Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Asus P9X79 Deluxe - pamięci

Asus P9X79 Deluxe 3930K Corsair Vengeance

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gryphon

Gryphon
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 24 listopad 2013 - 22:11

Witam,

 

Posiadam płytę główną Asus P9X79 Deluxe wraz z procesorem Intel Core i7 3930K 3.20GHz. Do tego zestawu zdecydowałem się na 32 GB pamięci Corsair Vengeance CML8GX3M2A1600C9.

 

I tu rozpoczęły się problemy. Mimo, że pamięć występuje w QVL tego Asusa (a dokładniej występuje wersja CMZ, tylko ma ona strasznie wysokie radiatory, które nie wejdą pod radiator Noctua - dlatego wybrałem wersję Low Profile tych pamięci) od początku coś było nie tak jak trzeba. Po zainstalowaniu 32GB (wszystkie 8 slotów zajętych) płyta startowała oczywiście na "Auto" 1333MHz i w takim ustawieniu widziała tylko 24GB. Po włączeniu XMP 1600 widziała już 32GB ale nie było mowy o stabilnej pracy. Dokładniej, ciągle występowały resety przy pełnym obciążeniu np. programem Prime95 (mój standardowy test to Prime95 + kilka godzin konwersji filmu HD).

 

Znalazłem winowajcę - jeden moduł uszkodzony. Wymienili mi na nową parę. Myślałem, że to koniec problemów ale... nie. Moduły (choć już wymienione i sprawne) ciągle nie chciały współpracować przy 32 GB! Tym razem bios widział już wszystkie moduły zarówno przy 1333 jak i 1600 MHz ale system niestety ciągle "wywalał się" blue screenami.

 

Po wielu kombinacjach udało mi się dobrać 24GB. Wszystko działało przez 1.5 roku bez problemów. Nagle widzę, że w systemie jest tylko 16 GB... Patrzę w biosie a tam "abnormal" przy dwóch modułach. Znowu poszukiwania, przekładanie i... okazuje się, że padła kolejna pamięć. Wymiana na nowe i... Co prawda system widzi 24GB i nie zgłasza problemów ale pojawiły się blue screeny! Tak więc zostało 16GB działającej bardzo sprawnie i stabilnie pamięci RAM.

 

I teraz pytanie - co jest grane!!?? Pamięci na pewno nie są "szczytem niezawodności" ponieważ było kilka na 100% padniętych i wymienionych. Jednak teraz odnoszę wrażenie, że nawet te sprawne nie chcą współpracować z tymi wcześniejszymi - mimo, że wszystkie są w tej samej wersji (rewizji). Czy ktoś przerabiał takie manewry z tą lub podobną płytą?

 

Jedna rzecz, którą zauważyłem. W biosie jest naprawdę "opór" ustawień, m.in. jest bardzo obszerna sekcja "Latency timings" a w niej np. parametry: DRAM RTL (CHA D0 R0), DRAM IOL (CHA D0 R0), DRAM RTL (CHA D0 R1), itd. dla każdego slotu osobno. Te wartości mimo ustawienia XMP pozostają na [Auto]. Kiedy wszystko było OK nie zwracałem uwagi jakie tam wartości się ustawiają. Jednak teraz widzę pewną prawidłowość. Kiedy wszystko działa (czyli mam zainstalowane 16GB) ciąg tych ustawień na [Auto] identyfikuje się jako 37-5-37-5-11-0-11-0. I tak na wszystkich modułach. Kiedy coś było nie tak (przy 24 lub 32GB) przy jednym lub dwóch modułach wyglądało to inaczej np. 37-5-37-6-11-0-11-4.

 

NIC NIE BYŁO PODKRĘCANE. Pamięci pracują na XMP czyli 9-9-9-24 1600MHz 1.500V.

 

Tak w skrócie wygląda historia współpracy tej płyty, procesora i pamięci. Dodam, że przerabiałem wszystkie wersje biosu płyty, włącznie z najnowszą, zasilanie 1.5V zgodnie ze specyfikacją, testowo lekko podniesione, obniżone itd.

 

Taką małą dygresją z mojej strony jest to, że Asus przedstawia listę pamięci QVL ale nie pisze z jakim procesorem je testowali. A w tym przypadku kontroler jest przecież w CPU a nie na płycie więć ma to spore znaczenie.

 

Pozdrawiam


Użytkownik Gryphon edytował ten post 24 listopad 2013 - 22:38

  • 0

#2 ryba21184

ryba21184
  • Entuzjasta

  • 618 postów
  • Miejscowość:Szczecin
  • 3DMark 06:31k

Napisano 02 grudzień 2013 - 11:48

Posiadam także w/w płytę i pamięci kingston 8x2gb blue ed. 2400mhz i nie miałem najmniejszego problemu, podobnie na starych pamięciach kingstona 4x4gb grey 1600mhz, jeśli masz możliwość potestuj na innych pamięciach


Użytkownik ryba21184 edytował ten post 02 grudzień 2013 - 11:51

  • 0

Spoiler

#3 Gryphon

Gryphon
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 03 grudzień 2013 - 20:04

Wiesz, ja przy 16GB też nie mam najmniejszych problemów. Chodziło o 32GB. Ostatnio dostałem informację z działu rozwoju pewnej firmy na temat pewnych, dobrze współpracujących z tą płytą pamięci - oczywiście mam na myśli 32GB. Przetestuję i zobaczymy.


  • 0

#4 vidio

vidio
  • Dyskutant

  • 165 postów

Napisano 05 grudzień 2013 - 00:20

Spróbuj może tych ramek:
G.Skill DDR3 32GB(4x8GB) 2133MHz RipjawsZ CL9
http://techplanet.pl...-cl9,37529.html

Używam ich na Asus P9X79 DeLuxe 64 GB (8x8GB) i przy procesorze I73930K @4.6 chodza na 2022MHz, na drugim kompie te same pamięci 32 GB (4x8 GB) na Asusie Z87Pro i przy procesorze I5 4670K też hulają również bez zarzutu.
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Asus, P9X79 Deluxe, 3930K, Corsair, Vengeance

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych