Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Sterownik graficzny wywala - HD7870

7870 amd radeon sterownik

Najlepsza odpowiedź gepardmak, 10 październik 2013 - 20:53

Aktualizować bios możesz na dwa sposoby. Z pod Windows programem AsusUpdate. albo z pod biosu za pomocą programu narzędziowego EZFlash. Ściągnij najnowszy bios (byle nie beta, bety to ostateczność). Z pod wina jest dość łatwo. Instalujesz program może być ten z płyty sterowników. Uruchamiasz program wybierasz Load new bios i upgrade. W bios też możesz. Wgrywasz pliki na pendriva. Tworzysz katalog bios na penie i wrzucasz plik biosu. Uruchamiasz bios szukasz EZflash odpalasz ten program i szukasz napędu z katalogiem bios(pendrive w fat32). Podajesz katalog bios i plik z rozszerzeniem rom w tym katalogu. i fleszujesz.  Szczegółów możesz poszukać w google na pewno coś znajdziesz.

 

http://www.elektroda...pic2533290.html

Przejdź do postu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 luk9400

luk9400
  • NOCTUA FANBOY

  • 393 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 wrzesień 2013 - 13:28

Mam problem, gdyż w moim nowym (3 miesięcznym) Radeonie HD 7870 wywala sterownik, głównie podczas gier (zauważyłem, że im bardziej wymagająca gra tym większe prawdopodobieństwo crasha), choć zdarzy się, że wywali podczas zwykłego przeglądania netu (ale to rzadko). Karta nie wyświetla żadnych artefaktów. Co ciekawe gdy miałem procek podkręcony do 3,6 GHz nie chciała przejść 3DMarka i Unigine Heaven, a gdy skręciłem go do stockowych 3,0 GHz przechodziła bez problemu (tak więc zostawiłem go na tych 3,0 GHz). Niestety nie mam zbytnio jak przetestować jej w innym kompie. Próbowałem też z innym sterownikami, ale nie ma to zbytniego wpływu. Specyfikacja kompa znajduje się w sygnaturce.

 

PS. Czasami w BF3 występuje mi jeszcze taki freez:

 

 

Wie ktoś jak można byłoby temu zaradzić?


  • 0

PROCESOR: Intel Core i5 4690K KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon HD7870 RAM: Patriot Viper 3 8GB 1866MHz PŁYTA GŁÓWNA: ASUS Maximus VII Ranger SSD: Samsung 840 EVO 250GB ZASILACZ: BeQuiet Dark Power Pro P7 550W OBUDOWA: Antec P182

Noctua Build

WENTYLATOR =/= WIATRAK


#2 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2652 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 13:34

Po wymianie grafiki przeinstalowywałeś system, albo wyczyściłeś go ze starych sterowników ?


  • 0

Dell 2209WA, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
HTPC: Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,
Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050


#3 luk9400

luk9400
  • Autor tematu
  • NOCTUA FANBOY

  • 393 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 wrzesień 2013 - 13:41

Tak, zrobiłem reinstall systemu. Zapomniałem dodać, że karta to ASUS Direct CU II v2, a temperatury procka jak i karty są w normie.


  • 0

PROCESOR: Intel Core i5 4690K KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon HD7870 RAM: Patriot Viper 3 8GB 1866MHz PŁYTA GŁÓWNA: ASUS Maximus VII Ranger SSD: Samsung 840 EVO 250GB ZASILACZ: BeQuiet Dark Power Pro P7 550W OBUDOWA: Antec P182

Noctua Build

WENTYLATOR =/= WIATRAK


#4 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2652 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 13:48

Wrzucałeś może najnowsze sterowniki Beta ?

Wcześniej wyczyść tylko system za pomocą Driver Sweaper.

Płyta ma 2 x PCI-E, próbowałeś zmieniać gniazdo ?


  • 0

Dell 2209WA, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
HTPC: Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,
Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050


#5 luk9400

luk9400
  • Autor tematu
  • NOCTUA FANBOY

  • 393 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 wrzesień 2013 - 13:52

Próbowałem sterowników 13.4 WHQL, 13.6 Beta, a teraz mam 13.8 Beta. Przyznam szczerze, że nawet nie myślałem o zmianie gniazda PCIe. Spróbuję to dzisiaj zrobić.


  • 0

PROCESOR: Intel Core i5 4690K KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon HD7870 RAM: Patriot Viper 3 8GB 1866MHz PŁYTA GŁÓWNA: ASUS Maximus VII Ranger SSD: Samsung 840 EVO 250GB ZASILACZ: BeQuiet Dark Power Pro P7 550W OBUDOWA: Antec P182

Noctua Build

WENTYLATOR =/= WIATRAK


#6 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2652 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 13:56

Przed zmianą gniazda wyczyść komputer ze sterowników w/w programem w trybie awaryjnym i później zainstaluj najnowsze bety.


  • 0

Dell 2209WA, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
HTPC: Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,
Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050


#7 luk9400

luk9400
  • Autor tematu
  • NOCTUA FANBOY

  • 393 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 wrzesień 2013 - 14:28

Ups... zdążyłem wymienić kartę zanim przeczytałem tego posta :) Mogę to zrobić po zmianie gniazda?


  • 0

PROCESOR: Intel Core i5 4690K KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon HD7870 RAM: Patriot Viper 3 8GB 1866MHz PŁYTA GŁÓWNA: ASUS Maximus VII Ranger SSD: Samsung 840 EVO 250GB ZASILACZ: BeQuiet Dark Power Pro P7 550W OBUDOWA: Antec P182

Noctua Build

WENTYLATOR =/= WIATRAK


#8 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2652 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 14:35

Pewnie, bo czemu by nie :)


  • 0

Dell 2209WA, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
HTPC: Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,
Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050


#9 luk9400

luk9400
  • Autor tematu
  • NOCTUA FANBOY

  • 393 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 wrzesień 2013 - 14:45

Jeszcze takie pytanko - nowe sterowniki zainstalować też w trybie awaryjnym czy już normalnym?


  • 0

PROCESOR: Intel Core i5 4690K KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon HD7870 RAM: Patriot Viper 3 8GB 1866MHz PŁYTA GŁÓWNA: ASUS Maximus VII Ranger SSD: Samsung 840 EVO 250GB ZASILACZ: BeQuiet Dark Power Pro P7 550W OBUDOWA: Antec P182

Noctua Build

WENTYLATOR =/= WIATRAK


#10 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2652 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 14:51

Normalnie, w trybie awaryjnym pewnie nawet nie wejdą.


  • 0

Dell 2209WA, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
HTPC: Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,
Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050


#11 luk9400

luk9400
  • Autor tematu
  • NOCTUA FANBOY

  • 393 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 wrzesień 2013 - 15:44

Odinstalowałem sterowniki i jestem w trybie awaryjnym. Odpaliłem Driver Sweaper i zaznaczyłem "ATI - Display", "Nvidia - Display" i "Nvidia - chipset" po czym nacisnąłem "analyse" i wyszukało mi resztki po ATI oraz Nvidia - chipset. Usunąłem już ATI i zastanawiam się czy to po Nvidii też usunąć, ponieważ przy instalowaniu Hawkena instalowało się coś od Nvidii (prawdopodobnie PhysX) i zastanawiam się czy gra będzie po usunięciu nadal działać. Screen:

 

F82dkHx.png


  • 0

PROCESOR: Intel Core i5 4690K KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon HD7870 RAM: Patriot Viper 3 8GB 1866MHz PŁYTA GŁÓWNA: ASUS Maximus VII Ranger SSD: Samsung 840 EVO 250GB ZASILACZ: BeQuiet Dark Power Pro P7 550W OBUDOWA: Antec P182

Noctua Build

WENTYLATOR =/= WIATRAK


#12 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2652 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 16:31

Usuń, PhysXa zawsze można doinstalować, ale te śmieci wyglądają, jakby przez przypadek były instalowane stery od nV.


  • 0

Dell 2209WA, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
HTPC: Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,
Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050


#13 luk9400

luk9400
  • Autor tematu
  • NOCTUA FANBOY

  • 393 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 wrzesień 2013 - 18:58

OK, zainstalowałem sterownik, więc pora się wziąć za testy.


Niestety nadal wywala :(


Użytkownik luk9400 edytował ten post 28 wrzesień 2013 - 18:58

  • 0

PROCESOR: Intel Core i5 4690K KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon HD7870 RAM: Patriot Viper 3 8GB 1866MHz PŁYTA GŁÓWNA: ASUS Maximus VII Ranger SSD: Samsung 840 EVO 250GB ZASILACZ: BeQuiet Dark Power Pro P7 550W OBUDOWA: Antec P182

Noctua Build

WENTYLATOR =/= WIATRAK


#14 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2652 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 19:03

W takim razie pozostaje sprawdzenie tylko na innym komputerze, ale całkiem możliwe, że grafa nadaje się na serwis.


  • 0

Dell 2209WA, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
HTPC: Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,
Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050


#15 AMD Overclocker

AMD Overclocker
  • Entuzjasta

  • 501 postów
  • Miejscowość:26-110 :)

Napisano 28 wrzesień 2013 - 19:06

Miałem identycznie z Gt 430 która na drugi dzień padła


  • 0

CPU:Intel Core I7 3770k 4.4GHZ GPU:EVGA GTX 690 4GB RAM:6GB GoodRam 1333MHz Cooler:Macho 120Case:Fractal Define R4 Mobo:MSI Z77-G43 Gaming HDD:Segate Barracuda 1TB  6x Enermax Appolish PSU:SuperFlower 850W


#16 luk9400

luk9400
  • Autor tematu
  • NOCTUA FANBOY

  • 393 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 wrzesień 2013 - 19:10

W takim razie pozostaje sprawdzenie tylko na innym komputerze, ale całkiem możliwe, że grafa nadaje się na serwis.

 

Echhh... Spróbuję jeszcze jutro jakoś to przetestować na moim starym Athlonie 64 3000+, ale tam raczej w rachubę wchodzą tylko syntetyki, bo mało która wymagająca gra na nim pójdzie.


  • 0

PROCESOR: Intel Core i5 4690K KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon HD7870 RAM: Patriot Viper 3 8GB 1866MHz PŁYTA GŁÓWNA: ASUS Maximus VII Ranger SSD: Samsung 840 EVO 250GB ZASILACZ: BeQuiet Dark Power Pro P7 550W OBUDOWA: Antec P182

Noctua Build

WENTYLATOR =/= WIATRAK


#17 luk9400

luk9400
  • Autor tematu
  • NOCTUA FANBOY

  • 393 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 05 październik 2013 - 20:29

Przetestowałem ją dzisiaj na takowej konfiguracji:

 

-AMD Athlon 64 3000+

-MSI MS-7191

-1GB RAM 400MHz

 

Nie wysypała się ani razu. Testowałem 3DMarkiem Vantage i Unigine Heaven (http://www.3dmark.com/3dmv/4826460). W takim razie pozostaje mi chyba tylko zmienić platformę.


  • 0

PROCESOR: Intel Core i5 4690K KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon HD7870 RAM: Patriot Viper 3 8GB 1866MHz PŁYTA GŁÓWNA: ASUS Maximus VII Ranger SSD: Samsung 840 EVO 250GB ZASILACZ: BeQuiet Dark Power Pro P7 550W OBUDOWA: Antec P182

Noctua Build

WENTYLATOR =/= WIATRAK


#18 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2652 postów

Napisano 05 październik 2013 - 20:57

Sprawdź na obecnej platformie pamięci i dysk twardy.


  • 0

Dell 2209WA, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
HTPC: Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,
Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050


#19 luk9400

luk9400
  • Autor tematu
  • NOCTUA FANBOY

  • 393 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 05 październik 2013 - 22:04

Czym sprawdzić dysk twardy? Bo wiem, że pamięci to memtest86.


  • 0

PROCESOR: Intel Core i5 4690K KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon HD7870 RAM: Patriot Viper 3 8GB 1866MHz PŁYTA GŁÓWNA: ASUS Maximus VII Ranger SSD: Samsung 840 EVO 250GB ZASILACZ: BeQuiet Dark Power Pro P7 550W OBUDOWA: Antec P182

Noctua Build

WENTYLATOR =/= WIATRAK


#20 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2652 postów

Napisano 05 październik 2013 - 23:22

Może być HD Tune (w pełnym trybie, a nie szybkim), lub dokładniejszy mhdd.


Użytkownik Pawel7 edytował ten post 05 październik 2013 - 23:22

  • 0

Dell 2209WA, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
HTPC: Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,
Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: 7870, amd, radeon, sterownik

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych