creative G5 + ModMic v4
CM MK750 MX Red + Logitech G703


#16 sid vicious

sid vicious
  • Autor tematu
  • Pan Przecinek

  • 11991 postów

Napisano 02 czerwiec 2014 - 19:46

Pewnie krzyczy z powodu pliku wymiany (pagefile.sys). Jak masz tam ustawione? "Bez pliku stronicowania" czy ustawiłeś manualnie na coś innego/mniejszego?


  • 0
Mini słowniczek poprawnej pisowni:w ogóle, przede wszystkim, poniekąd, na pewno, naprawdę, użytkować, wziąć, skąd, spróbuj, otóż, rzadki, żaden, wierzyć, krótko, obejrzeć, jest napisane (coś), pisze (ktoś), włączać, wyłączać, sprzedaż, póki, lepsze, w sumie, obudowa.
Moderator Globalny/Ekspert działu: Zestawy Komputerowe / GPU / Pełne zestawienie Ekspertów

#17 kubas246

kubas246
  • Nałogowiec

  • 1507 postów

Napisano 03 czerwiec 2014 - 16:40

Ustawiłem 1GB, dlaczego jednak krzyczy o za mało pamięci jeśli mam jeszcze ~2GB wolne?


  • 0

i5 8600k + Macho Rev.B | RTX2070 Armor | ASRock Z370 Extreme 4 | G.Skill 2x8GB 3600MHz CL15 | Plextor M8Pe 512GB | Toshiba P300 1TB | Corsair RM750X | Meshify C TG
LG 32GK850G
AKG550 + Creative G5 + ModMic v4
CM MK750 MX Red + Logitech G703


#18 sid vicious

sid vicious
  • Autor tematu
  • Pan Przecinek

  • 11991 postów

Napisano 03 czerwiec 2014 - 16:42

Alarmuje bo ma mało miejsca na Pagefile, a nie na RAM. Sprawdź to w łatwy sposób, wyłącz na chwilę całkowicie Pagefile i zobacz czy wtedy wyskakuje ten komunikat.

 


  • 0
Mini słowniczek poprawnej pisowni:w ogóle, przede wszystkim, poniekąd, na pewno, naprawdę, użytkować, wziąć, skąd, spróbuj, otóż, rzadki, żaden, wierzyć, krótko, obejrzeć, jest napisane (coś), pisze (ktoś), włączać, wyłączać, sprzedaż, póki, lepsze, w sumie, obudowa.
Moderator Globalny/Ekspert działu: Zestawy Komputerowe / GPU / Pełne zestawienie Ekspertów

#19 Atak_Snajpera

Atak_Snajpera
  • Amator

  • 44 postów

Napisano 04 czerwiec 2014 - 11:05

W poradniku zabraklo kompresji ntfs. Ja mam ustawiona kompresje na

PROGRAM FILES
PROGRAM FILES (X86)
PROGRAM DATA (ukryty folder)
WINDOWS
APPDATA (ukryty folder)

oraz na
folder dropboxa.

Dzieki tej kompresji udalo mi sie odzyskac az 10 gb. Dla osoby z 112 gb ssd to prawie 10 procent extra.
  • 0

#20 worm

worm
  • π

  • 10811 postów

Napisano 04 czerwiec 2014 - 11:21

udalo mi sie odzyskac az 10 gb

ok, a jak z wydajnością ?


  • 0

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Poradnik

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych