Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Lenovo Z580 - blue screen połaczony z brakiem odczytu dysku.

Lenovo Z580 Blue screen Blue screen 0x0000007A

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 edgee

edgee
  • Bywalec

  • 127 postów
  • Miejscowość:Racibórz

Napisano 28 październik 2013 - 09:17

Witam, rok temu kupiłem sobie:

Lenovo Z580:

*procesor - i5-3210M@2.50GHz

*ram - 4GB

*system - Windows 7

 

Niestety od tygodnia nękają mnie problemy z pojawiającymi się blue screen'ami.

***STOP: 0x0000007A (0x0000000000000020, 0xffffffffC000009D, 0xfffffa8004c14078, 0x0000000000000000)

 

Po ponownym uruchomieniu pojawia się błąd który pokazuje że system(laptop) nie jest wstanie znaleść dysku twardego..

Wyciągnięcie baterii bądź dłuższe odczekanie przed ponownym uruchomieniem pomaga ale jest to tylko chwilowe. Podczas prasy czasami się zwiesz słychać (bodajże ze strony dysku twrdego ) takie *cykanie* po którym przeważnie dochodzi do w/w błędu.

 

jeżeli chodzi o moje jego użytkowanie to przyznaje się że zdażało mi się nie wyłączaqć proprawnie laptopa a pozostawiać go w stanie hibernacji na dłuższe chwile niż było to potrzebne..

 

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu..


  • 0

#2 Warren1987

Warren1987
  • ♫ ♪ ♫...Do The Evolution???...♪ ♫ ♪

  • 2008 postów

Napisano 28 październik 2013 - 10:34

Potrafisz dołączyć skany SMART z HD Tune bądź Crystal Disk? Jeśli jest walnięty dysk twardy - program HDD Regenerator, wypalasz go na płytkę i następnie boot, uruchamiasz skanowanie i naprawę dysku - druga opcja MHDD - tak samo jak wyżej, wypalasz na płytkę, boot, instrukcję obsługi MHDD znajdziesz na necie bez problemu bo jest troszkę bardziej skomplikowany. Jeśli te programy nie pomogą a dysk ewidentnie się wiesza, wydaje dźwięki - to jest duże prawdopodobieństwo jest to jego koniec. Jest jeszcze możliwość wypięcia dysku, i ponowne go podłączenie ale to tylko żeby się upewnić że wtyki dobrze siedzą. 


Użytkownik Warren1987 edytował ten post 28 październik 2013 - 10:35

  • 1

Intel i7 4790 @ 3,6 GHz, Raijintek Aidos, MSI H87-G43, Gigabyte GTX 1660 OC

A-DATA 4x4GB XPG 1600 MHz, ADATA SU800 256GB, WD Caviar Blue 1TB, Seagate Barraqcuda 1TB & 2TB

Zalman Z3, Tacens Valeo V 800W 80+ Silver, AOC G2460VQ6

Logitech G405 Hero SE, Gigabyte K7 Force

Roccat Taito, Sharkoon Skiller SGH2


#3 edgee

edgee
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 127 postów
  • Miejscowość:Racibórz

Napisano 28 październik 2013 - 15:02

Proszę o to wyniki z HD Tune:

(mam nadzieję ze oto chodziło)

 

kwtf.png
 

6ug3.png

ix81.png
 

z4fo.png
 


Użytkownik edgee edytował ten post 28 październik 2013 - 15:04

  • 0

#4 Warren1987

Warren1987
  • ♫ ♪ ♫...Do The Evolution???...♪ ♫ ♪

  • 2008 postów

Napisano 28 październik 2013 - 17:34

Ok, bad sektorów nie ma więc przyczyna może leżeć w czymś innym - zainstaluj BlueScreenView i prześlij jeszcze dane z tego programu na temat BSODu który Ci wywala, program sam wyodrębnia powstałe błędy także otwórz te dane i prześlij screena. Jeszcze jedno pytanie - instalowałeś jakieś oprogramowanie po którym owe błędy zaczęły Ci się wysypywać? 


Użytkownik Warren1987 edytował ten post 28 październik 2013 - 17:35

  • 1

Intel i7 4790 @ 3,6 GHz, Raijintek Aidos, MSI H87-G43, Gigabyte GTX 1660 OC

A-DATA 4x4GB XPG 1600 MHz, ADATA SU800 256GB, WD Caviar Blue 1TB, Seagate Barraqcuda 1TB & 2TB

Zalman Z3, Tacens Valeo V 800W 80+ Silver, AOC G2460VQ6

Logitech G405 Hero SE, Gigabyte K7 Force

Roccat Taito, Sharkoon Skiller SGH2


#5 edgee

edgee
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 127 postów
  • Miejscowość:Racibórz

Napisano 28 październik 2013 - 18:00

Nie, nic nie instalowałem.. tak mnie sie wydaje, ponieważ przez ostanio tydzień laptopa użytkowała siostra i nie mam w 100% pewności.

 

rty5.png
 

cjvh.png
 


Użytkownik edgee edytował ten post 28 październik 2013 - 18:34

  • 0

#6 Warren1987

Warren1987
  • ♫ ♪ ♫...Do The Evolution???...♪ ♫ ♪

  • 2008 postów

Napisano 28 październik 2013 - 20:57

Z tego co załączyłeś powyżej wynika że błąd który Ci wywala to 0x3b który może być powodowany przez różne zmiany ze sprzętem i sterownikami;

 

-na początek - cmd lub Wiersz poleceń - uruchom jako administrator, dalej polecenie sfc /scannow i Enter, zobaczysz czy zakończy się pozytywnie 

-cmd - polecenie verifier - Utwórz ustawienia niestandardowe - Wybierz ustawienia indywidualne z pełnej puli - zaznacz pierwsze trzy pola - Automatycznie wybierz wszystkie sterowniki... i zakończ - jeśli wywali BSODa wtedy będziemy myśleli dalej

 

-spróbuj zaktualizować wszelkie sterowniki sprzętowe (w pierwszej kolejności od grafiki!!!) do ostatnich wersji, może być ze strony producenta laptopa, może być z innych źródeł - byle były właściwe

 

-Windows Update włączony i aktualizacje na bieżąco? 

 

W razie wystąpienia innych BSODów od razu wal screen z BSViewera


Użytkownik Warren1987 edytował ten post 28 październik 2013 - 21:01

  • 1

Intel i7 4790 @ 3,6 GHz, Raijintek Aidos, MSI H87-G43, Gigabyte GTX 1660 OC

A-DATA 4x4GB XPG 1600 MHz, ADATA SU800 256GB, WD Caviar Blue 1TB, Seagate Barraqcuda 1TB & 2TB

Zalman Z3, Tacens Valeo V 800W 80+ Silver, AOC G2460VQ6

Logitech G405 Hero SE, Gigabyte K7 Force

Roccat Taito, Sharkoon Skiller SGH2


#7 edgee

edgee
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 127 postów
  • Miejscowość:Racibórz

Napisano 28 październik 2013 - 22:11

Skanowanie wyszło pozytywnie.

 

Co do drugiego wykonałem wszystko niestety podczas restartu lapek znowu się pogubił i nie widział dysku twardego.. Ale obeszło sie bez BlueScreen'a.

Niestety moje sterowniki mogą być trochę do tyłu bo ostatnimi 2 miesiącami nie miałem wiekszego zapotrzebowania z laptopa więc i sterownikach zapominałem.. postaram się jak najszybciej to zaukutalizować.

 

Co do tego wyniku BSOD'a zauważyłem że podczas próby wstawienia tych screenów na forum strzelił focha i wywalił bodajże 4A lub A4.. Na razie trzyma 3B...

Przez noc go pomęcze to może coś jeszcze wywali ;/

 

Ale póki co dzięki wielkie za pomoc ;)


Użytkownik edgee edytował ten post 28 październik 2013 - 22:11

  • 0

#8 Warren1987

Warren1987
  • ♫ ♪ ♫...Do The Evolution???...♪ ♫ ♪

  • 2008 postów

Napisano 28 październik 2013 - 22:39

Może faktycznie jest problem ze strony dysku bądź połączenia od twardziela, skoro wywala Ci takie błędy że dysku nie widzi. W razie co pisz. 


  • 0

Intel i7 4790 @ 3,6 GHz, Raijintek Aidos, MSI H87-G43, Gigabyte GTX 1660 OC

A-DATA 4x4GB XPG 1600 MHz, ADATA SU800 256GB, WD Caviar Blue 1TB, Seagate Barraqcuda 1TB & 2TB

Zalman Z3, Tacens Valeo V 800W 80+ Silver, AOC G2460VQ6

Logitech G405 Hero SE, Gigabyte K7 Force

Roccat Taito, Sharkoon Skiller SGH2






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Lenovo, Z580, Blue screen, Blue, screen, 0x0000007A

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych