Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

WDC1000GB i Seagate 500GB / wolne działanie / prośba o diagnozę

WDC Seagate dysk wolno działa znika 100gb 500gb

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 indecorum

indecorum
  • Amator

  • 38 postów

Napisano 22 luty 2014 - 12:33

Witam, od kilku dni mam problem z dyskami.

Dysk WDC1000GB - czasem słychać jak pracuje i zaczyna się przycinka choć nic nie jest uruchomione na komputerze co wymagało by takiej pracy dysku. Ostatnio też pojawił się dziwny błąd w stylu: Low memory space... please exit programs... nie pamiętam dokładnie jednak komputer prawie nie reagował i znikneły nagle wszystkie nazwy i podpisy plików na dyskach, poprostu było tam biało ale ikonki było widać. Oczywiście miejsca na dysku nie brakuje więc nie mam pojęcia co to było. Następnie miałem problem z wywaleniem jednego pliku z pulpitu i dopiero pomógł Unlocker.

Dysk Seagate 500GB - czasami znika i trzeba ponownie uruchomiuć komputer oraz dość wolno działa.

Przesyłam skriny z HD Tune i proszę o rady i diagnozę :)

 

jrentk.jpg

 

2vvo1ky.jpg

 


  • 0

#2 Warren1987

Warren1987
  • ♫ ♪ ♫...Do The Evolution???...♪ ♫ ♪

  • 1986 postów

Napisano 22 luty 2014 - 12:49

Odnośnie tego dysku 1TB to posprawdzaj dokładnie kabelek SATA - może jest źle dociśnięty a może uszkodzony i trzeba go wymienić. Te ostrzeżenie które tam Ci wyświetla dotyczy właśnie takich problemów z transmisją danych czego powodem może być problem z kabelkiem, ewentualnie z kontrolerem. 

 

Odnośnie 500 GB - są relokacje - zrób w tym programie pełny error scan tego dysku i wrzuć tutaj. Sprawdź również podłączenie tego dysku bo również wyświetla ostrzeżenie takie jak w przypadku tego dysku 1 TB. 

 

Sprawdź czy sterowniki kontrolerów SATA są najnowsze, spróbuj w menadżerze urządzeń je aktualizować, a jeśli się nie da to sprawdź na stronie producenta płyty głównej, ściąg je sobie i zainstaluj. 


  • 1

Intel i5 4790 @ 3,6 GHz, Raijintek Aidos, MSI H87-G43, XFX R9 390 8GB

A-DATA 4x4GB XPG 1600 MHz, ADATA SU800 256GB, WD Caviar Blue 1TB, Seagate Barraqcuda 1TB & 2TB

Zalman Z3, Tacens Valeo V 800W 80+ Silver, AOC G2460VQ6

Logitech G402 Hyperion Fury, Gigabyte K7 Force

Gigabyte MP100, Sharkoon Skiller SGH2


#3 indecorum

indecorum
  • Autor tematu
  • Amator

  • 38 postów

Napisano 22 luty 2014 - 14:37

Odnośnie tego dysku 1TB to posprawdzaj dokładnie kabelek SATA - może jest źle dociśnięty a może uszkodzony i trzeba go wymienić. Te ostrzeżenie które tam Ci wyświetla dotyczy właśnie takich problemów z transmisją danych czego powodem może być problem z kabelkiem, ewentualnie z kontrolerem. 

 

Odnośnie 500 GB - są relokacje - zrób w tym programie pełny error scan tego dysku i wrzuć tutaj. Sprawdź również podłączenie tego dysku bo również wyświetla ostrzeżenie takie jak w przypadku tego dysku 1 TB. 

 

Sprawdź czy sterowniki kontrolerów SATA są najnowsze, spróbuj w menadżerze urządzeń je aktualizować, a jeśli się nie da to sprawdź na stronie producenta płyty głównej, ściąg je sobie i zainstaluj. 

HD Tune Pro: ST3500418AS Error Scan

Scanned data   : 499 gB
Damaged Blocks : 0.0 %
Elapsed Time   : 1:21:12
 

90szue.png


  • 0

#4 Warren1987

Warren1987
  • ♫ ♪ ♫...Do The Evolution???...♪ ♫ ♪

  • 1986 postów

Napisano 22 luty 2014 - 20:51

Bad sectorów nie ma także dobrze, ale obserwuj czy coś się będzie zmieniać na gorsze i nie będą się pojawiać inne błędy. Możesz też skorzystać z programu MHDD i zrobić Erase Delays który powinien wyeliminować te relokacje. 


  • 0

Intel i5 4790 @ 3,6 GHz, Raijintek Aidos, MSI H87-G43, XFX R9 390 8GB

A-DATA 4x4GB XPG 1600 MHz, ADATA SU800 256GB, WD Caviar Blue 1TB, Seagate Barraqcuda 1TB & 2TB

Zalman Z3, Tacens Valeo V 800W 80+ Silver, AOC G2460VQ6

Logitech G402 Hyperion Fury, Gigabyte K7 Force

Gigabyte MP100, Sharkoon Skiller SGH2


#5 indecorum

indecorum
  • Autor tematu
  • Amator

  • 38 postów

Napisano 12 kwiecień 2014 - 13:24

Niby dysk dzialal normalnie przez jakis czas a tu dzis taki myk. Wie ktos o co chodzi i dlaczego tak zwalnia?

 

124igwk.jpg


  • 0

#6 Slawlos

Slawlos
  • Gaduła

  • 427 postów

Napisano 12 kwiecień 2014 - 17:22

A gdybyś tak całkiem odpiął ten dysk 500GB dalej to wszystko tak wolno chodzi ?


  • 0

#7 MasterBarti

MasterBarti
  • Maniak

  • 3990 postów
  • 3DMark 06:35526 http://www.3dmark.com/3dm06/17662067

Napisano 12 kwiecień 2014 - 21:10

W MHDD sprawdź czas odczytu sektorów. Jeśli będą bardzo wysokie, to dysk już kończy żywot. Gdzieś na forum był tutorial co i jak.


  • 0

CPU i5-4690k @4,5 a na nim Scythe Mugen 2, MOBO MSI Z97-G43, GPU Sapphire Tri-X OC R9-290 (N.Ed.) RAM 2x4GB Kingston HyperX Beast @2600 cl11, HDD WD3200AAKS, PSU OCZ StealthXStream 2 600W, LCD GW2760HM, AUDIO Logitech z-5500


#8 indecorum

indecorum
  • Autor tematu
  • Amator

  • 38 postów

Napisano 13 kwiecień 2014 - 12:42

A gdybyś tak całkiem odpiął ten dysk 500GB dalej to wszystko tak wolno chodzi ?

odpialem juz dawno bo komp sie z nim zaczal zawieszac

 

W MHDD sprawdź czas odczytu sektorów. Jeśli będą bardzo wysokie, to dysk już kończy żywot. Gdzieś na forum był tutorial co i jak.

zrobilem defragmentacje i zaczelo lepiej dzialac jednak dalej czasmi sie mu zdazaja chwilowe spadki odeczytu plikow


  • 0

#9 Warren1987

Warren1987
  • ♫ ♪ ♫...Do The Evolution???...♪ ♫ ♪

  • 1986 postów

Napisano 13 kwiecień 2014 - 13:51

Wyskoczyły jakieś nowe błędy w SAMRT??


  • 0

Intel i5 4790 @ 3,6 GHz, Raijintek Aidos, MSI H87-G43, XFX R9 390 8GB

A-DATA 4x4GB XPG 1600 MHz, ADATA SU800 256GB, WD Caviar Blue 1TB, Seagate Barraqcuda 1TB & 2TB

Zalman Z3, Tacens Valeo V 800W 80+ Silver, AOC G2460VQ6

Logitech G402 Hyperion Fury, Gigabyte K7 Force

Gigabyte MP100, Sharkoon Skiller SGH2






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: WDC, Seagate, dysk, wolno, działa, znika, 100gb, 500gb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych