Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z kartą GTX560ti OC utrata sterowników + zawieszanie się

gtx 560 ti oc

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 iguane

iguane
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 20 styczeń 2014 - 08:42

Witam,

 

jak w temacie mam ostatnio bardzo problemy z moją kartą graficzną (tak mi się przynajmiej wydaje).
Od jakiegoś czasu wyskakuje mi komunikat "nvidia sterownik przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność"
Oprócz tego od czasu do czasu zawiesza mi się komputer na parę sekund około pięciu lub całkowicie nie mogę nic zrobić i  wtedy pomaga jedynie przycisk zasilania. Dzieje się tak naprzykład gdzy przeglądam strony www. Co dziwne podczas grania nie spotkałem takiego problemu.

 

Procesor: Intel i5-2500 k 3,4 GHz
Płyta: ASRock P67 Pro3
Karta: MSI GTX 560Ti/OC 1.0 GB
RAM: Goodram 8 GB DDR3-1600 Kit
HDD: 500 GB WD
Zasilacz: OCZ ModXStream-Pro 600 W
Chłodzenie: SCYTHE MUGEN 3
Obudowa: Cooler Master Elite

 

za pomoc z góry dzięki.

PS. przeszukiwałem forum ale nie znalazłem podobnego tematu. Jeżeli jest to proszę o linka


  • 0

#2 Lucky87

Lucky87
  • Gaduła

  • 256 postów

Napisano 20 styczeń 2014 - 11:00

Na początek sprobuj jeszcze raz zainstalować sterowniki, odinstaluj obecne i sciągnij najnowsze z strony nvdia.


  • 0

#3 nad30

nad30
  • Gaduła

  • 462 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 20 styczeń 2014 - 11:11

Nie wiem dla czego ale ja bym proponował przetestowanie pamięci komendą  " mdsched " ,wpisujesz w wyszukaj. Test potrwa z 10 min. Jak nic nie znajdzie to chociaż wyeliminujesz winę pamięci ram


  • 0

#4 randallandhopkirk

randallandhopkirk
  • Entuzjasta

  • 580 postów

Napisano 20 styczeń 2014 - 11:31

Ja tak miałem z kartami GTX460 OC2, winne były nowe sterowniki, tylko na 314.22 karty działy w miarę poprawnie. Na innych występowały różne problemy - właśnie najczęściej w przeglądarkach albo na samym pulpicie, gry i benchmarki chodziły bez problemu.


  • 0

#5 Damianos1

Damianos1
  • Gaduła

  • 334 postów

Napisano 20 styczeń 2014 - 11:38

Ja tak mialem gdy przesadzilem z OC. Kreciles ja? Zbij jej troche zegary i zobacz co bedzie.
  • 0

#6 trybcio86

trybcio86
  • Nałogowiec

  • 1815 postów
  • Miejscowość:Andrychów

Napisano 20 styczeń 2014 - 12:23

jest to wersja O/C karty wiec moze to byc spowodowane temperatura( karta podczas przegrzania traci stabilnosci i wywala sterownik), zlymi sterownikami ( sprobuj nowsza wersje sterow ewentualnie starsza gdy sterowniki sa najnowsze), podkrecaniem jesli to popelniles :)


Podobnie z zawieszaniem sie przegladarki mialem przez jave kiedys i dlgo dochodzilem do tego czym to jest bo pokazywaly sie bsody gdy tylko wlaczylem przegladarke :)


  • 0

CPU - i5 2500k 4.7GHZ Cooler -Thermalright Macho HR-02 rev.A, MOBO - Asrock p67 pro3, RAM - Crucial 8Gb, GPU - Gtx 960, PSU - Corsair TX650, HDD 1- WD Green 1 Tb,HDD 2- WD Green 1 Tb, SSD1 Adata su650 240Gb,SSD2 Goodram CL100 240 Gb, CASE - Cooler Master MB511 , MONITOR - LG IPS224, SYSTEM - WINDOWS 10 64 Bit

 


#7 iguane

iguane
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 20 styczeń 2014 - 14:41

mdsched - nic nie wykrył

Karta nigdy nie była podkręcana.

 

Czy można przetestować to benchmarkiem aby zobaczyć czy karta jest "walnięta" jeżeli tak to jak to poznam po teście?

 

Chciałem dodać jeszcze, że w kompie mam dwa dyski i dwa systemy 7 i 8 i na obu występuje ten sam problem


Użytkownik iguane edytował ten post 20 styczeń 2014 - 14:42

  • 0

#8 Damianos1

Damianos1
  • Gaduła

  • 334 postów

Napisano 20 styczeń 2014 - 23:17

Zbij jej zegary o 100 i zobacz co bedzie
  • 0

#9 henus7

henus7
  • Zapaleniec

  • 1185 postów

Napisano 21 styczeń 2014 - 08:32

Nie zapominajmy że to sławne Fermi i następna GTX460, gdzie FOCHY Fermiego są znane nie od dziś :P


mdsched - nic nie wykrył

Karta nigdy nie była podkręcana.

 

Czy można przetestować to benchmarkiem aby zobaczyć czy karta jest "walnięta" jeżeli tak to jak to poznam po teście?

 

Chciałem dodać jeszcze, że w kompie mam dwa dyski i dwa systemy 7 i 8 i na obu występuje ten sam problem

Przy okazji sprawdź u jakiegoś kumpla kartę ;) Wtedy będzie pewność czy to wina karty czy sterowników.

 

Btw. z tego co mi wiadomo to MSI (jeśli to TwinFrozr II OC) - miał problemy z za wysokimi zegarami.


Użytkownik henus7 edytował ten post 21 styczeń 2014 - 09:29

  • 0

Intel Core i5 3470 @ 4.2GHz 1,1V | SilentiumPC Grandis XE1236 | ASUS P8P67 rev. 3.1
4x4(16)GB Kingston HyperX Fury 2133 1.55V (10-10-10-30-CR1T) | 1TB Samsung HD103SJ

120GB SSD SanDisk Extreme II | 1TB Verbatim Store'n'Go USB 3.0 | Zotac GTX1070 @ 1998/8208 Thermaltake Smart SE 530W | Xbox 360 Wireless Pad | SilentiumPC AquariusX90 | Windows 10 Pro x64

UPC - 250Mb/20Mb | Logitech X-530 | LG 43LJ500V FHD | A4Tech Bloody ZL50 Sniper | PS4


#10 randallandhopkirk

randallandhopkirk
  • Entuzjasta

  • 580 postów

Napisano 21 styczeń 2014 - 10:46

Zainstaluj sterowniki typu 295.73 i zobacz czy problem nadal występuje. Ja obstawiam sterowniki bo jak pisałem wyżej miałem dokładnie ten sam problem, bo nowsze sterowniki źle współpracują z kartami na Fermi. Jedyny rozwiązaniem dla mnie było sprzedanie kart i kupno nowych GTX760 HAWK.


Użytkownik randallandhopkirk edytował ten post 21 styczeń 2014 - 10:47

  • 0

#11 henus7

henus7
  • Zapaleniec

  • 1185 postów

Napisano 22 styczeń 2014 - 08:32

Wiesz jeszcze 3 tygodnie temu siedziałem na GTX470 i problemów nie było z obecnymi najnowszymi i każdą inną wersją... Tak że mało możliwe...


  • 0

Intel Core i5 3470 @ 4.2GHz 1,1V | SilentiumPC Grandis XE1236 | ASUS P8P67 rev. 3.1
4x4(16)GB Kingston HyperX Fury 2133 1.55V (10-10-10-30-CR1T) | 1TB Samsung HD103SJ

120GB SSD SanDisk Extreme II | 1TB Verbatim Store'n'Go USB 3.0 | Zotac GTX1070 @ 1998/8208 Thermaltake Smart SE 530W | Xbox 360 Wireless Pad | SilentiumPC AquariusX90 | Windows 10 Pro x64

UPC - 250Mb/20Mb | Logitech X-530 | LG 43LJ500V FHD | A4Tech Bloody ZL50 Sniper | PS4


#12 randallandhopkirk

randallandhopkirk
  • Entuzjasta

  • 580 postów

Napisano 22 styczeń 2014 - 12:11

Bo te problemy występują najczęściej na kartach GTX460/560 zwłaszcza od MSI i Gigabyte, na innych modelach sporadycznie. Zresztą miałem od wielu znajomych też sygnały o takich problemach i na wielu zagranicznych forach ten problem również często jest opisywany. Może występowanie tego zjawiska jest uzależnione od jakiejś konkretnej konfiguracji sprzętowej, tego nie wiem bo trzeba by ten problem dogłębnie zbadać, mimo to faktem pozostaje że występuje u sporej liczby użytkowników Fermi.


  • 0

#13 henus7

henus7
  • Zapaleniec

  • 1185 postów

Napisano 22 styczeń 2014 - 12:21

460tkę też mam w innym PC od Gigabyte 336SP i nic się nie dzieje... ;)


  • 0

Intel Core i5 3470 @ 4.2GHz 1,1V | SilentiumPC Grandis XE1236 | ASUS P8P67 rev. 3.1
4x4(16)GB Kingston HyperX Fury 2133 1.55V (10-10-10-30-CR1T) | 1TB Samsung HD103SJ

120GB SSD SanDisk Extreme II | 1TB Verbatim Store'n'Go USB 3.0 | Zotac GTX1070 @ 1998/8208 Thermaltake Smart SE 530W | Xbox 360 Wireless Pad | SilentiumPC AquariusX90 | Windows 10 Pro x64

UPC - 250Mb/20Mb | Logitech X-530 | LG 43LJ500V FHD | A4Tech Bloody ZL50 Sniper | PS4


#14 randallandhopkirk

randallandhopkirk
  • Entuzjasta

  • 580 postów

Napisano 22 styczeń 2014 - 16:17

Ale to nie znaczy że problemu nie ma, jest od czegoś uzależniony, chyba jedynym pewnikiem jest to że najczęściej występuje on na Win 7 64bit. Zresztą obie karty GTX460 które sprzedałem też powodowały problemy w kilku innych komputerach na nowych sterownikach. Nawet grzebanie z poziomu biosu kart nic nie dawało - na starych driverach hulały jak nic - na nowych 3xx.xx same problemy i to na desktopie i w przeglądarkach, tryb 3D natomiast bez zarzutu. Irytowało mnie to strasznie bo bardzo mi zależało na FXAA, a ten jest dostępny tylko w 3xx.xx.


Użytkownik randallandhopkirk edytował ten post 22 styczeń 2014 - 16:18

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: gtx, 560, ti, oc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych