Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nie wiem czy zasilacz jest sprawny

Tagan Akyga Używany

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ledaa

Ledaa
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 06 luty 2014 - 22:17

Witam wszystkich!

Niedawno w trakcie grania wyłączył mi się komputer. Ponieważ problem się powtórzył zacząłem szukać sprawcy. Padło na zasilacz.

 

Mój komputer to:
MSI 760GM-P33
AMD Phenom II x4 840
NVidia Gt 430
Creative X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
Seagate 1 Tb
2 x 4 Gb RAM
Samsung DVD-ROM
Akyga LPK12-23 420W

 

Jak widzicie nie jest to górna półka. Wcześniej nie zdawałem sobie z tego sprawy. Po kilku godzinach internetowej lektury uznałem, że czym prędzej muszę wymienić Akygę na coś solidnego. Ponieważ planuję zakup wydajnej grafiki i dołożenie drugiego dysku, moje myśli zaczęły krążyć wokół modeli o mocy 500-550W. Niestety, planowane wydatki to perspektywa wiosny a zasilacz potrzebny jest mi już. Uznałem zatem, że podejmę ryzyko i taniej kupię sprawną używkę. Mój wybór padł na Tagana TG500-U26. Opierałem się na licznych opiniach, absolutnie pozytywnych. Zaryzykowałem, bo sprzęt używany choć wg sprzedającego 100% sprawny. Dziś jestem głupi i nie mam pojęcia czy nie wlazłem w maliny. Ale po kolei. Posługując się instrukcjami, wymontowałem starą Akygę. Zainstalowałem i podłączyłem Tagana. Po włączeniu, zasilacz odezwał się nierównymi, szarpanymi obrotami. Zaczął też w tym samym rytmie błyskać. Wyglądało to tak, jakby miał bardzo mało prądu. Wystraszony odłączyłem wszystko. Na drugi dzień znowu wg instrukcji, bez komputera, połączyłem zworką piny zielony i czarny i... pięęęknie się włączył. Obroty cichutkie, błękitne światło i wszystko równiutko, stabilnie. Super! Od nowa robię instalację, podłączam. Po uruchomieniu w komputerze (bez peryferiów zewnętrznych- w środku wszystko), znowu się pięknie włączył! Wentylator procka, karty, dysk, panel LCD. Wszystko normalnie działało. Ucieszony wyłączyłem, zamknąłem obudowę i przeniosłem do innego pokoju, gdzie postawiłem na stałą półkę. Po podpięciu monitora i reszty, włączam i... NIC! Zero! zupełnie tak, jakby nie było prądu. Kolejny demontaż, walka z godzinę układanym hektarem kabli (mogłem szukać modularnego) i sięgnąłem zrozpaczony po tandetnego staruszka. Tu kabelki cienkie i liche, mało ich. Podłączyłe wszystko w parę sekund. Natychmiast zadziałał. Teraz przynudzam Wam napędzany Akygą a dumny, high-endowy Tagan leży samotnie na półce. Sam nie wiem czy żywy, choć ponownie spróbowałem zworki i chodzi! Zupełnie jakby się ze mną drażnił. Napiszcie, poradźcie. Przecież gdyby był konflikt z moją np płytą wtedy by się wogóle nie włączył. Na logikę biorąc, zachował się tak, jakby zewnętrzne peryferia stanowiły dla niego zbyt duże obciążenie. Tymczasem trzy razy lżejsza Akyga ciągnie aż miło! Zgłupiałem, nic nie rozumiem. Pomocy!

 


Może jestem za głupi do tego zasilacza, może mam jakiś problem w komputerze i Tagan uruchamia jakieś własne zabezpieczenie a prosta Akyga ma to w nosie... A może, przeglądałem rozmaite fora i wpadły mi dwie sugestie. 1- uziemienie. Tagan ma kabel uziemienia a ja go nie pprzymocowałem. Może ten fakt spowodował uruchomienie jakiegoś zabezpieczenia? Choć jak pisałem wyżej, raz w obudowie się włączył...
2- Ponoć możliwe jest, że używany zasilacz test bez obciążenia, ze spinaczem przechodzi i odpala ale w wyniku wyeksploatowania elektroniki ma zbyt słabe parametry żeby pociągnąć peryferia. Niestety nie znam się na tym więc nie wiem ile w tym prawdy. Nie posiadam mierników. Próbę uziemienia przeprowadzę może w weekend choć nie wiem czy ma sens. Wkurza mnie to, że naczęściej doradzany test sinacza-zworki, wykazuje pełną sprawność. Budę ze wszystkim ciągnie rachityczna Akyga. Może przyszła pora żeby zweryfikować czarną listę?


  • 0

#2 christophorus1

christophorus1
  • Gaduła

  • 414 postów

Napisano 06 luty 2014 - 22:33

A może nie masz bolca w gniazdku podłączonego...

Albo po drodze gniazdko zasilacz zastosowałeś jakiś przedłużacz bez bolca


Użytkownik christophorus1 edytował ten post 06 luty 2014 - 22:34

  • 0

i7- 2600, Gigabyte GA-H61M-D2-B3, 2x4Gb Ram 1333, msi gtx 1060 6 gb


#3 olo163

olo163
  • Maniak

  • 3030 postów
  • Miejscowość:Toruń

Napisano 06 luty 2014 - 22:42

Moim zdaniem zasilacz uszkodzony. Bez miernika to nic nie sprawdzisz a w pierwszej kolejnosci sprawdzilbym napiecia na poszczegolnych liniach 3.3 ; 5 ; 12 volt.
  • 0

Intel Xeon E3-1246V3 3.5 GHz / SilentiunPC Fera 2 HE1224 / AsRock H81M / 2x Kingston HyperX Blu 4GB DDR3 1600MHz / Asus STRIX-GTX950-DC2-2GD5-GAMING @1126/bost1391/6998 / Adata SP 920 256GB + Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM 64MB + Samsung HD502HJ 500GB 7200RPM SATAII 16MB / BQ DarkPower Pro P7 550W / ModeCom Feel-V Silver

 


#4 Ledaa

Ledaa
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 12 luty 2014 - 15:49

Dzięki za informacje. Zawiozę zasilacz do elektronika, zobaczymy co mu wyjdzie. Jak będę miał wynik pomiarów napiszę.

Pozdrawiam.


Witam. Odebrałem zailacz od elektronika który poinformował mnie, że "poszła mała przetwornica". Dodał, że jego zdaniem naprawa nie ma sensu bo może się okazać, że "dalej wszystko mogło pójść lawinowo". Teraz pozostaje mi jedynie kontakt ze sprzedawcą.


  • 0

#5 Tycha

Tycha
  • Miłośnik kosiarek

  • 4729 postów
  • Miejscowość:3City

Napisano 12 luty 2014 - 16:08

Ten "zasilacz" i tak powinien być wcześniej wymieniony.


  • 0

Education is important, but racing is importanter.


#6 Lukson

Lukson
  • Naprawiacz sprzętu Logitech.

  • 3713 postów
  • GG:8559772
  • Miejscowość:Cała Polska
  • 3DMark 06:16105 / 29922

Napisano 12 luty 2014 - 16:15

Akurat Tagany to taki trochę lepszy chinol. Dawno temu seria U25 trzymała jeszcze poziom ale te nowsze...
  • 0

#7 Tycha

Tycha
  • Miłośnik kosiarek

  • 4729 postów
  • Miejscowość:3City

Napisano 12 luty 2014 - 16:19

Miałem na myśli Akygę. Dopiero po chwili sobie przypomniałem, że tu chodzi o tego Tagana. :P


  • 0

Education is important, but racing is importanter.


#8 Ledaa

Ledaa
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 12 luty 2014 - 16:39

Wnioski dla mnie są jasne. Nigdy więcej używki z serwisu aukcyjnego. A'propos, jaki zasilacz (kompromis ceny i jakości) możecie mi polecić? Czy najtańszy warty grzechu modularny będzie dużo droższy?


  • 0

#9 Tycha

Tycha
  • Miłośnik kosiarek

  • 4729 postów
  • Miejscowość:3City

Napisano 12 luty 2014 - 16:41

Masz jakiś określony budżet?


  • 0

Education is important, but racing is importanter.


#10 Ledaa

Ledaa
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 12 luty 2014 - 16:51

Niestety niewielki (na razie), - max 200 pln. W kwietniu będzie lepiej dlatego planuję nową, mocniejszą grafikę i drugi HD.


  • 0

#11 Tycha

Tycha
  • Miłośnik kosiarek

  • 4729 postów
  • Miejscowość:3City

Napisano 12 luty 2014 - 17:01

TT Smart SE 530W - http://www.morele.ne...0mpcbeu-549804/

Konstrukcja CWT, niezły elektrycznie, modularny. ;)


  • 0

Education is important, but racing is importanter.


#12 Ledaa

Ledaa
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 12 luty 2014 - 17:17

Dzięki. Też o nim pomyślałem. Na znanym portalu cenowym ma bardzo dobre opinie. Poza tym kusi mnie jego modularność.


  • 0

#13 Ledaa

Ledaa
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 22 luty 2014 - 16:25

Jak to dobrze, że nie zamknąłem tematu. Wybaczcie zatem, że do niego wrócę ale dzisiaj załamałem się totalnie. Zgodnie z sugestią kupiłem Thermaltake'a. Radośnie odebrałem paczkę, nacieszyłem oczy i przystąpiłem do montażu. Po dokładnym sprawdzeniu poprawności wszystkich połączeń, właczyłem. Usłyszałem dwa dość głośne strzały (jak kapiszony) i... wyłączył się korek. Zamarłem. Kosmicznie wściekły i tęgo wystraszony, odpiąłem i wymontowałem markowy szmelc i z powrotem zainstalowałem starą, tandetną i słabiutką Akygę. Z duszą na ramieniu włączyłem komp i... ulga. Wszystko działa. Nic się nie spaliło. Nie jestem elektronikiem ale nie uważam się za durnia. Dwa markowe zasilacze pod rząd sugerują problem z kompem. Ale do jasnej ciasnej marna Akyga ma to w nosie i udowadnia, że z kompem wszystko OK! Opadły mi ręce, odeszła ochota do modyfikacji. Nie wiem czy nowy zasilacz jest jeszcze sprawny. Po "strzałach" czuć był ledwo wyczuwalny smrodek. Niby nic ale jednak. Teraz piszę na niezawodnej, najlepszej choć niedocenianej Akydze. Thermaltake starannie zapakowałem do kartonu i wrzuciłem na najgłębszą półkę. Mam już w nosie zasilacze. Co mi z długiej gwarancji? Najpierw musiałbym na własny koszt wysłać paczkę (pewnie do sklepu) a potem diabli wiedzą ile czekać na naprawę i odesłanie. Na koniec...dwa strzały i wywalony korek. Na razie nie wiem co mam robić. Przeglądać internet mogę. Akyga toleruje małe obciążenia a nawet jak mi znowu wyłączy komp przy grze lub konwersji, to jak dla mnie i tak jest bez porównania lepszym zasilaczem niż drogie, przereklamowane Tagany i Thermaltake'i. Na koniec, po tej rewolucyjnej choć smutnej refleksji proszę Was bardzo, napiszcie. Może jednak coś jest nie tak z moją logiką i może to ja lub mój komputer stanowimy problem?


  • 0

#14 Mrozinho

Mrozinho
  • rowzór

  • 6561 postów
  • GG:629496

Napisano 22 luty 2014 - 16:38

Przy wybuchach pojawił się dym?

Masz w pełni sprawną instalację elektryczną w domu?


  • 0

#15 Ledaa

Ledaa
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 22 luty 2014 - 16:43

Nie było dymu, tylko lekki, ledwo wyczuwalny zapach taki jak np z rozgrzanego radia czy tv starego typu. Instalacja jest ok. Komp jest podpięty za pośrednictwem listwy antyprzepięciowej do uziemionego gniazdka. Jestem załamany.


Użytkownik Ledaa edytował ten post 22 luty 2014 - 17:13

  • 0

#16 Lukson

Lukson
  • Naprawiacz sprzętu Logitech.

  • 3713 postów
  • GG:8559772
  • Miejscowość:Cała Polska
  • 3DMark 06:16105 / 29922

Napisano 22 luty 2014 - 22:39

Takie uszkodzenie sugeruje upalenie aPFC w zasilaczu.

TT SE to taki sam wynalazek jak Deus. Czajna pełną parą.


  • 0

#17 mrama

mrama
  • Bywalec

  • 127 postów

Napisano 23 luty 2014 - 05:39

TT SE to taki sam wynalazek jak Deus.

Możesz rozwinąć ?


  • 0

#18 Ledaa

Ledaa
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 23 luty 2014 - 22:21

Ok. PFC. Gdzieś wyczytałem, że taki głośny strzał wydaje kondensator kiedy trafia go szlag. Tylko poradźcie mi co ja tereaz mogę zrobić. Wiem, TT odesłać do sklepu na naprawę gwarancyjną i będę miał co najmniej miesiąc aby kupić nowy komputer i podłączyć go do sieci w innym domu. Jasne sęk w tym, że nie bardzo mnie na takie rozwiązanie stać. Oczywiście nie jest źle. Niezawodna (do pewnego stopnia) Akyga pozwala mi obsługiwać pocztę i przeglądać internet. Jest tylko jedno małe ale. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego komp wywala w kosmos dwóch markowych twardzieli a rozparta na czarnej liście, słabowita Chinka żyje i nie narzeka. Przecież jeżeli oleję gwarancję (czas i koszt wysyłki=bzdura), zawiozę do serwisu komputerowego w moim mieście i chłopaki naprawią, to będę się bał go podłączyć. Po co, żeby znowu strzelił? Co do stu diabłów rozwala znakomite zasilacze i dlaczego nie rusza tandety? To jest po prostu nielogiczne! Kolega Lukson pisze o upaleniu PFC. Dobra, ale dlaczego?


  • 0

#19 Lukson

Lukson
  • Naprawiacz sprzętu Logitech.

  • 3713 postów
  • GG:8559772
  • Miejscowość:Cała Polska
  • 3DMark 06:16105 / 29922

Napisano 23 luty 2014 - 22:31

@Up

 

Nie wiem dlaczego. Mam Tagana z aPFC bez aPFC bo oryginalne odparowało po 5 minutach od podłączenia kompa do gniazdka.

 

Gdzie kupowałeś tego TT?


  • 0

#20 Ledaa

Ledaa
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 23 luty 2014 - 23:18

TT pochodzi z dystrybucji Alsena kupiony w Arso. Czyżbyś chciał mi powiedzieć, że mój zasilacz może być sprawny? W porządku. Rozumiem, że bez tego PFC można żyć (jeżeli to to) ale w dalszym ciągu męczy mnie zagadka - dlaczego to strzeliło? Tak na marginesie rozumiem, że Twój Tagan hula bez tego PFC?


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Tagan, Akyga, Używany

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych